ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ....ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ


Παρέμβαση στα του κυπριακού αλλά και στο θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου έκανε ο γνωστός επιχειρηματίας Φώτος Φωτιάδης.Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μίλησε για συνεχή διολίσθηση του κυπριακού και τόνισε την ανάγκη για αλλαγή πλεύσης. «Γι' αυτό» επεσήμανε, «χρειαζόμαστε συμμάχους τους οποίους πρέπει να κερδίσουμε με την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων».



"Αυτό το κάτι", ανέφερε ο Φώτος Φωτιάδης "που θα ικανοποιήσει αυτά τα συμφέροντα είναι τα κολοσσιαία αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου". Συνεχίζοντας ο κύριος Φωτιάδης ανέφερε ότι θα πρέπει να προσεγγίσουμε τους εταίρους μας στην ΕΕ και να τους προτείνουμε συνεκμετάλλευση των πετρελαίων. Μάλιστα αποκάλυψε πως ο ίδιος έκανε διαβήματα προς τον Πρόεδρο της Γαλλίας και διαπίστωσε ότι η ιδέα αντιμετωπίζεται θετικά.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Φωτιάδη έχει ως εξής:

Καταγράφεται συνεχής διολίσθηση του Κυπριακού προς τις Τουρκικές θέσεις, χωρίς ωστόσο να σμικρύνεται το μεταξύ μας χάος διότι οι χειρονομίες μας καλής θέλησης εκλαμβάνονται ως ορεκτικό για περισσότερα. Όσο εμείς πλησιάζουμε τόσο εκείνοι υπαναχωρούν, απομακρύνονται και διευρύνουν το χάσμα. Υπό τέτοιες συνθήκες, πώς ο Πρόεδρος μας, με όλη του τη καλή πίστη και δεδομένη την αποφασιστικότητα του για λύση, θα μπορέσει να γεφυρώσει με τον κ. Ερογλου το τεράστιο και αγεφύρωτο αυτό χάσμα μέχρι τη Γενεύη, όπως απαιτεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ;

Είναι φανερό ότι το πείραμα δεν μας οδηγεί πουθενά. Επιβάλλεται αλλαγή πλεύσης. Αλλά γι’ αυτό χρειαζόμαστε συμμάχους, αφού ο ΟΗΕ που όφειλε να είχε ενσκήψει στο Κυπριακό με πνεύμα ευθυκρισίας, αντικειμενικότητας και δικαιοσύνης, δυστυχώς αποδεικνύεται από τις συμπεριφορές των κ.κ. Αναν, Μουν και Ντάουνερ, ότι έχουν παρεξηγήσει το θύμα ως τον θύτη. Ένα κρυστάλλινο θέμα ανελέητης καταπάτησης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα ξεκάθαρο ζήτημα επιδρομής, πολυαίμακτης εισβολής και κατοχής, το φιασιδώνουν και το παρουσιάζουν ως μια «αθώα» ενδοκυπριακή διένεξη και επιμένουν σε ενδοκυπριακό διάλογο και στη ψευδεπίγραφη λύση Κυπριακής ιδιοκτησίας, όταν ο ΤΚ εκπρόσωπος δεν έχει εξουσία ούτε καν να βήξει χωρίς την έγκριση της Άγκυρας.

Χρειαζόμαστε λοιπόν ισχυρούς συμμάχους και πρέπει να τους αναζητήσουμε και να τους βρούμε το ταχύτερο δυνατό, η ισχύς των οποίων ν’ αποτελέσει εγκαίρως, πριν είναι αργά, ανάχωμα και τροχοπέδη στα σε βάρος της Κύπρου τεκταινόμενα από τη Τουρκία και τους γνωστούς διακηρυγμένους εχθρούς της υπόθεσης μας.

Οι σύμμαχοι όμως κερδίζονται μόνο με την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Το συμφέρον, είναι δυστυχώς η μόνη γλώσσα, η εσπεράντο, που καταλαβαίνουν οι πάντες και η μικρή Κύπρος δεν είχε ποτέ ως τώρα τρόπο να ικανοποιήσει κανενός τη «λεπτή αυτή χορδή».

Σήμερα όμως, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Κύπρος διαθέτει εκείνο το κάτι που της επιτρέπει να προσφέρει και να ικανοποιήσει συμφέροντα μεγάλων και ν’ απαιτήσει τη συμμαχία τους.

Είναι τα αποδεδειγμένα κολοσσιαία αποθέματα μας πετρελαίων και φυσικού αερίου που αποτελούν το πιο σκληρό νόμισμα όλων των εποχών. Η ορθή του χρήση μπορεί να ξεβουλώσει αυτιά και ν’ ανοίξει παράθυρα, πόρτες, καμαρόπορτες.

Πρέπει όμως ν’ αξιοποιήσουμε και το άλλο μας ισχυρό χαρτί, του ισότιμου μέλους της ΕΕ, το οποίο δυστυχώς, έχουμε, εν πολλοίς, μισοκάψει. Να προσεγγίσουμε τους εταίρους μας της ΕΕ και να τους προσφέρουμε συνεκμετάλλευση των πετρελαίων μας. Η ΕΕ τα έχει απόλυτη ανάγκη και υπάρχουν φιλικά κράτη μέλη της ΕΕ που είναι διατεθειμένα και για το δικό τους συμφέρον άλλωστε, να συνεργασθούν μαζί μας και με μια διακρατική σύμβαση αριθμού κρατών της ΕΕ, ως ένα consortium, να επιτύχουμε συνεκμετάλλευση των πετρελαίων μας. Με ορθολογιστική διαπραγμάτευση μπορούμε να επιτύχουμε ικανοποιητικούς όρους προς αμοιβαίο όφελος.

Σ’ αντάλλαγμα ν’ απαιτήσουμε την υποστήριξη της ΕΕ, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που ν’ αντέχει στο χρόνο. Και δεν χρειάζεται να ζητήσουμε πολλά. Μόνο, κάτι που το δικαιούμαστε άλλωστε, την εφαρμογή και στην περίπτωση μας, ως ισότιμου μέλους της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, δια της εφαρμογής των τριών βασικών ελευθεριών, διακίνησης, εγκατάστασης, ιδιοκτησίας, που από μόνα τους λύουν τα βασικά μας προβλήματα. Το ίδιο δηλαδή, γνώριμο τους Σύστημα με το οποίο οι ίδιοι απολαμβάνουν ειρήνη, είναι ικανοποιημένοι και αισθάνονται ευτυχείς και ασφαλείς. Γιατί να το αρνηθούν σ’ ένα μέλος τους, την Κυπριακή Δημοκρατία όταν μάλιστα θα τους προσφέρουμε κι’ εμείς συνεκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου; Και τότε πώς θα μπορούσε η Τουρκία ή οποιοσδήποτε να ισχυρισθεί και να πείθει, ότι το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, που ενώνει 500 εκ. Ευρωπαίους και τους προσφέρει πλήρη ικανοποίηση, ειρήνη και ασφάλεια, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους 100,000 ΤΚ;

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η οικονομική αυτή γλώσσα θα μιλήσει και είναι δυνατό να διανοίξει νέα αισιόδοξη προοπτική μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης του προβλήματος μας.

Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε προηγούμενη έκκληση μας, για το κορυφαίο αυτό θέμα, προς τον αγαπητό Πρόεδρο μας, που του έχουμε υποβάλει διακριτικά το Μάρτη του 2009. Επεκτείνουμε την έκκληση αυτή και προς τους Αρχηγούς όλων των Κομμάτων μας και τα Κόμματα τα ίδια, καθώς και την Εκκλησία μας και τους καλούμε να ενσκήψουν, ομονοούντες, στο επείγον αυτό θέμα χωρίς καθυστέρηση. Οι μέρες περνούν και η Γενεύη πλησιάζει ολοταχώς. Θ’ αρχίσουν οσονούπω οι αφόρητες πιέσεις που ήδη αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, με νέα χρονοδιαγράμματα και σκληρότερους όρους, πιέσεις προς το αδύνατο θύμα, με στόχο να επαναφέρουν σύντομα την επιδιαιτησία που θα είναι καταστροφική. Είναι και οι ωμές πρόσφατες απειλές του Μπαγίς για Β, Γ, Δ και Ω σχέδια, ακόμα και για κρίση/βία. Κι’ εμείς δεν έχουμε τίποτε να αντιτάξουμε, έξω από το δίκαιο μας, που δεν μετρά χωρίς συμφέροντα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα περιθώρια μας εξαντλούνται επικίνδυνα και απαιτείται σπουδή και φρόνηση. Επιβάλλεται επειγόντως επανατοποθέτηση του ειρηνικού μας αγώνα με σημαία πλέον το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, αν θα ελπίσουμε για σωτηρία και επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στην υπέρτρισχιλιετή κοιτίδα του, με τη χρήση ισχύος που θ’ αντλήσουμε από ισχυρούς εταίρους της ΕΕ, στην συνεκμετάλλευση των πετρελαίων μας. Ν’ αξιοποιήσουμε το ουρανόπεμπτο αυτό δώρο της φύσης. Αποτελεί την μοναδική ελπίδα που μας έχει απομείνει σήμερα για τη σωτηρία της μικρής μαρτυρικής μας πατρίδας.

Διαβήματα μας για το ίδιο θέμα, τον Ιούνιο και Οκτώβρη του 2009, προς τον Πρόεδρο της Γαλλίας Nicola Sarkozi, τον οποίο θεωρούμε ένα από τους ειλικρινείς φίλους της Κύπρου, διαπιστώσαμε από προσωπικές επαφές έκτοτε με εκπροσώπους του Προεδρικού Γραφείου, ότι παρά το γεγονός ότι η ιδέα αντιμετωπίζεται ευνοϊκά ως πολύ ενδιαφέρουσα δεν είναι δυνατό να προωθηθεί εάν δεν προέρχεται από την ίδια την Κυβέρνηση μας.

Κάνουμε επομένως νέα, θερμή έκκληση προς τον Πρόεδρο μας, την Κυβέρνηση του, τα Κόμματα μας, όλους τους Έλληνες της Κύπρου, υπό τις ευλογίες και της Εκκλησίας μας, καθώς και τη στήριξη των ΜΜΕ, όπως με σοβαρότητα, σωφροσύνη αλλά και με κάθε σπουδή, ενσκήψουμε στην αξιοποίηση του θεόπεμπτου αυτού όπλου που μας ήλθε εξ ουρανού στην πιο κατάλληλη, την πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας.

Θα είναι σοφό να εξαντλήσουμε με κάθε τρόπο τις δυνατότητες που μας ανοίγονται, με σώφρονα αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων υδατανθράκων μας, ως τη μοναδική εναπομείνασα ελπίδα σωτηρίας μας

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More