Η συναίνεση που φαίνεται να επιτυγχάνεται, μετά από την πρωτοβουλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την ανάγκη Αναθεώρησης του Συντάγματος, είναι μια ουσιαστική και πάνω από όλα σημαντική αρχή.
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010
ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ......ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Κι αυτό, γιατί μιλάμε για τον Καταστατικό Χάρτη της Πολιτείας, τη μήτρα νομιμοποίησης της οργανωμένης Πολιτείας, το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των θεσμών, και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. Η επόμενη λοιπόν Βουλή, εφόσον η συναίνεση αποδειχθεί, με την υπερψήφισή της και στην πράξη, θα είναι αναθεωρητική. Και η επισήμανση αυτή γίνεται σε αντιδιαστολή με την Συντακτική Συνέλευση, που θεσπίζει νέο Σύνταγμα και νέα μορφή Πολιτεύματος.
Μέτρο κρίσης για τον χαρακτηρισμό της Βουλής ως Αναθεωρητικής είναι να μην υπάρξει υπέρβαση του σκληρού πυρήνα των Συνταγματικών Διατάξεων, αυτών δηλαδή που από το ίδιο το Σύνταγμα και συγκεκριμένα από το άρθρο 110, ορίζεται ότι δεν μπορούν να αναθεωρηθούν.
Οι διατάξεις αυτές αφορούν τη βάση και τη μορφή του Πολιτεύματος ως Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου ως πρωταρχικής υποχρέωσης της Πολιτείας (α. 2, παρ.1 του Σ.), την ισονομία για τους Έλληνες Πολίτες, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στη στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, και την κατάργηση των τίτλων ευγενείας και διακρίσεων (α. 4 , παρ. 1,4,7 του Σ.), το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και το απαραβίαστο της προσωπικής ελευθερίας (α. 5, παρ.1 και 3), την ανεξιθρησκεία (α.13, παρ.1. του Σ.) και τη διάκριση των εξουσιών (α.26 του Σ.).
Το σύνολο των υπολοίπων διατάξεων είναι δυνάμει αναθεωρητέες. Η Αναθεώρηση μπορεί να ζητηθεί με πρόταση 50 (πενήντα) βουλευτών, και προκειμένου να εγκριθεί απαιτείται πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής. Η επόμενη Βουλή με απόλυτη πλειοψηφία, αποφασίζει για τις αναθεωρητέες διατάξεις. Αν η πλειοψηφία των 3/5 δεν επιτευχθεί, και υπάρχει απλή πλειοψηφία, τότε η επόμενη Βουλή αποφασίζει με πλειοψηφία 3/5 επί των αναθεωρητέων διατάξεων.
Η Αναθεώρηση είναι μια κορυφαία πολιτειακή επιλογή. Δίνει τη δυνατότητα να ενσωματωθούν εμπειρίες και διδάγματα λειτουργίας των θεσμών, συμβάλει στην ανάδειξη ενός κρατικού οργανισμού ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών και διευκολύνει μια κοινωνία να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα, σε μια βάση διαρκούς ανάπτυξης και προόδου.
Posted in:
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου