Σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που κατέχει το Reuters, μέχρι τα τέλη του 2011, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλλει στο Βερολίνο το ποσό των 380 εκατ. ευρώ σε τόκους για τα δάνεια 15,17 δισ. ευρώ που έδωσε η γερμανική πλευρά, στα πλαίσια του πακέτου διάσωσης.
Το επιτόκιο των συγκεκριμένων δανείων κυμαίνεται από 3,423% μέχρι 4,528%.
Στο δεύτερο πακέτο διάσωσης, ύψους 130 δισ. ευρώ η Γερμανία θα μετάσχει με ποσό μέχρι 37,8 δισ. ευρώ. Εάν μετάσχει και το ΔΝΤ, η συνεισφορά θα είναι μικρότερη.
Από τα νούμερα αυτά εξηγούνται οι κατά καιρούς δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν συμφέρει κανέναν.Ενδεικτική άλλωστε είναι η έκθεση της γερμανικής δημόσιας τράπεζας KfW το Σεπτέμβριο του 2011, σύμφωνα με την οποία το οικονομικό πλεονέκτημα της Γερμανίας από την ευρωζώνη κατά τη διετία 2009-2010 υπολογίζεται στα 50 – 60 δισ. ευρώ…
Παρά τις λαϊκίστικες και ευρωσκεπτικιστικές φωνές που επικρατούν στο Βερολίνο αλλά και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, καθώς το κόστος μιας πτώχευσης θα ήταν μεγαλύτερο από αυτό ενός σχεδίου αρωγής.
Η φιλική προς την Γερμανία, υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαριά Φέκτερ είχε δηλώσει ότι η χώρα της δεν έχει χάσει ούτε ευρώ στην Ελλάδα, ενώ αντίθετα μια μη διάσωση της χώρα μας θα κόστιζε στην Αυστρία το ποσό του ενός δισ. ευρώ…
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου