ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ


Μια σπουδαία συλλογή 80 σχεδίων του Λούβρου που φτιάχτηκαν από το 16ο μέχρι το 19ο αιώνα από μεγάλους ζωγράφους όπως ο Ραφαήλ, ο Ρούμπενς και ο Ρέμπραντ και έχουν ως θέμα τους ελληνικούς μύθους καταφτάνει το φθινόπωρο στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών.

Η συλλογή περιλαμβάνει έργα από το Τμήμα Γραφιστικών Τεχνών του Λούβρου και έρχεται στη Θεσσαλονίκη ως μέρος των πέντε εκθέσεων που οργανώνονται στην πόλη με εκθέματα από το περίφημο μουσείο ως αντιδάνειο στη μεγάλη διοργάνωση «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: η Αρχαία Μακεδονία», που έγινε στο Παρίσι τον περασμένο χειμώνα.

Η έκθεση «Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος - 19ος αιώνας» θα εγκαινιαστεί στο Τελλόγλειο στα τέλη Οκτωβρίου και εντάσσεται στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και στο πρόγραμμα των 47ων «Δημητρίων» του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν στους χώρους του Τελλογλείου υπενθυμίζουν στο κοινό τη σημασία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς για την Ευρώπη και εστιάζουν στο θαύμα που έγινε στην ευρωπαϊκή τέχνη μετά την Αναγέννηση, όταν μεγάλοι καλλιτέχνες στράφηκαν στο παρελθόν για να αντλήσουν έμπνευση από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους προκειμένου να αποδώσουν τις δημιουργίες τους. Μέσα από την αξιοποίηση κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που είχαν διασωθεί και χρησιμοποιώντας τα αρχαία πρότυπα από σπουδαία ελληνιστικά και ρωμαϊκά γλυπτά του Βατικανού, όπως το ελληνιστικό άγαλμα της Αφροδίτης των Μεδίκων κι ο Απόλλων του Μπελβεντέρε (ρωμαϊκό αντίγραφο αγάλματος του 4ου αιώνα π.Χ.), έδωσαν νέα ώθηση στη δυτική τέχνη αξιοποιώντας πλαστικές φόρμες, αξεπέραστες στο πέρασμα του χρόνου. Ιδιαίτερα στη Γαλλία, χάρη στην ανανέωση του ενδιαφέροντος για τα κλασικά κείμενα κατά το 17ο αιώνα, σημειώθηκε εντυπωσιακή στροφή στην ελληνική μυθολογία από τους καλλιτέχνες της εποχής.

Ομηρικοί ήρωες και θεοί

Τα ομηρικά έπη με τους μεγάλους ήρωές τους, όπως ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέας και η ωραία Ελένη, ο Μέγας Αλέξανδρος με τις εκστρατείες και τις κατακτήσεις του, θεοί και ημίθεοι όπως η Αθηνά, ο Άρης, ο Δίας, ο Ηρακλής με τα συναρπαστικά τους κατορθώματα, αλλά και απλοί θνητοί με τις δικές τους περιπέτειες αποτέλεσαν προσφιλή θέματα των ζωγράφων (καθώς και γλυπτών, ποιητών και μουσικών). Ανάμεσα στα 81 έργα της έκθεσης του Τελλογλείου ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει σχέδια που φέρουν την υπογραφή των Ραφαήλ, Ανιμπάλε Καράτσι, Ρέμπραντ, Ρούμπενς, Ενγκρ, Φραγκονάρ και άλλων σπουδαίων εκπροσώπων της ευρωπαϊκής τέχνης σε μία διαδρομή που φτάνει τους τέσσερις αιώνες.
Πέρα από την αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική τους αξία, τα έργα της έκθεσης αφήνουν να διαφανεί και η συνεχής ανταλλαγή που συντελούνταν επί αιώνες σε πολιτιστικό επίπεδο ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης σε ένα δημιουργικό διάλογο που εξελίσσει και μεταλλάσσει περιεχόμενο και μορφή σε νέες προτάσεις έκφρασης.

Το Τελλόγλειο συνεχίζει με τη νέα έκθεση μια διαδρομή σε έργα και καλλιτέχνες που επηρέασαν την παγκόσμια τέχνη και άφησαν το αποτύπωμά τους στον πολιτισμό. Την προηγούμενη περίοδο παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις Γκόγια και Μπετόβεν που χαρακτηρίστηκαν ως μια συνέχεια στην αλυσίδα των μεγάλων εκθέσεων που φιλοξενήθηκαν τα τελευταία χρόνια για το μουσείο, όπως οι εκθέσεις για τον Πικάσο, τον Μιρό και τον Τουλούζ Λοτρέκ.
Η έκθεση «Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας» στο Τελλόγλειο (Αγίου Δημητρίου 159Α) θα παραμείνει ανοιχτή ώς τον Ιανουάριο του 2013.

Τη διοργάνωση θα πλαισιώσει συμπόσιο που έχει θέμα «Αρχαίοι μύθοι και μουσική δημιουργία» (21 -23 Οκτωβρίου) και οργανώνεται από τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Λούβρο και οι εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τα πέντε μουσεία της Θεσσαλονίκης, το Λούβρο δανείζει έργα του για τις πέντε εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο του 2013.

Στα υπόλοιπα μουσεία, εκτός από το Τελλόγλειο, θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις:

- Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μονή Λαζαριστών: «Το μουσείο μέσα στο Μουσείο», αριστουργήματα της συλλογής του Λούβρου και φωτογραφικά πορτρέτα εργαζομένων στο μουσείο.

- Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: «Η λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού», έργο βυζαντινής προέλευσης που ανήκει στις συλλογές του γαλλικού μουσείου.

- Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: «Scopophilia», σειρά έργων της φωτογράφου Ναν Γκόλντιν που εστιάζει στη σχέση της παράδοσης με τη σύγχρονη τέχνη και αντιπαραθέτει φωτογραφίες έργων από τη συλλογή του Λούβρου με το προσωπικό αρχείο της φωτογράφου.

- Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: «Από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο και τον Κοραή - Αρχαία ελληνική φιλοσοφία και Διαφωτισμός».

Οι εκθέσεις οργανώνονται στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More