Παρά τις τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις και τις ενστάσεις γιατρών και φαρμακοποιών που βρίσκονται επί ποδός για να αποτρέψουν την εφαρμογή του νόμου που δίνει τη συγκατάθεσή του για να πίνουν οι Έλληνες φάρμακα από τη Νιγηρία, την Ινδία και το Μπαγκλαντές, το «τερατούργημα» πέρασε από το ελληνικό Κοινοβούλιο με 213 ψήφους υπέρ.
Αναμφισβήτητα όπως τονίζεται και από τους γιατρούς, πρόκειται για ρη χαριστική βολή στην Υγεία.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Από 1η Μαρτίου είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική συνταγογράφιση σε ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ και λοιπά ταμεία.
Από 1η Ιουνίου για να εκτελούν τα φαρμακεία χειρόγραφη συνταγή θα πρέπει να αμείβονται με 1 ευρώ από το γιατρό.
Από 1η Ιουνίου όλοι οι γιατροί θα συνταγογραφούν βάσει δραστικής ουσίας. Από 1η Απριλίου θα συνταγογραφούν βάσει δραστικής ουσίας οι γιατροί των Ταμείων και του ΕΣΥ για τα 10 πιο συχνά νοσήματα.
Όλα τα φάρμακα θα φέρουν ταινία γνησιότητας που θα παρέχει ο ΕΟΦ.
Ο ΕΟΠΥΥ και τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία δεν θα αποζημιώνουν συνταγές στις οποίες η ασθένεια δεν δικαιολογεί το σκεύασμα.
Υποχρεωτική εφαρμογή των 160 θεραπευτικών πρωτοκόλλων τα οποία θα αποτελούν οδηγίες χρήσης των γιατρών.
Αυξάνεται το rebate.
Τα πρωτότυπα φάρμακα των οποίων λήγει η πατέντα μειώνουν την τιμή τους κατά 50%. Τα γενόσημα παίρνουν το 40% της μειωμένης τιμής του πρωτοτύπου αναφοράς.
Απελευθέρωση ωραρίου των φαρμακείων.
Διοικητική συνένωση 50 νοσοκομείων της χώρας.
Οι γιατροί του ΕΣΥ θα αξιολογούνται με κριτήρια πόσους ασθενείς νοσήλευσαν, πόσα και ποια φάρμακα έδωσαν.
«Θέλουμε το γενόσημο φάρμακο που είναι γνωστό και ελέγχεται να το αποδεχτεί ο Έλληνας Γιατρός, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχ. Τιμοσίδης. «Θέλουμε τον Έλληνα γιατρό να είναι συνεργός, να βοηθήσει τη χώρα σε αυτή συγκυρία. Η εφαρμογή του νομοσχεδίου αποτελεί δέσμευση απέναντι στους εταίρους μας», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Υγείας.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου