Ε Δ Ω ΥΠΑΡΧΕΙ μια μεγάλη παρανόηση. Δημοσίευση και διάδοση ενός αναληθέστατου ισχυρισμού. Οφείλεται, προφανώς, σε άγνοια γεγονότων. Και στην έλλειψη στοιχειώδους επιμέλειας για τη διασταύρωση πληροφοριών, διαπίστωση γεγονότων και επαλήθευση ή τη διάψευση ισχυρισμών. Είναι ψέμα και δεν είναι -δεν ήταν ποτέ- αλήθεια, ο ισχυρισμός που δημοσιεύτηκε, ότι, δήθεν οι Ελλαδίτες ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού, που θυσιάστηκαν στη μάχη της Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964, στη βομβαρδισμένη από την τουρκική αεροπορία Ακταιωρό «Φαέθων» της ΕΦ, είναι δήθεν «μυστικό θαμμένο στα συρτάρια για 46 χρόνια»!!! Αυτό είναι ένα άνευ προηγουμένου παραμύθι. Ούτε ποτέ κανένας απέκρυψε, ή δοκίμασε να αποκρύψει ότι, στο Έπος της Τηλλυρίας το ’64, θυσιάστηκαν, μαζί με δεκάδες Έλληνες Κυπρίους - μαχίμους και αμάχους - ΚΑΙ τα εκ της μητρός Ελλάδος αδέλφια μας:
1. Ο εξ Αθηνών έφεδρος σημαιοφόρος Παναγιώτης Χρυσούλης, 26χρ.,
2. ο υποκελευστής Σπύρος Αγάθος 29χρ. από τη Σαλαμίνα Ελλάδος,
3. ο υποκελευστής Νικόλας Πανάγος 28χρ. από τον Πειραιά,
4. ο ναύτης Παναγιώτης Θεοδωράτος 21χρ. από την Κεφαλλονιά,
5. ο ναύτης Νικόλας Νιάφας 22χρ. από τη Λαμία και
6. ο ναύτης Νικόλας Καπαλούκας 22χρ. από τη Σκόπελο.
Αυτό το ψέμα της δήθεν απόκρυψης της ελλαδικής προέλευσης των Ελλαδιτών μας ηρώων του «Φαέθων», προέκυψε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα πριν από τρία χρόνια, θέρος του 2007 και ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι ο κυβερνήτης του ΦΑΕΘΩΝ, που έχασε και το χέρι του στον βομβαρδισμό, από το 1964 μέχρι το 2007, ουδέποτε ήρθε στην Κύπρο και για 43 χρόνια αγνοούσε όσα ξέραμε εδώ, Κύπριοι και Ελλαδίτες, για τις τιμές στους ήρωες Ελλαδίτες άνδρες του σκάφους του, που ονομαστικά κάθε χρόνο αποδίδει επισήμως, επισημότατα η Κυπριακή Δημοκρατία, η Εθνική Φρουρά και ο κυπριακός Ελληνισμός.
Η ΚΥΠΡΟΣ ουδέποτε απέκρυψε τη θυσία του «Φαέθων». Το αντίθετο. Και είναι όχι μόνο γελοίο, αλλά και προσβλητικό ψεύδος ακόμα και να το σκέφτεται κανείς.
Όπως ουδέποτε η Κύπρος απέκρυψε τη θυσία του επίσης Ελλαδίτη, 29χρονου ήρωα υπολοχαγού Νίκου Παπαγεωργίου, από τη Φωκίδα της μητρός Ελλάδος, που έπεσε πολεμώντας επικεφαλής του λόχου του, της 31 Μοίρας Καταδρομών, στον Λωρόβουνο της Τηλλυρίας, την Παρασκευή 7 Αυγούστου 1964, μαζί με τους Κύπριους ήρωες συμπολεμιστές του: Τον 21χρονο καταδρομέα, μέλος της ΕΔΟΝ του ΑΚΕΛ, Μιχαλάκη Κουσουλίδη από το Καϊμακλί και τον 21χρονο Γιώργο Απληκιώτη, γεννημένο στην Αλεξάνδρεια.
Όπως επίσης και τη θυσία του Ελλαδίτη αδελφού μας των μαυροσκούφηδων, του λοχία τεθωρακισμένων Βασίλη Κουκουσούλα από τα Τρίκαλα, της 21ης Επιλαρχίας, που επίσης θυσιάστηκε στην Τηλλυρία.
Διαβάσαμε σε εφημερίδα τον ανυπόστατο ισχυρισμό και μείναμε άφωνοι. Διότι κάθε χρόνο, Αύγουστο μήνα, πλήθος κόσμου προσέρχεται ευλαβικά στον Παχύαμμο της μαρτυρικής Τηλλυρίας, και σε επίσημη τελετή της Πολιτείας και της Εκκλησίας, τιμά τη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων το 1964 στις μάχες Μανσούρας - Τηλλυρίας, Κυπρίων και Ελλαδιτών των μονάδων πεζικού, καταδρομών, τεθωρακισμένων και ναυτικού της ΕΦ, ανάμεσά τους και των έξι Ελλαδιτών και ενός Κυπρίου από τη Μόρφου, του Άντη Φιλίτα, της Ακταιωρού «Φαέθων».
Επίσημη στρατιωτική τελετή, παρόντος ενίοτε και του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Άμυνας, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, του πρέσβη της Μητρός Ελλάδος, του Ελλαδίτη Αρχηγού ΓΕΕΦ, του Ελλαδίτη διοικητή της ΕΛΔΥΚ, κάθε Αύγουστο στον Παχύαμμο. Αν κοιτάξει η επιπόλαια δημοσιογραφία στα αρχεία, θα βρει για παράδειγμα τον Επιμνημόσυνο Λόγο που εκφωνεί Αύγουστο στον Παχύαμμο ο εκάστοτε Υπουργός Άμυνας, είτε ήταν ο Ανδρέας Αλωνεύτης, είτε ο Γιαννάκης Ομήρου, είτε ο Σωκράτης Χάσικος και οι έκτοτε υπουργοί. Και θα βρει τις ευλαβικές αναφορές στην ηρωική θυσία ΚΑΙ των έξι Ελλαδιτών αδελφών μας του «Φαέθων».
Ε Κ Ε Ι, στο προαύλιο του ιερού ναού του Αγίου Ραφαήλ, στον Παχύαμμο, είναι και το μεγάλο μαρμάρινο μνημείο, με ένα προς ένα ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ των εξήντα συνολικά θυσιασθέντων τον Αύγουστο του 1964 στη μάχη της Τηλλυρίας:
- Πέντε του 206Τ.Π.
- Δέκα του 216Τ.Π.
- Τριών της 31Μ.Κ.
- Δύο της 21 ΕΑΝ
- Εφτά της Ακταιωρού Φαέθων
- Εφτά του 83 Λόχου Εθνοφρουράς του 8ου Τ.Σ.
- Οκτώ του 85 Λόχου Εθνοφρουράς του 8ου Τ.Σ.
- Πέντε της Νοσοκομειακής Μονάδας του 8ου Τ.Σ.
- Δύο του Λόχου Εθνοφρουράς Παχυάμμου
- Τεσσάρων του Λόχου Εθνοφρουράς Κάτω Πύργου
- Εφτά ιδιωτών.
Σύνολο 60 οι θυσιασθέντες στην Τηλλυρία το 1964, με τα ονόματά τους και τον τόπο καταγωγής τους από την Κύπρο και τη μητέρα Ελλάδα, με ανεξίτηλα γράμματα στο Μνημείο στον Άγιο Ραφαήλ του Παχυάμμου, όπου τελείται επισήμως κάθε Αύγουστο το Μνημόσυνό τους.
Δ Υ Ο ακόμα στοιχεία γνωστά από χρόνια. Για να φανεί πόσο μεγάλη άγνοια μπορεί να παρουσιάζει τον ψευδή ισχυρισμό, ότι για 46 χρόνια η θυσία του «Φαέθων» ήταν, δήθεν, «κρυμμένο σε συρτάρια μυστικό»! Μα, για όνομα του Θεού:
- Από το 1964, αμέσως μετά τη θυσία, το όνομα του ύπαρχου του «Φαέθων», του έφεδρου σημαιοφόρου Παναγιώτη Χρυσούλη δόθηκε στη Ναυτική Βάση της ΕΦ στο Μπογάζι της Καρπασίας. Στη Ναυτική Βάση Χρυσούλη, στο Μπογάζι, μέχρι τον Αύγουστο του 1974, που κατελήφθη από τον Αττίλα, είχαν υπηρετήσει εκατοντάδες Κύπριοι και Ελλαδίτες του Ναυτικού της ΕΦ και όλος ο λαός γνώριζε για τον ήρωα Χρυσούλη και τους ήρωες του «Φαέθων».
- Επίσης, δύο από τα σκάφη ανορθοδόξου πολέμου, που και σήμερα διαθέτει η ΜΥΚ του Ναυτικού της ΕΦ, φέρουν τα ονόματα των ηρώων υποκελευστών του «Φαέθων»: Του Πανάγου από τον Πειραιά και του Αγάθου από τη Σαλαμίνα της μάνας Ελλάδας. Όλα αυτά είναι πασίγνωστα γεγονότα, που ο καθένας μπορεί να επαληθεύσει ευκολότατα και καταρρίπτουν το παραμύθι, περί δήθεν «κρυμμένου 46 χρόνια στα συρτάρια μυστικού»…
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου