ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ


Εκδήλωση-αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη πραγματοποιήθηκε χθες, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του.

Στο κυριολεκτικά κατάμεστο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου «Μακεδονία», το κοινό της πόλης κατέθεσε την αγάπη και το σεβασμό του για τον αξέχαστο ερμηνευτή, ενώ καταχειροκρότησε τη σύζυγό του, Ουρανία, όταν αυτή εισήλθε στο χώρο της εκδήλωσης.

Η χορωδία της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, απέδωσε θαυμάσια τόσο τα έντεχνα όσο και τα παραδοσιακά τραγούδια του Ν. Ξυλούρη, τα οποία ερμήνευσε με ιδιαίτερη ευαισθησία.

«Αρχάγγελο», «ασυμβίβαστο» και «μύθο», χαρακτήρισαν το Ν. Ξυλούρη οι ομιλητές.

Για «γνήσια φωνή της παραδοσιακής Κρήτης» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, Πέτρος Πετρακάκης και πρόσθεσε: «στον αρχάγγελο Νίκο οφείλουμε τη διάδοση του Κρητικού πολιτισμού στον τομέα της μουσικής».

Στη ζωή και το έργο του Ν. Ξυλούρη αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ανωγείων Κρήτης, Σωκράτης Κεφαλογιάννης. «Ο Νίκος αποτελεί τον πρεσβευτή ιδεών, αξιών και ήθους. Ένας άνθρωπος και ένας καλλιτέχνης που δεν έκανε εκπτώσεις», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε: «Δυνάμωσε και δυναμώνει τη φωνή του λαού. Ο Νίκος ζει καθημερινά στην πρώτη γραμμή του αγώνα».

Χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, Πολυξένη Μηλιαρά-Βλαχάκη και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης.

Ακολούθησε η βράβευση της συζύγου του Ν. Ξυλούρη, Ουρανίας, στην οποία οι διοργανωτές επέδωσαν μία τιμητική πλακέτα για τον «αρχάγγελο – σύντροφό» της, καθώς και μια τιμητική διάκριση στην ίδια, με τη «Λάρνακα του Φιλίππου».

Την εκδήλωση που έγινε στα πλαίσια των «45ων Δημητρίων», διοργάνωσαν η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και η αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More