ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ


Ιατρικός σύλλογος Μαγνησίας

Γενόσημα φάρμακα Μύθοι και πραγματικότητα.

Σε αυτή την φοβερή εποχή, που ζούμε, εν μέσω πτωχεύσεως του ελληνικού λαού, περικοπής των μισθών και συντάξεων, διάλυσης των ασφαλιστικών ταμείων και όλων των εργατικών δικαιωμάτων, εξαθλίωση του δημοσίου και ταμειακού συστήματος υγείας, μιλάμε όλοι για το φάρμακο.

Πολιτικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί, εντεταλμένοι δημοσιογράφοι, μπήκαν στο παιγνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού σε ένα κυνήγι μαγισσών με σημαία την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, με την φάλτσα ενορχήστρωση του υπουργείου υγείας, που προσφάτως και πρωτοφανώς κάνει και τον ντίλερ μιας ολόκληρης εμπορικής κατηγορίας προϊόντων

Σαν γιατροί οφείλουμε πρωτίστως στους ασθενείς μας, άρα και σε όλη την κοινωνία να δώσουμε ορισμένες επεξηγήσεις, γιατί το εξαιρετικό κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί για το φάρμακο, είναι τεχνηέντως θολό, για να χάσουμε άλλη μια φορά τον στόχο που είναι η διάλυση της ίδιας μας της ζωής, που επιχειρείται τελευταία .

Χρήσιμοι είναι μερικοί ορισμοί και η χρησιμότητα τους κατά το δοκούν κάθε φορά. Ο δεκάλογος του φαρμάκου στην Ελλάδα.

  1. Ιατρική πράξη. Ν 3418/2005 είναι εκείνη που έχει ως σκοπό την με οποιαδήποτε επιστημονική μέθοδο, πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου. Στην έννοια της ιατρικής πράξης περιλαμβάνονται ρητώς κατά τον νόμο η συνταγογράφηση, η διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων και η χορήγηση ιατρικών πιστοποιητικών. Οποιαδήποτε πράξη παραποιεί τα ανωτέρω θεωρείται αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος, που τιμωρείται ποινικά.
  2. Πρωτότυπο φάρμακο. Είναι το φάρμακο, προϊόν έρευνας συνήθως μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών, που μετά από έγκριση από τους οργανισμούς φαρμάκων των ΗΠΑ η της Ευρωπαϊκής ένωσης, κυκλοφορούν κατά αποκλειστικότητα για 10 χρόνια {πατέντα}.
  3. Γενόσημο φάρμακο. Μετά την λήξη της πατέντας του πρωτοτύπου φαρμάκου μπορεί κάποια φαρμακευτική εταιρεία να το παράγει και να το διαθέτει, μετά από την διαδικασία που αναφέρεται πάρα κάτω.
  4. Τιμή του φαρμάκου. Αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τιμολόγηση των φαρμάκων όλων των κατηγοριών είναι το υπουργείο εμπορίου και ο ΕΟΦ. Το ότι το φάρμακο στην χώρα μας ήταν από τα ακριβότερα του κόσμου είναι προιόν «μόχθου» αποκλειστικά του κράτους.
  5. Άδεια κυκλοφορίας γενοσήμων. Ελλάδα. Υπεύθυνος είναι ο ΕΟΦ. Το πρώτο γενόσημο μετά την λήξη της πατέντας, πρέπει να καταθέσει την λεγόμενη βιοισοδυναμία και την φαρμακοκινητική του μελέτη για να πάρει άδεια κυκλοφορίας. Τα εργαστήρια που δίνουν αυτές τις πιστοποιήσεις είναι μερικά στην ευρώπη και από ότι εικάζει ο νύν πρόεδρος του ΕΟΦ και στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Αθήνας. Το σημαντικότερο είναι ότι πιστοποιητικό βιοισοδυναμίας υποχρεούται να έχει μόνο το πρώτο γενόσημο που θα κυκλοφορήσει και όχι τα υπόλοιπα της σειράς και μόνο την πρώτη φορά., δηλαδή δεν γίνεται ξανά έλεγχος. Πρακτικά δεν ελέγχεται αν περιέχει την αναγραφόμενη ουσία και την ανάλογη ποσότητα, ποτέ ξανά. Γενόσημα για κάποιων ευρέως διαδεδομένων φαρμάκων, κυκλοφορούν έως και 40, ενώ βιοισοδυναμία υποχρεούται να έχει μόνο το πρώτο. Η πλειοψηφία των γενοσήμων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στις αγορές της Ευρώπης, που οι έλεγχοι είναι αυστηρότεροι.
  6. Οι έλληνες γιατροί γνωρίζουν πολύ καλά 3 ιδιαίτερους όρους για τις υποκατηγορίες των γενοσήμων, που θα τις μοιραστούμε.

Α. Σωστό ελληνικό γενόσημο. Από Ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες, γνωστές με την παρουσία τους χρόνια, με φάρμακα που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των γιατρών και των ασθενών. Αυτές συνήθως εξάγουν φάρμακα τους ενώ ταυτόχρονα απασχολούν αρκετό ελληνικό προσωπικό και σαφώς τα κέρδη τους ανακυκλώνονται, φανταζόμαστε στην χώρα μας.

Β. Γενόσημα «φασόν» Από εταιρίες της μιας βραδιάς, κάπου στα Λιόσια που έχουν κατακλύσει την αγορά και κινούνται με αδιαφανείς διαδικασίες αδειοδότησης και διακίνησης, Εδώ δεν βγάζουμε καμία ευθύνη και από κάποιους επίορκους συναδέλφους που τα προωθούσαν αντί προμήθειας. Το να κάνεις μία εταιρία και να κυκλοφορήσεις ένα γενόσημο σήμερα στην χώρα μας για ΠΧ ένα φάρμακο για την χοληστερίνη η το στομάχι είναι θέμα 30,000 ΕΥ και ενός συστήματος προώθησης σε νοσοκομεία η ιατρεία που θυμίζει όλη την πρόσφατη παθογένεια της χώρας μας.

Γ. Τριτοκοσμικά γενόσημα. Παρασκεύη Ινδία, Μπαγκλαντές, Κίνα Γκάνα. Συνθήκες ανεξέλεγκτες, παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς. Σε αντιπαραβολή με την παραπάνω κατηγορία, μειδιούμε σκεπτόμενοι τα εργαστήρια στα ανάλογα Λιόσια του Μπαγκλαντές. Αυτά κυκλοφορούν και στην Αγγλία, οι συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν, ότι το Αγγλικό σύστημα υγείας είναι από τα χειρότερα Ευρωπαικά, για τους ασθενείς φυσικά και ότι τα φάρμακα φτάνουν εκεί με κοντείνερς από την Ινδία, για ότι σημαίνουν αυτά για τα ενέσιμα αντιβιοτικά και για τα υγρά φάρμακα. Να υπενθυμίσουμε τον σάλο με τις κινέζικες συσκευές ορού και σύριγγες που κυκλοφορούν στα ελληνικά νοσοκομεία και ξαφνικά τα ξεχάσαμε. Την διακίνηση των τριτοκοσμικών γενοσσήμων κάνουν πολυεθνικές εταιρίες, αλήθεια ποιά κυβερνητικά στελέχη ακούγεται ότι εκεί μετοχές…

7. Δραστική ουσία. Το αληθές φάρμακο. Οι έλληνες γιατροί, το θέλουν πραγματικά. Αυτή είναι και η πανεπιστημιακή μας εκπαίδευση. Μετά από την κατηγορία 5 και 6 που αναφέραμε παραπάνω. Και την κακοπιστία του προκύπτει για την παρασκευή, τον έλεγχο ,την διακίνηση και την διάθεση αυτών των φαρμάκων εσείς ως υπεύθυνος για την ζωή, την διάγνωση, την θεραπεία αλλά και την παρακολούθηση των ασθενών σας, των παιδιών σας, του καρδιοπαθούς, του ψυχιατρικού ασθενούς η και του εαυτού σας του ίδιου, θα επιτρέπατε κακό γιατρό, φαρμακοποιό, υπάλληλο φαρμακείου, οικονομολόγο, τον μνημονιακό υπουργό μας, να σας θεραπεύσει…. με μειοδοτικό διαγωνισμό στα φάρμακα.

8.¨Εκδοχα. Είναι οι ουσίες που συμπληρώνουν την δραστική ουσία για να φτιαχτεί το χάπι η κάψουλα. Πρέπει να γνωρίζετε οι περισσότερες αλλεργίες στα αντιβιοτικά είναι από τα έκδοχα. Πολλά έκδοχα επηρεάζουν την φαρμακοκινητική των λοιπών φαρμάκων ειδικά σε ασθενείς με πολλές παθήσεις. Ελάτε στην θέση του παιδιάτρου, του παθολόγου η του εντατικολόγου που πρέπει να θεραπεύσει σοβαρές λοιμώξεις με αγνώστου ταυτότητας φάρμακα. Δεν ξεχάσαμε την τρομερή έκπτωση σοβαρού αντιβιοτικού, που με τόση λάμψη και επικοινωνιακό cresento παρουσίασε το υπουργείο το οποίο ποτέ δεν έφτασε ποτέ στην χώρα μας…

9. Φάρμακα off the pattend. Τα πρωτότυπα φάρμακα στην Ευρώπη και στην ΗΠΑ όταν λήξη η πατέντα τους, παίρνουν άλλη τιμή, ως γενόσημα. Μόνο στην Ελλάδα δεν αλλάζουν τιμή. Αυτή η κατηγορία χρησιμοποιείται ευρέως από τα ελληνικά statiςtics. Στην Ελλάδα η χρήση των γενοσήμων είναι 18% και ο στόχος που βάζει το υπουργείο είναι να πιάσουμε το 50% που έχουν στην Γερμανία, Το ευρωπαικό 50-70% χρήσης στα γενόσημα, έχουν να κάνουν και με αυτά τα φάρμακα που στην χώρα μας καμμία τιμή δεν πέφτει για τους ευνόητους λόγους…

10. ΕΟΦ. Εθνικός οργανισμός φαρμάκου. Έως ότου γίνει αληθώς ενεργός, αποτελεσματικός με προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο και εργαστήρια αξιόπιστα που θα κάνουν μελέτες βιοισοδυναμίας σε όλα τα αντίγραφα και τακτικούς επανελέγχους, θα είναι στην συνείδηση των γιατρών ένα διορισμένο, κρατικοδίαιτο, αναποτελεσματικό όργανο, με παλαιές αμαρτίες φορτωμένο.

Η αλήθεια είναι ότι η οροφή φτάνει τα 2,88 δις για την φαρμακευτική δαπάνη, αυτό επιτάσσει η τρόικα και όλα τα άλλα είναι αμαρτίες εν προφάσει. Λοιπόν οι έλληνες γιατροί γνωρίζοντας το πρόβλημα είναι υπέρ της οικονομίας, υπέρ της σωστής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, υπέρ της χρήσης των σωστών γενοσήμων, είναι υπέρ της επιστημονικά ορθής διαχείρισης της ασθένειας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κάνουμε έκπτωση στην υγεία των ασθενών μας . Το κείμενο μέχρι τώρα σκοπό είχε να δείξει ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με φανταζί ευφυολογήματα, ούτε με αποφάσεις μερκελικού τύπου. Οι γιατροί και οι ασθενείς θα πορευτούν εκεί που επιτάσσει αυτή η σχέση, χωρίς εκβιασμούς, χωρίς εκπτώσεις, με γνώμονα μόνο το καθήκον, που δεν είναι τίποτε παραπάνω από την υγεία. Ας γίνει ο ΕΟΦ εργαλείο ελέγχου , ας βγει η σαβούρα στην επιφάνεια, η εμπιστοσύνη χτίζετε δεν διορίζετε, και μην ξεχνάτε ο αληθινά ασθενής σύμμαχο του έχει τον γιατρό και όχι τον πολιτικό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More