ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ


H επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Λετονίας, σε συνέντευξή της στη σουηδική εφημερίδαSvenska Dagbladet.
Η πραγματικότητα, όμως, στη χώρα της Βαλτικής, στημετά-ΔΝΤ εποχή δείχνει... με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι το «επιτυχημένο»πρόγραμμα του ΔΝΤ ήταν συνώνυμο της καταστροφής και της εξαθλίωσης, που καλύτερα θα ήταν να μην έρθουν στην Ελλάδα.


Η πρώην σοβιετική χώρα ζήτησε διάσωση από το ΔΝΤ το Δεκέμβριο του2008. Έλαβε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το «γενναιόδωρο» Ταμείο είχε προτείνει 7,5 δισ.
Το τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του περασμένου έτους όμως είχε αποτέλεσμα μόνο σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς δείκτες, ενώ ακόμα η Ρίγα αποπληρώνει το δάνειο.


Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση που δέχθηκε το δάνειο του ΔΝΤ κατέρρευσε λίγους μήνες μετά και τη θέση της πήρε αυτή του Βάλντις Ντομπρόβσκις, η οποία ακολούθησε τις επιταγές των δανειστών.

Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι το ίδιο το Ταμείο κατέκρινε στις αρχές Φεβρουαρίου την κυβέρνηση της Ρίγας για υπερβολικές περικοπές δημοσίων δαπανών, θεωρώντας ότι το οικονομικό πρόγραμμα πέτυχε τους βασικούς του στόχους, αφού η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αυξήθηκε, μέσω της μείωσης μισθών και τιμών.

Ξεφεύγοντας από τα ψυχρά δημοσιονομικά αριθμητικά μεγέθη και πηγαίνοντας σε κοινωνικό επίπεδο, το πρόγραμμα -όπως γίνεται συνήθως- δεν ήταν επιτυχές.
Η χώρα αναγκάστηκε λοιπόν να εφαρμόσει μια βίαιη εσωτερική υποτίμηση και μείωση του ελλείμματος κατά 15 μονάδες σε σχέση με το ΑΕΠ όταν πριν τρία χρόνια σημείωνε υποχώρηση της τάξεως του 25%.
Όπως ανέφερε το ίδιο το ΔΝΤ το μέσο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε κατά 19%.


Η χειρότερη χρονιά της Λετονίας, ήταν το 2009 κατά την οποία εφαρμόζοντας το πρόγραμμα του ΔΝΤ είδε την ύφεση να σκαρφαλώνει στο 18% και την ανεργία να χτυπά κόκκινο με ποσοστό 20%. Φυσικά ότι έχει σχέση με κοινωνικό κράτος καικοινωνική πρόνοια χτυπήθηκε αλύπητα.

Το ποσοστό της ανεργίας κυμαίνεται πάνω από το 15% ενώ πριν από δύο περίπου χρόνια βρισκόταν κάτω από το 10%. Τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων (ως προς το σύνολο των ανέργων) ανέρχεται στο 50%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο προς της έναρξης του προγράμματος του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, η οικονομική δραστηριότητα παραμένει υποτονική, ανέφερε η έκθεση που ακολούθησε την πέμπτη και τελευταία δόση στα τέλη του 2011.

Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας παραμένει ένα από τα υψηλότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το πρόγραμμα του ΔΝΤ το ποσοστό του πληθυσμού στα πρόθυρα της φτώχειας αυξήθηκε κατά 1,4%.

Το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς έγινε ακόμα βαθύτερο, αφού το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού ανέβασε τα έσοδά του κατά επτά φορές σε σχέση με το φτωχότερο 20%.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% του πληθυσμού της βαλτικής χώρας την εγκατέλειψε την τελευταία διετία.

Η κυρία Λαγκάρντ, ως επικεφαλής ενός οικονομικού οργανισμού που λειτουργεί με βάση το κέρδος και όχι την ευημερία των πολιτών κάλεσε την Ελλάδα ουσιαστικά να διαλύσει ότι έχει απομείνει όρθιο και να στείλει κι άλλους Έλληνες στα όρια της φτώχειας.
Η ψυχρή λογική δεν υπολογίζει ούτε μισθωτούς, ούτε συνταξιούχους, παρά μόνο τα «αγιοποιημένα» δημοσιονομικά μεγέθη. Ευχαριστούμε, να μας λείπει η διάσωση και το οικονομικό σας πρόγραμμα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More