ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ


Μια θεαματική εξέλιξη, που αφορά άμεσα την Ελλάδα, λαμβάνει χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα στον …Περσικό Κόλπο.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες που έρχονται από την περιοχή, αναφέρουν ότι το Ιράν, ενόψει του κινδύνου να υποστεί τελικώς τον διεθνή αποκλεισμό και το εμπάργκο στις εξαγωγές προιόντων του, στοκάρει μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου σε πλωτές δεξαμενές – δηλαδή μεγάλα τάνκερς – ανοικτά του Κόλπου. Δηλαδή, σε διεθνή ύδατα, προκειμένου να αποφύγει έτσι τις επιπτώσεις του εμπάργκο.

Γιατί η εξέλιξη αυτή αφορά στη χώρα μας;

Διότι τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα από τότε που ενέσκυψε η μεγάλη οικονομική κρίση, η εξάρτηση της Ελλάδας από το Ιράν στην προμήθεια αργού, για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του, έχει φτάσει πλέον κοντά στο 40%!

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα φάνταζε αδύνατο. Ωστόσο, η έλλειψη ρευστότητας από τη μια πλευρά και η ανάγκη διατήρησης διαύλων επικοινωνίας με τον έξω κόσμο από την άλλη, δημιούργησε αυτή την περίεργη σχέση.

Για την οποία, όπως λέγεται η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στην αντίστοιχη ελληνική, η οποία φέρεται να απάντησε κατά τρόπο κατηγορηματικό ότι από τη στιγμή που καμμία άλλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα δε κάνει την πίστωση που μας κάνει το Ιράν, οι εναλλακτικές που έχουμε δεν είναι και πολύ μεγάλες.

Γι αυτό κι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά συμφέροντα το γεγονός ότι η Τεχεράνη στοκάρει μεγάλες ποσότητες αργού ανοικτά του Κόλπου και γι αυτό η Αθήνα παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις τελευταίες εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More