ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ


«Μεσαιωνικά χειρόγραφα, εφ’ όσον υπάρχουν, είναι φυλαγμένα στην περιοχή της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας των Σκοπίων».

Τα παραπάνω δήλωσε στο πρακτορείο Φόκους, ο Χρίστο Ματάνοφ, καθηγητής ιστορίας του πανεπιστημίου της Σόφιας, «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας», με την ευκαιρία της έκθεσης
«Τα μακεδονικά χειρόγραφα -πλούτος δια μέσου των αιώνων» που θα παρουσιαστεί στο Βασιλικό Μουσείο των Βρυξελλών, τον Οκτώβριο.
Είναι σαφές ότι στη Βουλγαρία υπάρχουν χειρόγραφα μεσαιωνικά τα οποία δεν είναι βουλγαρικά.
Αναμφισβήτητα τα χειρόγραφά των Σλάβων των Σκοπίων είναι από τη βουλγαρική ιστορία.
Αυτό που κάνουν τα Σκόπια είναι μια προσπάθεια να προωθήσουν τη ‘μακεδονική’ ταυτότητα και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.
Το γνωρίζουμε αυτό, το έχουμε δει και έχει γίνει με έναν πιο επιθετικό τρόπο τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο καθηγητής Ματάνοφ.
Η σημερινή κυβέρνηση των Σκοπίων αποτελείται από μια αντι-βουλγαρική ομάδα και προσπαθεί να προωθήσει τις ιδέες της στο λαό.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλάται τόσο από τα δημοσιεύματα, τις μελέτες και την εντατική κατασκευή αγαλμάτων σε κυβερνητικά κτήρια και θριαμβευτικές αψίδες στο κέντρο των Σκοπίων, ένα γεγονός που ξεπερνά τα όρια της γλυπτικής και της απάτης. Είναι όμως μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να παραβλέπεται.
Η δική μου εντύπωση είναι ότι υπάρχουν μεγάλες τάσεις αντιβουλγαρικών αισθημάτων, δήλωσε ο καθηγητής ιστορίας.
«Οι θεωρίες περί μακεδονικής ιστορίας του μεσαίωνα και μακεδονικής λογοτεχνίας δεν υπάρχουν, υπάρχουν μόνο βυζαντινή λογοτεχνία και βυζαντινή ιστορία. Ούτε, λοιπόν, μακεδονική μεσαιωνική ιστορία υπάρχει, ούτε κάποια τέτοια γλώσσα. Αυτό είναι σαφές. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι όλα αυτά είναι μια προπαγάνδα των Σκοπίων», δήλωσε ο καθηγητής Χρίστο Ματάνοφ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More