«Αμέσως μετά την διαγραφή μου τηλεφώνησε η Ντόρα!». Με αυτά τα λόγια ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος ανεξάρτητος τώρα, μετά την αποπομπή του από τον πρωθυπουργό λόγω της καταψήφισής του επίμαχου νομοσχεδίου του κ. Παπακωνσταντίνου επειδή καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο του Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας αποκλειστικά στο «NP» τονίζει ότι η τελευταία συζήτηση που έγινε στο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ τον ξάφνιασε ήταν υπεύθυνη καθώς ήταν πολύ υψηλού επιπέδου και φάνηκε παρά ταύτα, ότι το κυβερνών κόμμα διαθέτει πολιτικό επίπεδο που είχε χρόνια να συναντήσει ο ίδιος.
Ο κ. Παπαχρήστος, όπως λέει, δεν ανήκει σε καμία ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δεν απειλεί κανέναν, δεν εκβιάζει, ούτε φυσικά διαπραγματεύεται και συμβιβάζεται. Θεωρεί πως με την πράξη του είναι ήσυχος με τη συνείδησή του, «άλλοι δεν είναι» , πάντως είναι μια ευκαιρία να καταλάβει ο κ. Παπανδρέου ότι με ορισμένους που είναι κοντά του, προκαλούνται προβλήματα.
Την απόφασή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο με τις συνέπειες που θα έφερνε αυτή η επιλογή του, την είχε εκμυστηρευτεί μόνο σε ένα πρόσωπο. Τη σύζυγό του η οποία του απάντησε, «ότι πει η καρδιά σου». Γι’ αυτό και δεν είπε το παραμικρό σε κανέναν δημοσιογράφο πριν ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις προτιμώντας πρώτα να μιλήσει στη βουλή παραφράζοντας ένα στίχο του Καβάφη: και αν τη πολιτική δεν μπορείς να την κάνει όπως θέλεις , φρόντισε τότε να μην την εξευτελίσεις.
Από τους πρώτους που πήραν τηλέφωνο τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη για να του συμπαρασταθεί και γιατί όχι να τον φλερτάρει πολιτικά ανιχνεύοντας τις διαθέσεις του από τώρα και στο εξής. Ο ίδιος δηλώνει στο «NP» ότι παραμένει ΠΑΣΟΚ και πως δεν πρόκειται να πάει σε άλλο κόμμα. Ταυτόχρονα και πολλοί βουλευτές, υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι του δήλωσαν τη συμπαράστασή τους, τη συμπάθεια και τη στήριξή τους.
Ο λόγος της καταψήφισης του νομοσχεδίου οφείλεται όπως λέει ο ίδιος όχι μόνο στις πολιτικές του διαφορές με την συγκεκριμένη πολιτική που εκφράζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και του γεγονότος που ως οικονομικός επιστήμονας, γνωρίζει ίσως καλύτερα από πολλούς άλλους, ότι η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική δεν οδηγεί πουθενά: θεωρώ ότι έχω τη γνώση να καταλάβω ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι αδιέξοδη. Δεν καταψήφισα μόνο για λόγους αρχής, ή επειδή θεωρώ τον εαυτό μου αριστερό ή για λόγους αξιών, αρχών και συνείδησης.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος που μπόρεσε να μην έρθει σε αντίθεση με την συνείδησή του καταψηφίζοντας επί της αρχής , το νομοσχέδιο του Γ. Παπακωνσταντίνου ότι δηλαδή θα έκανε και το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του αν το παρόμοιο νομοσχέδιο το έφερνε η Ν.Δ στη βουλή, διαθέτει μεγάλη πολιτική ιστορία καθώς ο πατέρας του Καλλίμαχος Παπαχρήστος ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τα δύσκολα χρόνια, από το 1977 μέχρι και το 81 που το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα έγινε κυβέρνηση.
Ο ίδιος αντί να ακολουθήσει τα πολιτικά χνάρια του πατέρα του, προτίμησε πιο επαναστατικές μεθόδους. Τέθηκε επικεφαλής βουλευτής του νομού του το 1985 στο ΚΚΕ αποχωρώντας τέσσερα χρόνια μετά το 1989 διαφωνώντας ανοικτά με την τότε συμμαχική κυβέρνηση του Συνασπισμού τότε με τη Ν.Δ.
Δέκα χρόνια αργότερα γνωρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου και γίνεται συνεργάτης του στο υπουργείο εξωτερικών, με αρμοδιότητες σε θέματα διεθνών σχέσεων με τη Ρωσία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Έχει επανειλημμένα λάβει μέρος σε διεθνείς συναντήσεις και διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών. Ο κ. Παπανδρέου αναγνωρίζει τις δυνατότητές του και αποφασίζει να τον στηρίξει ενεργά στην πολιτική τοποθετώντας τον αργότερα, όταν έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέλος του Π.Σ και στη συνέχεια για δύο φορές εκλεγόμενο βουλευτή Πρέβεζας.
Όλοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι ο κ. Παπαχρήστος θα αποκτήσει λόγο της σχέσεις του με τον κ. Παπανδρέου γρήγορα υπουργική θέση. Στην πολιτική όμως ποτέ μην λες ποτέ καθώς δεν ξέρει κανείς τι πρόκειται να συμβεί. Οι περισσότεροι από τους άλλους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου δεν έβλεπαν με καλό μάτι το νέο αστέρι της πολιτικής και φρόντιζαν κάθε φορά να του βάζουν και από μία τρικλοποδιά. Δεν είναι τυχαίο, ότι τους προηγούμενους μήνες, από το γραφείο του πρωθυπουργού ο κ. Παπαχρήστος είχε χαρακτηριστεί απρόβλεπτος και αιτία ήταν οι διαφωνίες που είχε εκδηλώσει με υπογραφές ερωτημάτων προς τον υπουργό οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την τράπεζα της Ελλάδας και την πολιτική της, ανεβάζοντας την πίεση του υπουργού οικονομικών στα ύψη. Με το μνημόνιο, ποτέ δεν τα πήγε καλά. Οι πολιτικές του συζητήσεις με τη Βάσω Παπανδρέου τελευταία είχαν φτάσει στα αυτιά του Μεγάρου Μαξίμου που παρατηρούσαν με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις του βουλευτή.
Πολλοί είπαν ότι ο ίδιος πολιτικά αυτοκτόνησε σαν τον Καριωτάκη τη στιγμή που επέλεξε να καταψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών, ό ίδιος όμως όπως λέει έχει τη συνείδησή του καθαρά. Τουλάχιστον έκανε ως βουλευτής το καθήκον του και δεν συμπεριφέρθηκε ως άβουλο όν την κρίσιμη μάχη.
Ως άνθρωπος είναι ιδιαίτερα καλλιεργημένος. Έχει διαβάσει και διαβάζει εκατοντάδες ελληνικά και ξένα βιβλία, έρευνες και συγγράμματα με περιεχόμενο τη μεγάλη του αγάπη. Τα μαθηματικά. Δεν υπάρχει βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου που να μην βλέπει τον κ. Παπαχρήστο κάθε μέρα με μια αγκαλιά βιβλία στο περιστύλιο της βουλής με τρόπο τέτοιο που νομίζει κανείς ότι τα προστατεύει έτσι όπως τα αγκαλιάζει σαν μωρό παιδί. Ίσως να είναι και η άμυνά του, στην πολιτική που επέλεξε χωρίς όμως να παίρνει αποστάσεις από τα ιδανικά και τα πιστεύω του όπως άλλοι συνάδελφοί του.
Γεννημένος το 1955. Είναι παντρεμένος με την Χέιζελ Γουίλλιαμς από τη Γρανάδα και έχουν μία κόρη που είναι τελειόφοιτη του προγράμματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στα μαθητικά του χρόνια πήρε ενεργά μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα. Υπήρξε ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος, καθώς συνελήφθη από τη Χούντα και καταδικάστηκε σε εξαετή φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 1974 με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Εssex της Μεγ. Βρετανίας, όπου απέκτησε και Master Oικονομικών. Διαθέτει οικονομική , ερευνητική και διδακτική εμπειρία Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα και εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Μεγ. Βρετανίας. Εκεί ήταν που για πρώτη φορά γνώρισε το Γιώργος Παπανδρέου και έκτοτε είχαν στενή φιλία μεταξύ τους.
Στην πολιτική όμως φιλίες δεν υπάρχουν, και λέγεται ότι το βράδυ της αποπομπής του από την Κ.Ο ο κ. Παπανδρέου ζύγιασε αρκετές φορές την απόφαση που θα έπαιρνε. Φοβήθηκε όμως ότι αν άφηνε να πέρναγε απαρατήρητη η καταψήφιση του νομοσχεδίου από το βουλευτή Πρεβέζης, τότε υπήρχε κίνδυνος η καταψήφιση από μέρος και άλλων βουλευτών που θα ελάμβανε μεγάλη διάσταση με συνέπεια ακόμη και την απώλεια της κυβερνητικής συνοχής. Γι’ αυτό και προτίμησε την κεφαλί του βουλευτή επί πίνακι παρά να έχει και άλλους βουλευτές που ενδεχομένως θα καταψήφιζαν το επίμαχο νομοσχέδιο
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου