ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Όταν ένα έθνος χάνει την ελπίδα του, τότε αρχίζει η κλονίζεται η πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς και η κοινωνική αναταραχή είναι περισσότερο πιθανή είπε η Σάραν Μπάροου, γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), παρουσιάζοντας τα θλιβερά για τους Έλληνες εργαζομένους και την αγορά εργασίας συμπεράσματα πανευρωπαϊκής έρευνας, βάσεις της οποίας το 91% των Ελλήνων εργαζομένων έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται.

Η Μπάροου μίλησε για ζοφερή κατάσταση στην Ελλάδα και ζήτησε αποκατάσταση του βασικού μισθού, σεβασμό των συλλογικών συμβάσεων και των αποφάσεων των εταίρων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε, με δεδομένο ότι είχε συναντήσεις τόσο με την Κρ.Λαγκάρντ του ΔΝΤ αλλά και με αξιωματούχους της ΕΕ, έχει η κατηγορηματική άρνησή της όταν ρωτήθηκε από το ΑΜΠΕ αν η τρόικα έχει αντιληφθεί τις κοινωνικές διαστάσεις της κρίσης στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο να προκληθεί κοινωνική έκρηξη. Το μόνο που μελετά η τρόικα έως τώρα μόνο που μελετούν είναι οι αριθμοί, είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε αλλαγή της μνημονιακής πολιτικής που ούτως ή άλλως «δεν λειτουργεί».

Ειδικότερα, βάσει της πανευρωπαϊκής έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC) ποσοστό 91% των Ελλήνων εργαζομένων έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται, 7% εκτιμούν ότι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και 3% θεωρούν ότι έχουν ενισχυθεί τα εισοδήματά τους.

Τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας, Σάραν Μπάροου, η οποία συναντήθηκε πρόσφατα με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρτ, ενώ κατά την παραμονή της στην Αθήνα συνομίλησε και με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Κατά τις συναντήσεις της η κυρία Μπάροου ζήτησε την αποκατάσταση του βασικού μισθού στην Ελλάδα, στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου «ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια», όπως είπε.

Ζήτησε, επίσης, να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων και να αποκατασταθούν οι οργανισμοί κοινωνικής πολιτικής, όπως οι οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας που καταργήθηκαν με το δεύτερο μνημόνιο.

Η κυρία Μπάροου και κλιμάκιο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας πραγματοποίησαν χθες και σήμερα (Δευτέρα) διαδοχικές συναντήσεις με συνδικάτα και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, στα πλαίσια της καταγραφής εκ μέρους της οργάνωσης των παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των καταστρατηγήσεων της εργατικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Η γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα «ζοφερή» και πρόσθεσε, ότι κατά τις συναντήσεις της με τους Έλληνες εργαζομένους, είδε «ανθρώπους τρομαγμένους, ανθρώπους που φοβούνται να κάνουν παιδιά, γιατί δεν γνωρίζουν αν μπορούν να τα εξασφαλίσουν».

«Έτσι, όμως, καταστρέφεται ο ιστός αυτής της ωραίας χώρας» τόνισε.

«Όταν ένα έθνος χάνει την ελπίδα του, τότε αρχίζει η κλονίζεται η πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς και η κοινωνική αναταραχή είναι περισσότερο πιθανή» είπε η κ. Μπάροου.

Απαντώντας δε σε ερώτηση του ΑΜΠΕ, αν κατά τις επαφές που είχε με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαπίστωσε ότι αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ήταν κατηγορηματική.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More