ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ

Η Katy Barnato του CNBN δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: Greece Is Better Investment Than China Right Now. 
Η δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα είναι ένα καλό «πεδίο» για επενδύσεις αυτή τη στιγμή, ακόμα και σε σύγκριση με την Κίνα, και παρά την οικονομική κρίση χρέους.
 «Ωστόσο, η άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών γίνεται πιο εντυπωσιακή όταν συγκρίνεται με τον αντίστοιχο δείκτη Shanghai Composite της Κίνας, ο οποίος έχει μειωθεί κατά 7,61% από την αρχή του τρέχοντος έτους. 
Μήπως πρόκειται για σπάνιο παράδειγμα χρηματιστηριακών δεικτών τα οποία παρερμηνεύουν τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη;», αναρωτιέται η δημοσιογράφος και επικαλείται δηλώσεις οικονομικών αναλυτών για να το διαψεύσει. 
Η χρηματιστηριακή αγορά πάει καλά, παρά την κρίση, το επιχείρημα. 
Αναλυτικά το δημοσίευμα: 
Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στις «φλόγες», αλλά η χρηματιστηριακή της αγορά τα πάει αρκετά καλά. 
Στην πραγματικότητα, τα κέρδη του ελληνικού χρηματιστηρίου από την αρχή του χρόνου και μέχρι στιγμής, ξεπέρασαν τα αντίστοιχα πολλών ισχυρότερων οικονομικά χωρών, κυρίως της Κίνας. 
Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο στάδιο καταπολέμησης του ελλείμματος της, η εξασφάλιση της χρηματικής βοήθειας και η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, έχει αναθεωρήσει πολλά στοιχεία στις παγκόσμιες αγορές από την έναρξη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, προεξοφλώντας ότι ο ελληνικός χρηματιστηριακός θα τελειώσει το 2012 σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα τωρινά του. 
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, ο χρηματιστηριακός δείκτης της Αθήνας έχει σημειώσει κέρδη στο 11,65% από την αρχή του 2012, συγκρινόμενος ευνοϊκά με τους αντίστοιχους δείκτες των χωρών – «πυρήνων» της Ε.Ε. όπως είναι ο CAC 40 της Γαλλίας ο οποίος βρίσκεται στο +11,20% από τις αρχές του έτους. 
Οι ισχυρές χρηματιστηριακές επιδόσεις της Αθήνας βρίσκονται λίγο πίσω από το δείκτη S & P 500 αλλά παραπάνω από το Βιομηχανικό Δείκτη Dow Jones. 
Ωστόσο, η άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών γίνεται πιο εντυπωσιακή όταν συγκρίνεται με τον αντίστοιχο δείκτη Shanghai Composite της Κίνας, ο οποίος έχει μειωθεί κατά 7,61% από την αρχή του τρέχοντος έτους. 
Μήπως πρόκειται για σπάνιο παράδειγμα χρηματιστηριακών δεικτών τα οποία παρερμηνεύουν τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη; 
Οι αναλυτές λένε όχι. Ο Adrian Foster, ο επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Rabobank αναφέρει:
 «Υπάρχουν πολύ λίγα παραδείγματα όπου υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του ρυθμού ανάπτυξης του Α.Ε.Π. μίας χώρας και της απόδοσης της χρηματιστηριακής της αγοράς», για να συνεχίσει:
 «Κοιτάξτε στην Κίνα κατά την περίοδο της διετίας 2007-08: όταν η ανάπτυξη ήταν στο συν 10%, ο δείκτης υποχώρησε από τις 6.000 μονάδες, στις περίπου 2.000 μονάδες. 
Ένα επίκαιρο παράδειγμα υψηλού χρηματιστηριακού δείκτη της χώρας με χαμηλές επιδόσεις στην οικονομία της είναι η Ινδονησία, είπε ο Φόστερ. 
Παρά την οικονομική ύφεση στις οικονομίες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, η Ινδονησία βιώνει έναν εντυπωσιακό ρυθμό αύξησης της τάξης του 6,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο. 
Εν τω μεταξύ, ο χρηματιστηριακός δείκτης της χώρας, ο Jakarta Composite, έχει παρουσιάσει μία σεβαστή και μη εξαιρετέα «year-to-date» απόδοση ίση με 10%.
 Επιπρόσθετα, οι ισχυρές επιδόσεις του δείκτη της Αθήνας, αντανακλά το χαμηλό ρεκόρ του Ιουνίου του 2011, πέφτοντας κάτω από τις 500 μονάδες, πριν από τη συμφωνία χορήγησης του δεύτερου πακέτου διάσωσης. 
Στη συνέχεια, ο δείκτης παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σε στασιμότητα. 
Την Τετάρτη, ο Χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε στο +0,38%, παρά τις πορείες διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα ενάντια στο κύμα λιτότητας στη χώρα. 
Όλοι οι άλλοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν χαμηλότερα. 
Ο Shanghai Composite έκλεισε στο -1,2% την Τετάρτη στις 2.004,2 μονάδες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More