ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: ΟΛΑ ΚΑΛΑ


Τι λένε οι τραπεζίτες για τις επόμενες ημέρες…

Είναι πραγματικά καταπληκτικό. Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους κρέμονται από μία κλωστή και ο Νταλάρα απειλεί ευθέως Ευρωπαίους και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να αποδεχθούν την απόφαση της Παρασκευής, για τα επιτόκια, ώστε να μην υπάρξει ελληνική χρεοκοπία, οι Έλληνες τραπεζίτες βγαίνουν και διαρρέουν μέσω κύκλων τους ότι για την επιβάρυνση που προκύπτει από τους ελέγχους της BlackRock δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα…

Μνημείο πραγματικά της επικοινωνιακής πολιτικής των διοικήσεων των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, και Πειραιώς), να βγάλουν τέτοια είδηση στο κλείσιμο της εβδομάδας, την ώρα που παίζεται το μέλλον της χώρας, και βέβαια η δική τους κρατικοποίηση. Το θέμα πρόεκυψε όταν τη Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τις τράπεζες να λάβει έως το τέλος του μήνα τα τριετή business plans τους, και μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησής τους, με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν από το PSI και από τους ελέγχους της Blackrock.

Τι είπαν οι τέσσερις «αδελφές» που κλήθηκαν για τον λόγο αυτό σε γεύμα εργασίας από τον διοικητή και τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Προβόπουλο και Παπαδάκη; Ότι αναφορικά με τους ελέγχους της Blackrock, τα αποτελέσματά τους χαρακτηρίζονται ως «απολύτως διαχειρίσιμα», ενώ η συζήτηση για το PSI υπήρξε γενική και περιορισμένη στις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες.

Εντάξει λοιπόν! Αφού οι τραπεζίτες τα βλέπουν όλα μια χαρά, γιατί άραγε όλοι οι υπόλοιποι βλέπουν ότι το κόστος κουρέματος και Blackrock θα φτάσει τα 25 δις.
για τράπεζες που έχουν κεφαλαιοποίηση 3-4 δις. όλα κι όλα με πάγια και ενεργητικό που δεν ξεπερνούν τα 10 -15 δις;

Από τη διαδικασία του από το PSI+ το haircut μπορεί να είναι 50%, στο καλό σενάριο, αλλά καθοριστική θα είναι η σωρευτική ζημία, περιλαμβανομένων των κουπονιών αλλά και της διάρθρωσης των μετρητών 15% επί των ομολόγων, όπως και 35% των νέων ομολόγων που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά. Στα ποσά αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα 6,1 δις ευρώ ζημίες που έχουν ήδη εγγράψει οι τράπεζες. Επομένως η καθαρή ζημιά φτάνει στα 16 δις ευρώ. Για τις προβλέψεις της Blackrock η σωρευτική ζημία εκτιμάται στα 10 δις ευρώ.

Τώρα, το ποια από τις δύο είναι «απολύτως διαχειρίσιμη», θα σας γελάσω.

Λέτε οι τραπεζίτες μας να «ξεγελάστηκαν» από το καλό χρηματιστηριακό τριήμερο της προηγούμενης εβδομάδας και να τζόγαραν το κλίμα, ή το προκάλεσαν και οι ίδιοι; Μες τις μετοχές τους σε τέτοιο χάλι, σίγουρα μπορούν να κουμαντάρουν ένα τέτοιο παιχνίδι. Ιδιαίτερα, καθώς στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου κουρέματος, θα οδηγηθούν στην αγκαλιά ενός (πτωχού πλέον) κράτους…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More