Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση των Σκοπίων, επαναφέροντας τη θέση της περί "διπλής ονομασίας", σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.
Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, όσο πλησιάζει ο Δεκέμβριος, οπότε θα συζητηθεί η ημερομηνία έναρξης της ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε., θα προσπαθήσει να κερδίσει έστω τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της, ανεβάζοντας τους τόνους και επιρρίπτοντας την ευθύνη για τυχόν αδιέξοδο στην αδιαλλαξία της Ελλάδας.
Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων μεταδίδουν ότι "η Ελλάδα, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο εκπρόσωπός της Αδαμάντιος Βασιλάκης με τον Μάθιου Νίμιτς, σκλήρυνε στο έπακρο τη θέση της".
Να σημειωθεί ότι ο κ. Βασιλάκης μετέφερε στον κ. Νίμιτς την πάγια θέση της χώρας μας, ότι "δεν μπορεί να υπάρξει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την Ε.Ε. χωρίς την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος".
Επιπλέον διεμήνυσε στον κ. Νίμιτς ότι η θέση της Ελλάδας για "μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, erga omnes, παραμένει σταθερή".
ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΣ Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ
Ακόμη και με διακοπή των διαπραγματεύσεων απειλεί ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος χαρακτηρίζει "μαξιμαλιστική" τη θέση της Ελλάδας στη διαπραγματευτική διαδικασία για την εκκρεμότητα της ονομασίας. Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο και τις συνομιλίες που είχε τις προηγούμενες ημέρες στη Νέα Υόρκη ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε: "Επιτρέψτε μου, προς το συμφέρον της διαδικασίας, να μη σχολιάσω τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα παραμείνει προσηλωμένη στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης, για να εκλείψει πλέον το ζήτημα αυτό".
ΞΑΝΑ Η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 επικαλέστηκε ο σκοπιανός διαπραγματευτής Ζόραν Γιόλεφσκι στη συνάντηση που είχε με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, καλώντας τη χώρα μας να τη σεβαστεί, στο τμήμα που αφορά την ενσωμάτωση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στις ευρωατλαντικές δομές.
Συγχρόνως δήλωσε στον κ. Νίμιτς ότι "η χώρα του επιθυμεί να συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά, καθώς και να συζητήσει εντατικά, με στόχο την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας", τονίζοντας ωστόσο ότι "η κυβέρνηση της χώρας του επιδιώκει μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία όμως θα διαφυλάττει την ταυτότητα, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα των μακεδόνων πολιτών, η οποία θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και των ευρωατλαντικών αξιών".
* Γ. Πεταλωτής: Δεν υποχωρούμε από την "κόκκινη γραμμή". Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, αν η χώρα μας είναι αισιόδοξη για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Γκρούεφσκι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε: "Έχουμε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία ως χώρα και εδώ και χρόνια ακολουθούμε μια συγκεκριμένη τακτική διαπραγματεύσεων και υπάρχει και μια εθνική 'κόκκινη γραμμή' από την οποία δεν υποχωρούμε και δεν υπαναχωρούμε με τίποτα, ανεξάρτητα από το ποιες απόψεις εκφράζονται από τη γείτονα χώρα και οποιονδήποτε άλλο".
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου