ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΟ


Προς νέο γύρο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται ότι οδεύουν...
Ελλάδα και ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, μετά την ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο αποφάσισε ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία όταν άσκησε βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008.

Το υπουργείο Εξωτερικών αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης υπογράμμισε ότι το Δικαστήριο της Χάγης δεν θεωρεί απαραίτητο να διατάξει την Ελλάδα να μην ασκήσει στο μέλλον βέτο για ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνής οργανισμούς, ενώ η απόφαση δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της διαφοράς για την ονομασία. Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας μας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. «Η χώρα μας δηλώνει την ετοιμότητά της για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας erga omnes υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών» υπογράμμισε ο Λουκάς Παπαδήμος.



Την ίδια στιγμή ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς πρότεινε νέες διαπραγματεύσεις για οριστική λύση στο θέμα του ονόματος και δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τις δύο χώρες και να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μόνιμης λύσης. «Τις τελευταίες μέρες, έχω επικοινωνήσει με τις κυβερνήσεις (Ελλάδας και ΠΓΔΜ) και τις παρότρυνα να δουν αυτό το γεγονός ως μια ευκαιρία να σκεφτούν δημιουργικά για την αμοιβαία σχέση τους και να εξετάσουν μια νέα πρωτοβουλία ώστε να επιτευχθεί μια οριστική λύση στο θέμα του ονόματος» σημείωσε ο Μάθιου Νίμιτς.

Η απόφαση της Χάγης δεν επηρεάζει την στάση του ΝΑΤΟ

Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης δεν αλλάζει την στάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας απέναντι στην ΠΓΔΜ και την απόφαση που ελήφθη στην Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008. «Λαμβάνω υπόψιν ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έβγαλε την απόφαση του για το διμερές θέμα μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η απόφαση δεν επηρεάζει την απόφαση που έλαβαν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008» ανέφερε ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Συμφωνήσαμε ότι μία πρόκληση θα παραταθεί στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αμέσως μόλις βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Αυτή η απόφαση επαναλήφθηκε σε μεταγενέστερη Σύνοδο και σε υπουργικές συναντήσεις» κατέληξε σε ανακοίνωση του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Ικανοποίηση στην ΠΓΔΜ

Μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποίησε χθες με τον πρόεδρο της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για την απόφαση.

Ο Νικολά Γκρούεφσκι υπογράμμισε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκανε αποδεκτά όλα τα βασικά αιτήματα της ΠΓΔΜ και παράλληλα απέρριψε σχεδόν όλα τα επιχειρήματα της Ελλάδας. «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι το Δικαστήριο έκανε αποδεκτή την προσφυγή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και αποφάσισε ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και παρεμπόδισε αναιτιολόγητα την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ» σημείωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και χαρακτήρισε την απόφαση θετική για την χώρα του.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός Νικολά Γκρουέφσκι υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ θα σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Χάγης, η οποία σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για θριαμβολογία και ευφορία παρά το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως υφίστανται σημαντικοί λόγοι γι' αυτό. Ζητούμε από τους πολίτες να σεβαστούν αυτή τη στάση. Δεν είναι σωστό να γίνεται λόγος για νικητές και ηττημένους, καθώς η Ελλάδα είναι γειτονική χώρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Στο κοινοβούλιο το θέμα των Σκοπίων

Με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε χθες στην Βουλή την καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με τα Σκόπια. «Με τον τρόπο αυτό θα αφαιρέσουμε από τα Σκόπια την δυνατότητα να επανέλθουν, ενώ παράλληλα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ΟΗΕ θα πάρουν το μήνυμα ότι έχουμε ορισμένες ευαισθησίες. Δεν χρειάζονται λαϊκισμοί και στείροι λόγοι εθνικοφροσύνης αυτή την ώρα», υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης.

«Θα μελετήσουμε σε βάθος την απόφαση, αλλά δεν αλλάζει κάτι στην εθνική μας στρατηγική η οποία είναι κρυστάλλινη και έχει ευρύτατη στήριξη. Θα έχουμε την ευκαιρία στα αρμόδια όργανα να συζητήσουμε λεπτομερώς τις κινήσεις μας, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα διέπονται από το δόγμα του απόλυτου σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επίσης έστειλε ένα μήνυμα στην πλευρά των Σκοπίων λέγοντας ότι «αν οι φίλοι και γείτονες μας παρεξηγήσουν την απόφαση δεν θα ωφελήσουν τον εαυτό τους».

«Θέλουμε να λύσουμε αυτό το αγκάθι, αλλά όσα έγιναν στο Βουκουρέστι είναι η βάση που θα κινηθούμε και στο μέλλον. Έχουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More