ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Του Στέλιου Παπαθεμελή

Καταντήσαμε κράτος μειωμένης κυριαρχίας. Και μειωμένης αξιοπιστίας. Δεν μας παίρνουν στα σοβαρά.

Βγάζουν τώρα από την κατάψυξη το σκοπιανό για περισσότερη πίεση. Μας περιήγαγαν σε στρατηγική αδρανοποίηση και όσο εξαρτάται από αυτούς μας σπρώχνουν σε γεωπολιτική εκμηδένιση.

Αλλά όπως δίδαξε ο αθάνατος Θουκυδίδης: «μάλλον δε πεφόβημαι τας οικείας αμαρτίας ή τας των εναντίων διανοίας», (Ι,144,1).

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας αποφάσισε τότε (26-27/6/92) να αναγνωρίσει τα Σκόπια «υπό μία ονομασία που δεν θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία». Δηλαδή, ό,τι και οι Πολιτικοί Αρχηγοί στην Αθήνα (13/4/92).

Η ελληνική διπλωματία αυτοϋπονομεύτηκε, αφότου ο τότε πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης διεβεβαίωνε ευκαίρως, ακαίρως τους ξένους συνομιλητές του, ότι η Κυβέρνησή του ήταν έτοιμη να δεχθεί «σύνθετη» και «διπλή».

Όλα τα εγχειρίδια τεχνικής των διαπραγματεύσεων, αποδοκιμάζουν τη «διπλο-διπλωματία», δηλαδή τη μία επίσημη (προφανώς για εσωτερική κατανάλωση) και την άλλη μυστική, διότι κράτος με δύο εξωτερικές πολιτικές ταυτόχρονα, στην πραγματικότητα δεν έχει καμία.

Έτσι εξηγούνται οι έκτοτε παλινωδίες.

Στις 7/4/93, η ελληνική κυβέρνηση (Μητσοτάκης), ενέδωσε σε εισδοχή των Σκοπίων στον ΟΗΕ με ονομασία που περιλάμβανε τον όρο Μακεδονία (FYROM). Αυτοβαυκαλίζονταν με το «Former=πρώην». Οι τότε ιθύνοντες δεν υποψιάστηκαν ότι από μια μακρόσυρτη ορολογία, οι χρήστες θα επέλεγαν μια λέξη, είτε γιατί αυτή τους έκαιγε (σκοπιανοί), είτε γιατί ήταν η πλέον περίοπτη. Έτσι, ήταν φυσικό διά του FYROM να επικρατήσει το σκέτο Μακεδονία!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ξεκίνησε επιθετικά (ebargo 16/2/94) για να καταλήξει, βαρέως ασθενών, στον ακατανόητο συμβιβασμό της Ενδιάμεσης Συμφωνίας (13.9.95).

Ετεροβαρής εκ γενετής και διαρκώς παραβιαζόμενη ατιμωρητί από τους άλλους, ληγμένη από δεκαετίας, χωρίς να καταγγέλλονται ούτε οι παραβιάσεις της, ούτε η Συμφωνία. Με αυτήν μας πήγαν υπόδικους στο Διεθνές Δικαστήριο και ετοιμάζονται να μας ξαναπάν.

Ο επιπολάζων εγχώριος ενδοτισμός, κατάφερε να αποκοιμίσει το συλλογικό μας υποσυνείδητο, ώστε να εκμηδενισθούν οι αντιδράσεις.

Μας δαγκώνουν και εμείς τους χαϊδεύουμε...

Το 2006, το ΥΠΕΞ (Ντόρα Μπακογιάννη) σε μία ακραία ενδοτική ενέργεια, προτείνει την αναγνώρισή τους ως Μακεδονίας με φύλλον συκής «γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes».

Τελείως άκριτη πρωτοβουλία, που μόνο αδαείς περί την τεχνική των διαπραγματεύσεων θα διέπρατταν.

α. Στις διαπραγματεύσεις ποτέ δεν ξεκινάς με αρχική πρόταση τον τελικό σου στόχο. Ο αντίπαλός σου «κλειδώνει» αυτόν και μάχεται για περαιτέρω οφέλη (το εύρος εφαρμογής του γεωγραφικού).

β. Για πολλοστή φορά, κινηθήκαμε ως η ενδοτική πλευρά. Στις διαπραγματεύσεις οι μεσολαβητές εντοπίζουν και πιέζουν τον ενδοτικό, δεν χάνουν χρόνο με τον ανένδοτο.

γ. Στην απίθανη περίπτωση ευόδωσης της πρότασης, η «λύση» θα ήταν μιας χρήσης. Την επομένη θα αποβάλλονταν το συνθετικό ως σκωληκοειδής απόφυση. Άρα η πρόταση είναι εξ ορισμού πολιτικά αφελής και εθνικά επικίνδυνη.

δ. Η μετά βδελυγμίας απόρριψή της από τα Σκόπια και η έκτοτε κορύφωση του ανθελληνισμού τους, συνιστά αιτία ανάκλησής της.

Η ευθύνη βαρύνει τώρα τον κ. Σαμαρά. Αυτός γνωρίζει. Και «ο γνους και μη ποιήσας δαρήσεται πολλάς» (Λουκ. 12,47).

Στο ΥΠΕΞ οι βιολιτζήδες άλλαξαν, αλλά ο χαβάς μένει ο ίδιος. Τελευταία σοβαρά κρούσματα:

Σε πρόσφατη επίσκεψη στο Κογκρέσο του Δ.Σ. της Παμμακεδονικής Αμερικής, η βουλευτής Carolyn Maloney, τους έδειξε σχέδιο Ψηφίσματος που ετοίμασε με αίτημα την δυσώνυμη «σύνθετη». Την έπεισαν για το άτοπο του αιτήματος. Το αναθεώρησε στο σωστό και τους απεκάλυψε ότι το επίμαχο της παρέδωσε η Πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον!

Το αυτό Δ.Σ. εισέπραξε παρόμοια απάντηση από τον διαχειριζόμενο το θέμα Πρέσβη κ. Βασιλάκη.

Συναφή αποκάλυψη έκανε και ο Γερμανός ευρωβουλευτής κ. Χατζημαρκάκης (EXTRA 24/7).

Εδώ δεν έμαθε κανείς ότι στα Σκόπια ο Γκεοργκιέφσκυ «άδειασε» υπέρ ημών τον Γκρουέφσκυ;

Κατεπείγουσες κινήσεις:

- Καταγγελία Ενδιάμεσης

- Ανάκληση σύνθετης

- Επαναφορά ζητήματος στη φυσική αφετηρία του: Ονομασία χωρίς το Μακεδονία ή παράγωγα.

Ως πότε θα σερνόμαστε χωρίς στρατηγική και θα κάνουμε κατά Καβάφην «σκουπίδι τη μάνα μας Μακεδονία»;

* Προέδρου Δημοκρατικής Αναγέννησης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More