ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΣΛΑΒΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


Σκοπιανός Τύπος

- Η Νόβα Μακεντονίγια χαρακτηρίζει την απόφαση ως μια “ιστορική αναγνώριση” απο την διεθνή κοινότητα. Αναφέρει επίσης πως τα Σκόπια εξαπολύουν από σήμερα μια διπλωματική αντεπίθεση όπου κυρίαρχη θέση θα έχει η απόφαση της Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Με τον τρόπο αυτό, η εφημερίδα ισχυρίζεται πως τα Σκόπια θα μπορέσουν να λάβουν ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και να γίνουν δεκτά στο ΝΑΤΟ από την προσεχή σύνοδο τον Απρίλιο στο Σικάγο. Πληροφορίες που προέρχονται από το προεδρικό περιβάλλον αναφέρουν πως ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, έχει προγραμματίσει σήμερα συνάντηση με τους πρεσβευτές των χωρών μελών της Ε.Ε. έτσι ώστε να τους παρουσιάσει την απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ο αρθρογράφος Γκότσε Τρπκόφσκι σχολιάζει στην στήλη του πως με την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου έχουν τώρα ένα πολύ δυνατό επιχείρημα. Στην συνέχεια αναφέρει ότι αν η Ελλάδα ενήργησε λανθασμένα, τότε πρέπει να διορθώσει την στάση της και να τους ξεμπλοκάρει. Επειδή όμως πρόκειται για διεθνείς σχέσεις προβάλει την ερώτηση, τι γίνεται αν δεν τους ξεμπλοκάρει;

- Η Ούτρινσκι Βέσνικ στον σχετικό τίτλο αναφέρει “Καλά νέα από την Χάγη“. Ο συντάκτης Έρολ Ριζάοφ επισημαίνει πως η απόφαση από μόνη της δεν είναι ικανή να τους ανοίξει την πόρτα του ΝΑΤΟ. Η απόφαση έχει τεράστια νομική και ηθική αξία και δεν πρέπει να αναλωθεί σε φτηνή ρητορική. Η καίρια ερώτηση για τον Ριζάοφ είναι τι είναι ικανά τα Σκόπια να κερδίσουν βάσει αυτής της απόφασης.

- Η Ντνέβνικ αναφέρει πως η απόφαση επιβεβαιώνει όσα ήδη ήξεραν. Η αρθογράφος Κατερίνα Μπλαζέφσκα επισημαίνει πως το διεθνές δικαστήριο δεν μπορεί να εμποδίσει την Ελλάδα από το να κάνει το ίδιο και στο μέλλον. Ουσιαστικά για την αρθρογράφο η απόφαση είναι ένας γόρδιος δεσμός άρα τα πάντα εξαρτιώνται από τα Σκόπια και όχι από την Ελλάδα ή την Χάγη. Η Ελλάδα δεν τιμωρήθηκε για ο,τιδήποτε. Θα λάβει την νέα δόση δανείου καθώς οι Σκοπιανοί θα πρέπει να δουλέψουν και να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις, όχι για την Ε.Ε. αλλά για τους ίδιους τους εαυτούς τους. Ο έτερος αρθρογράφος που ασχολείται με το ζήτημα, Χρίστο Ιβανόφσκι, σχολιάζει πως η απόφαση σίγουρα δεν τους δίνει ένα εισιτήριο εξπρές για το ΝΑΤΟ αλλά αποτελεί ένα πολύ δυνατό όπλο για την μάχη της δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων τους, όπως γράφει, σχετικά με την ονομασία, εθνικότητα και γλώσσα. Είναι σημαντικό για τα Σκόπια να καθορίσουν την παραπέρα στρατηγική τους. Και αυτό περιλαμβάνει την επέκταση των λόμπι τους. Η νίκη στην Χάγη δείχνει κατά τον αρθρογράφο πως ο πόλεμος για το όνομα μπορεί να κερδηθεί και αυτός.

Η εφημερίδα ασχολείται με τον Έλληνα πρέσβη και νόμιμο εκπρόσωπο της Ελλάδος στην Χάγη, Γεώργιο Σαββαϊδη. Σε δηλώσεις του ο Έλληνας πρέσβης δήλωσε ότι η προσφυγή των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης αποτελεί ένα πολιτικό παιχνίδι για την παράκαμψη των διαπραγματεύσεων για το όνομα. Αντί να διαπραγματεύονται με καλή πίστη, τα Σκόπια κίνησαν νομική διαδικασία για να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις. Ο πρέσβης αποσύρθηκε με την υπόλοιπη Ελληνική αποστολή στο γραφείο τους, ενώ δεν επέτρεψε ερωτήσεις στους σκοπιανούς δημοσιογράφους. Η Ντνέβνικ επισημαίνει πως με τις δηλώσεις του ο Έλληνας εκπρόσωπος κατηγόρησε τα Σκόπια για εθνικιστική προπαγάνδα και κλοπή Ελληνικών Ιστορικών συμβόλων παρά το γεγονός, σύμφωνα με την Σκοπιανή εφημερίδα πως το δικαστήριο αποφάσισε κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια.

Η 24 Βέστι, φιλοξενεί δηλώσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσρβενκόφσκι. Ο ηγέτης του SDSM επισημαίνει πως η χώρα του κέρδισε δικαστικά την προσφυγή εναντίον της Ελλάδος και η απόφαση είναι δημιουργική, δίκαιη και αντικειμενική. Αναφέρει πως είναι τώρα η ώρα τα Σκόπια να αρχίσουν εκ νέου τις προσπάθειες τους για την Ευρωπαϊκή ένταξη τους.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More