ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΗ


Την διεκδίκηση της περιουσίας που έχει δημευθεί από το δημόσιο προαναγγέλλει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε περίπτωση που η Πολιτεία διακόψει τη μισθοδοσία του κλήρου.

Σύμφωνα με αποσπάσματα από το βιβλίο του με τίτλο "Εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία του κλήρου", που προδημοσιεύε η εφημερίδα "Τα Νέα", ο κ. Ιερώνυμος υποστηρίζει ότι η Εκκλησία όχι μόνο δεν έχει μεγάλη περιουσία, αλλά αδυνατεί να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της.

Ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων κάνει λόγο για "επιδρομή κατά της εκκλησιαστικής περιουσίας" και υποστηρίζει ότι από την Παλιγγενεσία και ύστερα, η περιουσία αυτή έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από το κράτος.

Παραθέτει μάλιστα παραδείγματα από τέσσερα μοναστήρια της Βοιωτίας, όπου έγιναν απαλλοτριώσεις χωρίς να δοθεί αποζημίωση..

Ο Αρχιεπίσκοπος κατηγορεί και τα ΜΜΕ για την εικόνα που υπάρχει στον κόσμο σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία.

"Πολλοί δημοσιογράφοι και ΜΜΕ επιδίδονται στο άθλημα της καχυποψίας και της ανειλικρίνειας και κάνουν λόγο για θησαυρούς και πακτωλούς χρημάτων που δήθεν κρύπτονται αυτάρεσκα και εγωιστικά σε εκκλησιαστικά θησαυροφυλάκια" γράφει ο κ. Ιερώνυμος.

Η πρόταση για αξιοποίηση της περιουσίας

Ο Αρχιεπίσκοπος, καταθέτει και πρόταση για την αξιοποίηση του 4% της περιουσίας που απέμεινε, με τον όρο να μην διακοπεί η μισθοδοσία του κλήρου.

"Όπως είδαμε μέχρι τώρα, το 96% αυτής της περιουσίας σχεδόν λεηλατήθηκε ή εξυπηρέτησε μερικούς 'καταφερτζήδες' και 'τσαρλατάνους' που δυστυχώς καπηλεύθηκαν τα ιερά. Διασώζεται μόνο το 4% αυτής της περιουσίας. Αυτό το υπόλοιπον της περιουσίας μας να αξιοποιηθεί καταλλήλως, ευπρεπώς και με διαφάνεια. Τα προϊόντα από αυτή την αξιοποίηση θα προορίζονται σε έργα διακονίας και φροντίδος των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας και την εξυπηρέτηση του ανθρώπινου προσώπου. Ως Αρχιεπίσκοπος αυτής της χώρας, αυτήν την δεύτερη πρόταση έχω να παρουσιάσω" αναφέρει ο Αρχισπίσκόπος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", ο Αρχιεπίσκοπος χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρώσει το βιβλίο του και για να τεκμηριώσει τα όσα υποστηρίζει για την εκκλησιαστική περιουσία, παραθέτει "χοτζέτια", δηλαδή τουρκικά συμβόλαια που επικύρωναν την εποχή της Τουρκοκρατίας, τις μεταβιβάσεις ακινήτων μεταξύ ιδιωτών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More