ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ


To Wolfson Prize είναι ένα έπαθλο 250.000 δολαρίων που το κερδίζει ο οικονομολόγος που θα προτείνει το καλύτερο σενάριο κατάρρευσης της Ευρωζώνης.

Το BBC συνόψισε σέ άρθρο του τα πέντε επικρατέστερα σενάρια που διαγωνίζονται για το έπαθλο. Η Ελλάδα φυσικά, έχει την τιμητική της.

Το ερώτημα που θέτει η επιτροπή και καλούνται να απαντήσουν οι ανά τον κόσμο οικονομολόγοι, είναι το εξής: "Έστω ότι τα κράτη μέλη αφήνουν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος και οικονομική διαδικασία, η οποία θα καταφέρει να παρέχει τη σωστότερη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η μελλοντική ανάπτυξη και η ευημερία;". Το χρηματικό έπαθλο είναι προσφορά της οικογένειας του Lord Wolfson. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως υπάρχει άμεση ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης, καθώς η κατάρρευση της Ευρωζώνης είναι αρκετά κοντά.

1. Η Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα αποχωρεί από το ευρώ - Mark Pragnell, Capital Economics

Πρόκειται σύμφωνα με το άρθρο, για το πλέον ρεαλιστικό σενάριο. Η Ελλάδα ή κάποια άλλη αδύναμη χώρα της Ευρωζώνης αποχωρεί και επιστρέφει σε εθνικό νόμισμα.

Οι προετοιμασίες πρέπει να είναι μυστικές ενώ το νέο νόμισμα θα πρέπει να καθοριστεί σε ισοτιμία 1 προς 1 με το ευρώ, σύντομα όμως θα υποτιμηθεί από 30 έως 50%.

Η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να αποτιμήσει το χρέος στο νέο νόμισμα και να το επαναδιαπραγματευτεί με νέους, ευνοϊκότερους για αυτή όρους. Πρέπει επίσης να ανακοινωθεί σειρά μέτρων που θα καταφέρει να έχει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Επισημαίνεται πως είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, σε αυτή την περίπτωση να "ακρωτηριασθεί" το χρέος για να βοηθηθεί η χώρα.

2. Σοκ αλλά βραχυπρόθεσμο - Jonathan Tepper

Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν καταστροφικές τις συνέπειες της εξόδου κάποιας χώρας από το ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με το δεύτερο επικρατέστερο σενάριο, τα τελευταία 100 χρόνια, 69 χώρες έχουν εγκαταλείψει κάποιο νόμισμα. Αριθμός μεγάλος για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι μηχανισμοί εξόδου από κάποιο νόμισμα είναι περίπλοκοι αλλά εφικτοί και ιστορικά παραδείγματα θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως οδικοί χάρτες για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το εν λόγο σενάριο.

Μια έξοδος από το ευρώ και η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα είναι πολύ επώδυνη, το σοκ όμως θα είναι σύντομο. Τα προβλήματα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα θα είναι σοβαρά αλλά η χώρα θα γίνει ανταγωνιστική. Οι συντεταγμένες χρεοκοπίες και η αναδιάρθρωση του χρέους χαρακτηρίζονται αναπόφευκτες αλλά και επιθυμητές.

Το πρόβλημα δεν είναι η έξοδος, αλλά η προσαρμογή.

Η προσαρμογή μπορεί να έρθει με την έξοδο από το ευρώ και με υποτίμηση, αλλά με σταδιακή και μακροπρόθεσμη μείωση των μισθών και των τιμών της αγοράς.

Η ευρωπαϊκή περιφέρεια θα μπορούσε στη συνέχεια να αναπτυχθεί και πάλι γρήγορα με χαμηλά επίπεδα χρέους και με πιο ανταγωνιστικές τιμές συναλλάγματος. Αναφέρονται μάλιστα παραδείγματα περιπτώσεων κρατών που κατέφυγαν στο παρελθόν σε μια τέτοια λύση, όπως η Βρετανία και η Ιαπωνία το 1931, οι ΗΠΑ το 1934 και η Γαλλία το 1936, αλλά και πιο πρόσφατα η Αργεντινή το 2002 και η Ισλανδία το 2008.

3. Επιστρέφουν όλοι στο εθνικό νόμισμα - Neil Record

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η Γερμανία θα πρωτοστατήσει σε μια πρωτοβουλία όπου όλα τα μέλη του ευρώ θα επιστρέψουν ταυτόχρονα στα εθνικά τους νομίσματα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταργηθεί και θα αναλάβουν οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών. Θα τυπωθούν άμεσα νέα νομίσματα μετά από μια περίοδο αναγκαστικής αργίας τραπεζών και χρηματαγορών. Τα νέα νομίσματα θα καθοριστούν βάσει συναλλαγματικής ισοτιμίας με κεντρική αναφορά το ευρώ.

Το σενάριο αφορά άμεσα και την Ελλάδα καθώς αναφέρει ότι οι εξελίξεις θα είναι κατακλυσμιαίες αλλά ότι οι χώρες του Νότου θα μπορέσουν έτσι να ανακάμψουν.

Αν οι άλλες χώρες δεν συμφωνήσουν με το Βερολίνο, τότε η Γερμανία είναι εκείνη που θα φύγει από το ευρώ.

4. Πώς θα επανακαθοριστούν τα νομίσματα - Jens Nordvig

Η ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης σημαίνει, σύμφωνα με το τέταρτο σενάριο, ότι θα πρέπει να επανακαθοριστούν όλα τα συμβόλαια και οι συναλλαγές σε νέα, εθνικά νομίσματα. Αυτός ο επανακαθορισμός αφορά σε ομόλογα, δάνεια, καταθέσεις και άλλα οικονομικά εργαλεία.

Βεβαίως μια τέτοια διαδικασία έχει σημαντικά νομικά κωλύματα.

Το σενάριο δίνει μεγάλη βάση στη διευκόλυνση του επανακαθορισμού των νομισμάτων ίσως και με ένα σύστημα ECU-2. Χωρίς αυτό το σύστημα, η διάλυση της Ευρωζώνης θα είναι "καταστρεπτική" και θα οδηγήσει σε πλήρες πάγωμα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Η ECU-2 θα αποτελέσει μια "γέφυρα" μεταξύ του ευρώ και των νέων εθνικών νομισμάτων. Έτσι θα βοηθήσει στην αποφυγή αυθαίρετων μετατροπών των νομισμάτων και παρατεταμένων νομικών διενέξεων για την μετατροπή. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να παγώσει πλήρως το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

5. Διάσπαση της Ευρωζώνης στα δυο - Cathy Dobbs

Το σενάριο αυτό θέλει την Ευρωζώνη να διαχωρίζεται σε δυο μικρότερες ζώνες προκειμένου να αποτραπεί μια μαζική διαρροή κεφαλαίων που θα προκύψει σε περίπτωση που μια χώρα βγει από την Ευρωζώνη. Όπως αναφέρει η οικονομολόγος, το σενάριο μοιάζει με το να προσπαθήσεις να χωρίσεις στη μέση ένα αυγό.

Οι νέες αυτές ζώνες θα έχουν η κάθε μία τη δική τους κεντρική τράπεζα, οικονομική πολιτική και νομισματική μονάδα. Τα δυο νέα νομίσματα θα είναι ισότιμα και θα διαπραγματεύονται σε σταθερή ισοτιμία προς άλλα νομίσματα.

Μέσω της σταδιακής υποτίμησης σε κάποιες χώρες, αυτές θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More