Την εποχή που η δραχμή ήταν ένα ισχυρό νόμισμα, αυτό με το οποίο η αθηναϊκή δημοκρατία επικράτησε των αντιπάλων της και δημιούργησε τον Χρυσό Αιώνα επαναφέρει στη μνήμη η έκθεση της Alpha Bank στον εκθεσιακό χώρο του κεντρικού κτιρίου της.
Συγκεκριμένα μάλιστα η έκθεση εντοπίζεται στο αργυρό τετράδραχμο της πόλεως των Αθηνών την «Αθηναϊκή Γλαύκα» με την κεφαλή της θεάς Αθηνάς στην μία όψη και την γλαύκα στην οπίσθια, καθώς ήταν το κατ΄ εξοχή νόμισμα που ξεπέρασε τα όρια της Αθήνας και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στις διεθνείς συναλλαγές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στην έκθεση άλλωστε προβάλλεται όλη η ιστορία όλης της αργυρής νομισματοκοπίας των Αθηνών ξεκινώντας από τα πρώτα νομίσματα, που κόπηκαν περί τα μέσα του 6ου αιώνα π. Χ. για να ακολουθήσουν οι πρώτες γλαύκες του Περικλή. Στη συνέχεια ήρθαν οι εκδόσεις του 4ου και 3ου αιώνα π. Χ. και τα Στεφανηφόρα ή «Τετράδραχμα Νέας Τεχνοτροπίας» του 2ου και 1ου αιώνα π. Χ. με τα οποία φθάνει στο τέλος της η αθηναϊκή νομισματοκοπία.
Η φήμη και ισχύς της αθηναϊκής γλαύκας όμως φθάνοντας σε όλο σχεδόν τον τότε γνωστό κόσμο είχε απομιμήσεις. Δηλαδή νομίσματα, που εκδόθηκαν από ξένους δυνάστες και από περιοχές απομακρυσμένες που χρησιμοποίησαν ως πρότυπο τις αθηναϊκές γλαύκες.
Ιδιαίτερη αναφορά εξάλλου γίνεται στο αθηναϊκό δεκάδραχμο, ένα από τα πιο σπουδαία νομίσματα της αρχαιότητας, που παρουσιάζει τους ίδιους εικονογραφικούς τύπους με αυτούς των τετράδραχμων με ορισμένες ωστόσο, βασικές διαφορές.
Και στο τέλος της έκθεσης παρατίθενται νομίσματα της νεώτερης Ελλάδας έως και το κέρμα του ενός ευρώ, στα οποία επιβιώνουν στοιχεία της αθηναϊκής γλαύκας.
Την έκθεση συνοδεύει σχετικό έντυπο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Που και Πότε
ALPHA ΒΑΝΚ, Εκθεσιακός χώρος Κεντρικού Κτηρίου (Σταδίου 40, 210 326 2460-1,
Διάρκεια: Ιούνιος 2012 - Ιανουάριος 2013
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου