ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε απόψε στη δημοσιότητα την έκθεσή του για την Ελλάδα, καταγράφοντας τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του για τη χώρα μας, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας άτακτης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο νέο δανειακό πρόγραμμα με 28 δισεκατομμύρια ευρώ, με στόχο την στήριξη του «φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Αν και οι «πανηγυρισμοί» για την «επιτυχία» του PSI, αλλά και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, από κύκλους στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν έχουν ακόμη κωπάσει για , στη νέα του έκθεση το ΔΝΤ προειδοποιεί σε σκληρό τόνο για την ανάγκη «αυστηρής τήρησης» της δανειακής σύμβασης, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει «άτακτη έξοδο» από την Ευρωζώνη χωρίς χρηματοοικονομική στήριξη από την Ευρώπη, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε μεγάλο κόστος, ειδικά αν επιχειρούνταν χωρίς εξωτερική υποστήριξη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα epikaira.gr, δεν παραλείπεται να επισημανθεί η αφοσίωση της Ελλάδας και της ΕΕ στην προσπάθεια να γίνει η δημοσιονομική προσαρμογή εντός του ευρώ.

Το Ταμείο προβλέπει ότι η επάνοδος στις αγορές με λογικά επιτόκια θα γίνει «σταδιακά», ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα ανέλθουν στα 164,5 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014 και επιπρόσθετα 8-21 δισ. ευρώ για το 2015 και το α’ τρίμηνο του 2016, ανάλογα φυσικά της προόδου που θα έχει σημειωθεί στην αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η «βαθιά ύφεση» θα συνεχιστεί και το 2012, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξει μια σταθεροποίηση» το 2013 και «ήπια κυκλική ανάκαμψη» την περίοδο 2014 – 2017. Στην έκθεση, το ΔΝΤ προβλέπει επίσης πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% έως το 2020.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More