ΕΛΛΑΔΑ

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ACTA;

ACTA - Anti Counterfeiting Trade Agreement. “Σύμφωνο ενάντια στην ανταλλαγή πλαστών προϊόντων”. Συστάθηκε και υπογράφηκε σχεδόν με μυστικότητα, χωρίς δημόσιες διαβουλεύσεις. Η αρχική ιδέα της σύστασής του ήταν να προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία.
Εκείνοι που δεν θέλουν να ακούν γι’ αυτόν το νόμο θεωρούν πως η συμφωνία αυτή θα αλλάξει προς το χειρότερο την ζωή μας στο διαδίκτυο.

Η ACTA δεν είναι τίποτε άλλο από μία συμφωνία μεταξύ πολλών χωρών και έχει να κάνει με τα πνευματικά δικαιώματα και όχι μόνο.

Ουσιαστικά ο νόμος ACTA καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για τις όποιες παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο τους παρόχους (ISP). Αυτό σημαίνει πως προκειμένου να μην βρεθούν οι ίδιοι κατηγορούμενοι, θα πρέπει να χρησιμοποιούν συστήματα παρακολούθησης κάθε ιντερνετικής πράξης των χρηστών τους.
Επιπλέον, θα έχουν την δυνατότητα να στέλνουν προειδοποιήσεις στον χρήστη που επιδεικνύει “προβατική” συμπεριφορά και αν δεν συμμορφώνεται έχει το δικαίωμα να διακόπτει προσωρινά την σύνδεσή του.
Πολλοί υποστηρίζουν πως ο νόμος ACTA προσπαθεί με ύπουλο τρόπο να περάσει νόμους μέσω μιας εμπορικής συμφωνίας που όταν επικυρωθεί θα αποκτήσει δεσμευτική ισχύ και θα ισχύει για όλες τις χώρες. Στην ουσία είναι μια συλλογική απόπειρα που στοχεύει στο να μην αναπαράγονται ειδήσεις και ανακοινώσεις από τη μια ιστοσελίδα στην άλλη, ούτε όπως έχουν, ούτε σε μετάφραση. Ονομάζεται συμφωνία “κατά της πειρατείας”, πειρατεία όμως είναι και η αναπαραγωγή άρθρων, ειδησεογραφικών και άλλων, αλλά και ανακοινώσεων, εικόνων και βίντεο από την μια ιστοσελίδα στην άλλη.
Μέχρι στιγμής οι χώρες τις Ευρώπης που συμφώνησαν να υιοθετήσουν τον νόμο ACTA είναι οι Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.
Πέντε όμως χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Κύπρος και Σλοβακία) δεν τον υπέγραψαν, είτε επειδή διαφωνούσαν, είτε επειδή φοβόντουσαν τις αντιδράσεις των πολιτών τους.
Σύντομα θα υπογράψουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ήδη έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία και Σιγκαπούρη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More