ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Το ΣΔΟΕ "περνάει από κόσκινο" την αυτοδιοίκηση

Από κόσκινο θα περάσουν  154.000 πρόσωπα που υπηρέτησαν την τοπική αυτοδιοίκηση ...με εντολή του Γρηγόρη Πεπόνη. 


CDs με 154.000 ονόματα αιρετών αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπαλλήλων διευθύνσεων συγκοινωνιών και πολεοδομιών που υπηρέτησαν σε πολιτικές θέσεις από το 2003 μέχρι σήμερα, βρίσκονται πλέον στα χέρια του ΣΔΟΕ από το υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα από εντολή για έλεγχο του «πόθεν έσχες» από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λίστα ονομάτων που καλείται να κάνει φύλλο και φτερό το ΣΔΟΕ, επιδιώκοντας να εντοπίσει επίορκους αιρετούς και αυτοδιοικητικούς υπαλλήλους που ...έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος περιλαμβάνει πρώην και νυν δημάρχους, αντιδημάρχους οικονομικών υπηρεσιών, όλα τα μέλη των οικονομικών επιτροπών και των ταμείων των ΟΤΑ. Επίσης, ο έλεγχος θα επεκταθεί σε όλους τους πρώην νομάρχες της χώρας που θήτευσαν από το 2003 μέχρι το 2010, στα μέλη των οικονομικών επιτροπών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, στα προεδρεία των αναπτυξιακών επιχειρήσεων, αλλά, επίσης, σε πρώην και νυν περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και μέλη των οικονομικών επιτροπών...
Στην ουσία, θα αφορά όλα τα πρόσωπα που κατείχαν δημοτικά, νομαρχιακά και περιφερειακά κρατικά αξιώματα σε τρεις αυτοδιοικητικές θητείες, δηλαδή από την περίοδο του «Καποδίστρια», όταν οι δήμοι στην επικράτεια υπερέβαιναν τους 1.000, μέχρι τις τωρινές θητείες των αιρετών κάθε αξιώματος, οι οποίοι εξελέγησαν το 2010 με τον «Καλλικράτη». Ο φορολογικός και περιουσιακός έλεγχος θα περιλαμβάνει όλους τους προϊσταμένους σε διευθύνσεις συγκοινωνιών ή πολεοδομιών που υπάγονται σε πρώην νομαρχίες και σήμερα σε δήμους.

Στο «πόθεν έσχες» 
Ανώτατη πηγή του ΣΔΟΕ ανέφερε στην «Ελευθεροτυπία» ότι ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στο «πόθεν έσχες» των 154.000 αιρετών και για πλήρη αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης του καθενός με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα θα γίνει άρση όλων των περιορισμών (τραπεζικών κ λπ ). Ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» θα συνδυαστεί με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβάλει την τελευταία δεκαετία και με τα περιουσιακά τους στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές κ.λπ.) που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας τους.
Μάλιστα, θα ελεγχθούν, για προφανείς λόγους, και περιουσιακά στοιχεία συγγενών τους, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις βρέθηκαν ακίνητα, ακόμη και μετοχές, στο όνομα της συζύγου ή των παιδιών τους.
Αν από τη διασταύρωση των στοιχείων προκύψει αδικαιολόγητος πλουτισμός, και μάλιστα αδήλωτος στην εφορία, σειρά θα έχει η δεύτερη φάση ίου σχεδίου, που θα αφορά νομιμοποίηση εσόδων από ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η οποία, ως γνωστόν, οδηγεί σε ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε αιρετούς ή προϊσταμένους υπηρεσιών δήμων ή πρώην νομαρχιών που το ταμείο τους εμφανίζει μεγάλα ελλείμματα και έχουν ήδη υπαχθεί στην κατηγορία των υπερχρεωμένων αυτοδιοικητικών μονάδων, έχοντας μάλιστα και μεγάλα ανοίγματα αλλά και οφειλές σε τρίτους (ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κ.λπ.).
Στο «κόκκινο» Στην κατηγορία αυτή, δηλαδή στο «κόκκινο», βρίσκονται σήμερα τουλάχιστον 45 δήμοι, με χρέη και οφειλές σε τρίτους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ... Π' αυτό ο έλεγχος θα είναι ιδιαίτερα εξονυχιστικός για αιρετούς ή προϊσταμένους υπηρεσιών οι οποίοι κατείχαν αξιώματα ή καίριες θέσεις κυρίως σε προεδρεία δημοτικών συμβουλίων, αναπτυξιακών και επιχειρήσεων έργων με δραστηριότητες από έργα ύδρευσης και αποχέτευσης μέχρι οδοποιίας.
Στο στόχαστρο θα μπουν και οι δημοτικές επιχειρήσεις πολιτιστικού χαρακτήρα που διαχειρίστηκαν ακόμη και κοινοτικά κονδύλια για αναπαλαιώσεις διατηρητέων, διοργάνωση φεστιβάλ κ λπ., καθώς έχει διαπιστωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις το χρήμα έρρεε άφθονο χωρίς την έκδοση καν τιμολογίων (κυρίως για σπόνσορες και δημόσιες σχέσεις)...
Ανάλογα ευρήματα κάνουν λόγο για όργιο υπερτιμολογήσεων σε τοπικού χαρακτήρα τεχνικά έργα (ασφαλτόστρωση δρόμων, φωτισμός, αναπλάσεις πλατειών και δρόμων κ.λπ ). Είναι χαρακτηριστικό ότι εντοπίστηκαν εργολαβίες που έχουν υπερβεί με υπερτιμολογήσεις τον αρχικό προϋπολογισμό τους μέχρι και 10 φορές...
Προσφιλή τακτική για να αποφεύγεται ο δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός αποτελούσε η κατάτμηση ενός έργου σε μικρότερου προϋπολογισμού, αξίας έως 45.000 ευρώ (τα γνωστά 45άρια), έτσι ώστε να δίνονται με το αζημίωτο σε φίλους εργολάβους με πρόχειρους διαγωνισμούς, που στην ουσία αποτελούσαν απευθείας αναθέσεις.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More