ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΩΝ




Η εφημερίδα Birgun με τον τίτλο « Η κοινωνία μας εξαλείφεται, χρειάζονται ειδικά μέτρα» γράφει ότι έχουν περάσει 57 χρόνια από τα '' Σεπτεμβριανά'' αλλά ακόμα δεν ξεχάστηκε ο πόνος και η ντροπή.

Ο εκδότης της εφημερίδας «Απογευματινή» Κων/λης , υπογράμμισε ότι τα Σεπτεμβριανά ήταν γεγονότα που σχεδιάστηκαν εκ των προτέρων για την εξάλειψη όχι μόνο των Ρωμιών αλλά όλων των μειονοτήτων. Ο κ Βασιλειάδης είπε ότι μετά τα γεγονότα αυτά δεν σημειώθηκε σοβαρή μείωση του πληθυσμού των Ρωμιών , όπως είχε επικρατήσει (η εντύπωση αυτή) .

Ακόμα ο κ Βασιλειάδης είπε : Το πώς ετοιμάστηκαν τα γεγονότα των Σεπτεμβριανών και το πώς σχεδιάστηκαν , αναφέρθηκαν επί χρόνια από τα πιο αρμόδια χείλη. Σε αυτά είχε αναφερθεί και ο Στρατηγός Γιρμιμπέσογλου και στη συνέχεια θέλησε να τα πάρει πίσω , αλλά δεν έγινε. Ο Γιρμιμπέσογλου για αυτά τα γεγονότα είχε πει «Ήταν μια από τις καλύτερες δουλειές που είχαμε κάνει». Τα γεγονότα αυτά είχαν γίνει για να τρομοκρατηθούν οι Ρωμιοί και οι μειονότητες και να θελήσουν να φύγουν. Το θέμα της Κύπρου ήταν πρόφαση. Αν η αιτιολογία ήταν η Κύπρος, τότε δεν θα άγγιζαν τους Εβραίους και τους Αρμενίους, έτσι δεν είναι; Η ετοιμασία που είχε γίνει όμως δεν ήταν μόνο για τους Ρωμιούς , ήταν για όλες τις μειονότητες, Στόχος ήταν η εξάλειψη των μειονοτήτων.

Για αυτό υπάρχει και απόδειξη . Αυτό το είχαν πει και στην γυναίκα μου. Επιδείχθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια να μην αγγιχθούν οι άνθρωποι κατά την καταστροφή των καταστημάτων και των σπιτιών, όμως εκείνο που ελέγετο τελευταίο κατά την έξοδο από το κατάστημα ή το σπίτι που κατέστρεφαν, ήταν «Κοίτα να δείς , σήμερα ήρθαμε για τα πράγματα σου, όμως μετά από μία εβδομάδα θα ξανάρθουμε . αν είσαι ακόμα εδώ θα σε σκοτώσουμε». Τα λόγια αυτά έδειχναν ξεκάθαρα ποιος ήταν ο στόχος .

Ο κ Βασιλειάδης που αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μειονότητες, είπε ότι είναι θετική η επιστροφή των ακινήτων των Βακουφίων , αλλά αν δεν ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα, δεν θα μείνει κάποια κοινωνία στην οποία θα επιστραφούν τα ακίνητα αυτά και ότι τα ακίνητα θα μείνουν στα χέρια αυτών που θα τα αρπάξουν.

Το θέμα της επιστροφής των ακινήτων στα Βακούφια είναι καλό,είπε, όμως η κοινωνία αυτή τείνει να εξαφανιστεί. Ο πληθυσμός της συνεχώς μειώνεται . Ο μέσος όρος ηλικίας συνεχώς ανεβαίνει. Αν δεν επιδειχθεί ενδιαφέρον στο σημείο αυτό, αν δεν ληφθούν μέτρα, όλα εκείνα που επιστρέφονται, επισημαίνω ότι θα βρεθούν στα χέρια αυτών που θα τα αρπάξουν, ή επειδή θα εξαλειφθεί η κοινότητα, μετά από κάποιο διάστημα θα πάνε πίσω κατά τρόπο επισκευασμένο σε αυτούς που τα επέστρεψαν. Αυτήν την στιγμή εκείνοι οι οποίοι πήραν τα ακίνητα αυτά σε καλή κατάσταση τα επιστρέφουν ερείπια. Τώρα αυτά και πάλι θα επισκευαστούν κατά τρόπο που θα φέρουν έσοδα , αλλά μετά από κάποιο διάστημα θα πάνε πίσω σε αυτούς που τα επέστρεψαν.Ο κ Βασιλειάδης που αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μειονότητες, είπε ότι είναι θετική η επιστροφή των ακινήτων των Βακουφίων , αλλά αν δεν ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα, δεν θα μείνει κάποια κοινωνία στην οποία θα επιστραφούν τα ακίνητα αυτά και ότι τα ακίνητα θα μείνουν στα χέρια αυτών που θα τα αρπάξουν.

Κατά συνέπεια - πρόσθεσε- το ουσιαστικό πρόβλημά μας είναι η επίλυση του πληθυσμιακού προβλήματος της κοινωνίας αυτής Ο πρωθυπουργός μας είπε κάτι το καλό . Να κάνουν όλοι 3 παιδιά. Ναι αλλά πως μπορεί μια κοινωνία που ο μέσος όρος ηλικίας είναι άνω των 60 να κάνει τρία παιδιά; Και πέραν αυτού η δική μας κοινωνία δεν μειώθηκε με θανάτους έτσι ώστε να αντικατασταθεί με γεννήσεις. Η μείωση του πληθυσμού μας προέκυψε με την αναχώρηση 13.000 ατόμων που εγκατέλειψαν την χώρα αυτή με μια βαλίτσα των 25 κιλών εντός 24 ωρών λόγω της μονόπλευρης ακύρωσης στα τέλη του 1964 μιας Διεθνούς Συμφωνίας. Από το 1965 μέχρι το 1966 εντός 18 μηνών ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απέλασης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More