Κανείς δεν περίμενε ότι η Ελλάδα θα αποδεχθεί παθητικά τους επαχθείς όρους λιτότητας που η ευρωπαϊκή ελίτ προσπάθησε να της επιβάλλει ως προϋπόθεση για τη διάσωσή της, αναφέρει ο αρχισυντάκτης του CNBC, Τζον Κάρνεϊ.
Σε ανάρτησή του, με τίτλο «Ελλάδα: Η πιο δυνατή χώρα στον κόσμο», ο Κάρνεϊ αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει «μακρά και ευγενή παράδοση» στις χρεοκοπίες. Ωστόσο, τα υπόλοιπα κράτη έχουν να χάσουν ακόμη περισσότερα από μια ελληνική χρεοκοπία.
Ο Κάρνεϊ επικαλείται τις παρατηρήσεις του Μέριν Σόμερσετ Γουέμπ στο Money Week, που τις θεωρεί σωστές.
«Η Ελλάδα έχει όλη την εξουσία. Η συζήτηση για τη διάσωσή της γίνεται συνήθως με βάση το τι προετοιμάζεται να κάνει η Γερμανία, παρά με βάση του τι είναι διατεθειμένη η Ελλάδα να δεχθεί. Θεωρείται ότι η Γερμανία έχει τη δύναμη. Αλλά η Ελλάδα αποδεικνύει στις αγορές ότι δεν είναι έτσι. Εάν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν τους αρέσουν οι όροι και ανακοινώσουν μια έξοδο από το ευρώ, η παρτίδα για το ευρώ έληξε και οι εξελίξεις για την ευρωπαϊκή οικονομία και τη Γερμανία θα είναι εκρηκτικές.
Είναι ώρα για τον καθένα να αρχίσει να συμπεριφέρεται πιο ευγενικά στην Ελλάδα. Στέλεχος του κυβερνητικού συνασπισμού της Άγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ότι ενοχλήθηκε. «Άλλες χώρες κάνουν θυσίες για δεκαετίες κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης στην Ελλάδα», ανέφερε. Ωστόσο υποψιάζομαι ότι εάν δεν σταματήσουν την επόμενη κρίση, θα υποστούν κι άλλες θυσίες».
Επίσης, ο αρχισυντάκτης του CNBC υποστηρίζει ότι εάν η Ελλάδα αναδιαρθρώσει το χρέος της, δεν θα αποκλειστεί από τις αγορές, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι ήδη αποκλεισμένη.
Αντ’ αυτού, η χώρα θα αποκτήσει έναν από τους πιο υγιείς ισολογισμούς στην Ευρώπη και θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι τώρα. Σίγουρα, κάποια χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα διστάσουν να χρηματοδοτήσουν μια χώρα που χρεοκόπησε πρόσφατα. Αλλά υπάρχουν κι άλλοι επίδοξοι χρηματοδότες σε όλον τον κόσμο, που θα ήταν ενθουσιώδεις στο να δανείσουν μια χώρα με καθαρούς ισολογισμούς, με το επιχείρημα ότι μια μεταγενέστερη χρεοκοπία θα ήταν αδύνατη.
Άλλωστε η εκδίκηση, καταλήγει το δημοσίευμα, δεν ήταν ποτέ πρακτική των αγορών…
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου