Τον εκτιμώμενο χρόνο 33 λεπτών που χρειάζεται να διανύσει ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό βλήμα από το Ιράν ή τη Βόρειο Κορέα για να πλήξει αμερικανικό έδαφος χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το ντοκυμαντέρ 33 Minutes: Protecting America in the New Missile Age (βλ. εδώ), θεωρώντας την ανάπτυξη της αντιβαλλιστικής ασπίδας ως μόνη λύση για την αποτροπή ενός νέου πυρηνικού ολοκαυτώματος. Στην καλογυρισμένη αλλά ακραία προπαγανδιστική δημιουργία του υπερσυντηρητικού Heritage Foundation, η ανεξέλεγκτη διασπορά πυρηνικών όπλων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας βαλλιστικών βλημάτων αποτελούν την υπ΄αριθμόν ένα απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ.
Μήπως το ίδιο ισχύει όμως και για την Ελλάδα; Πληροφορίες θέλουν την τουρκική αμυντική βιομηχανία με πρωτοπόρο τη Roketsan να έχει ολοκληρώσει πρόσφατα τις εργασίες βελτίωσης των χαρακτηριστικών των βαλλιστικών βλημάτων που βρίσκονται στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τον J-600T Yildirim ΙΙ να επιτυγχάνει πλέον βεληνεκές 250km.Παρ΄ ότι αμφισβητείται ανοικτά η επιχειρησιακή αξία των Βαλλιστικών Βλημάτων Βραχέως Βεληνεκούς (SRBM) στο σύγχρονο πεδίο της μάχης, πιθανή εξέλιξη σε μία μελλοντική ελληνοτουρκική κρίση θα ήταν η μετακίνηση συστοιχειών προς τα δυτικά προκειμένου να ασκηθεί ψυχολογική πίεση στην ελληνική πλευρά. Επιπλέον, το εφιαλτικό σενάριο της ανάπτυξης/προμήθειας/απειλής χρήσης Όπλων Μαζικής Καταστροφής από την Άγκυρα δεν πρέπει να αποκλείεται μακροπρόθεσμα.
Ελληνική Αεράμυνα
Ο ελληνικός εναέριος χώρος θεωρείται από τους καλύτερα φυλασσόμενους παγκοσμίως χάρη στη πλειάδα προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η χώρα μας είναι εξάλλου το μοναδικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που διαθέτει τα δύο κορυφαία συστήματα αεράμυνας μακρού βεληνεκούς, Patriot και S-300. Αναλυτικότερα, για τις περιοχές Αττικής και Καβάλας-Θεσσαλονίκης (έδρα της 350 Πτέρυγας Κατευθυνομένων βλημάτων) διατίθενται 6 μονάδες βολής Patriot με συνολικά 325 βλήματα ΜΙΜ-104, οι οποίες εξοπλίζουν την 21 Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων της Κερατέας, τις 23 και 24 της Θεσσαλονίκης, την 25 της Χρυσούπολης και την 26 ΜΚΒ στο Κατσιμίδι Αττικής. Η 22 ΜΚΒ βρίσκεται στη Σκύρο, προστατεύοντας το κεντρικό Αιγαίο και την ενδοχώρα κατ΄επέκταση.
Το Patriot χρησιμοποιεί εκτοξευτέs Μ901 εγκατεστημένους σε ημι-ρυμουλκούμενο Μ860, το οποίο ρυμουλκείται από όχημα 10 τόνων τύπου Μ983 ΗΕΜΤΤ. Η μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού στόχου του συστήματος είναι 160 km και το βλήμα ΜΙΜ-104 που εκτοξεύει έχει βεληνεκές 90 km και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα Mach 3+.
Η τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας Κρήτη αλλά και η δίοδος προς τη Κύπρο προστατεύονται από 2 συστήματα ρωσικής κατασκευής S-300 PMU1 με 96 βλήματα συνολικά, μέγιστης εμβέλειας 150 km κατά αεροσκαφών και 40 km κατά βαλλιστικών βλημάτων. Η υπογραφή συμβάσεων για την εφοδιαστική τους υποστήριξη αλλά και η πραγματοποίηση δοκιμαστικής βολής κρίνονται αναγκαίες για την πιστοποίηση του συστήματος και την εκπαίδευση των στελεχών της ΠΑ.
Για τη προστασία στρατηγικών στόχων στη Στερεά Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, ο ΕΣ διαθέτει 7 πυροβολαρχίες με εκσυγχρονισμένα ΜΙΜ-23Β I-HAWK, τα οποία όμως θα αποσυρθούν το 2013 με τη λήξη του ορίου ζωής των βλημάτων. Τέλος, οι μείζονες Σχηματισμοί του Ελληνικού Στρατού (Δ΄ ΣΣ και της ΑΣΔΕΝ) προστατεύονται από 21 Αντιαεροπορικά Συστήματα Μικρού Βεληνεκούς (SHORADS) ΤΟR-M1, 31 OSA-AK/AKM και 54 (V-SHORADS) ASRAD ενώ για τις αεροπορικές βάσεις διατίθενται συστήματα ΒΕΛΟΣ και Crotale NG (επιπρόσθετα συστήματα στους κύριους Ναυστάθμους Σαλαμίνας και Κρήτης).
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αντιαεροπορική-αντιβαλλιστική αμύνα με τη σημερινή της δομή και εφόσον συνεχίζεται η απρόσκοπτη εφοδιαστική υποστήριξη των συστημάτων, μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη εξαπόλυση των Yildirim, πολλώ δε μάλλον όταν το Πολεμικό Ναυτικό επανακτήσει την ικανότητα αεράμυνας περιοχής.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου