ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΩΡΑ


Για «παταγώδη αποτυχία» του γερμανικού μοντέλου ένταξης και ενσωμάτωσης μεταναστών κάνει λόγο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ εντείνεται στη Γερμανία η συζήτηση για το ρόλο των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία. Η Γερμανίδα καγκελάριος, σε συγκέντρωση της νεολαίας του κόμματός της το Σάββατο, έκρινε πολύ χαμηλές τις απαιτήσεις που είχε στο παρελθόν η Γερμανία από τους μετανάστες.

Σχολιάζοντας μάλιστα πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού προέδρου Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος ανέφερε πως το Ισλάμ είναι μέρος της Γερμανίας, η καγκελάριος αντέτεινε: «Αυτό ισχύει μόνο για τον ποδοσφαιριστή Μεζούτ Εζίλ».

Ωστόσο η Γερμανία χρειάζεται μετανάστες με εξειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση, καθώς δεν διαθέτει επαρκές εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, τόνισε η Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι ότι η Γερμανία παραμένει μια χώρα ανοικτή στον κόσμο αλλά δεν χρειάζεται «μετανάστευση που βαρύνει το κοινωνικό μας σύστημα».

Με τα σχόλιά της, η Άνγκελα Μέρκελ συντάχθηκε ουσιαστικά με το πιο συντηρητικό στρατόπεδο μέσα στους Χριστιανοδημοκράτες για την αναμόρφωση της πολιτικής ένταξης μεταναστών. Κυριότερος «εκπρόσωπος» αυτού του ρεύματος θεωρείται ο πρόεδρος του CSU (αδελφό κόμμα του CDU της Μέρκελ στη Βαυαρία) Χορστ Ζίχοφερ, που παρουσίασε μάλιστα σχέδιο «επτά σημείων» για το μέλλον των μεταναστών στη Γερμανία.

Στα επτά σημεία του Ζίχοφερ επισημαίνεται ότι η Γερμανία έχει και πρέπει να διατηρήσει την κουλτούρα της, που βασίζεται σε «ιουδαϊκοχριστιανικές ρίζες και είναι σημαδεμένη από το Χριστιανισμό, τον Ανθρωπισμό και το Διαφωτισμό».

Το πολυπολιτισμικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο «ζούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και είμαστε ικανοποιημένοι, πέθανε» είχε αναφέρει ο Ζίχοφερ την Παρασκευή.

Ο Χ.Ζίχοφερ τάσσεται επίσης υπέρ «επαρκούς σχεδιασμού» προσέλκυσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από ξένες χώρες. Παράλληλα, ο πρόεδρος του γερμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Χανς Χέινριχ Ντρίφτμαν ανέφερε την εκτίμησή του ότι η γερμανική οικονομία στερείται σχεδόν 400.000 μηχανικών και ανθρώπινου δυναμικού με επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης.

«Αυτό μας κοστίζει σχεδόν 1% της ανάπτυξης» είπε στην κυριακάτικη Welt o X.Ντρίφτμαν, συνηγορώντας υπέρ μιας μετανάστευσης ανθρώπινου δυναμικού με εξειδικευμένη γνώση και κατάρτιση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More