Διαβάστε τι γράφει η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ του συγκροτήματος στο διαδίκτυο για τις επαφές σχετικά με το σκοπιανό... Ταμπουρωμένοι οι γυφτοσκοπιανοί πίσω απο την πρόσφατη απόφαση της Χάγης, για την οποία εμείς φωνάζαμε, αλλά υπήρχαν πολλοί "ψύχραιμοι" (και φαίνεται απο τα σχόλιά τους ακόμη και στην σελίδα του "Στόχου") που έβλεπαν άλλα πράγματα, θετικά! Διαβάστε λοιπόν με προσοχή και ιδιαίτερη προσοχή ας δώσουν οι "ψύχραιμοι":
"Με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, το τοπίο στο Σκοπιανό διαγράφεται απολύτως θολό. Παρά τη θέση που διατυπώνει και επισήμως η ελληνική πλευρά ότι είναι πρόθυμη να εμπλακεί εποικοδομητικά στις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο Μάθιου Νίμιτς δεν φαίνεται να ήρθε ενθουσιασμένος στην Αθήνα μετά τη συνάντησή του με τον Νίκολα Γκρούεφσκι. Η απόφαση της Χάγης έχει τσιμεντώσει την αδιαλλαξία του σκοπιανού Πρωθυπουργού και αυτό δύσκολα θα μεταβληθεί.
Αυτό κατέστη σαφές από τις πολύ μετρημένες δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον κ. Στ. Δήμα. Ο κ. Νίμιτς απέφυγε να μπει σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια για το περιεχόμενο των συζητήσεών του τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα, ενώ επέμεινε στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην εντολή του.
Αυταπάτες δεν υπάρχουν όπως φαίνεται ούτε στην Αθήνα. Ενημερωμένες πηγές εξηγούν προς «Το Βήμα» ότι η συζήτηση που μπορεί να γίνει έχει όρια. Και αυτά τίθενται από την αντιπαραγωγική στάση του κ. Γκρούεφσκι, οποίος δεν έχει καν απαντήσει στο αίτημα του έλληνα Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου να συναντηθούν στο περιθώριο της προσεχούς Συνόδου Κορυφής (1 - 2 Μαρτίου) στις Βρυξέλλες.
Το πνεύμα που διέπει την ελληνική θέση παρουσιάζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών μετά τη συνάντηση Δήμα - Νίμιτς. «Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη δημιουργίας κατάλληλου κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, που θα επιτρέψει την επίτευξη προόδου. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες ενέργειες και δηλώσεις που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και υπονομεύουν τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Άλλωστε, η τακτική των Σκοπιανών δεν είναι η εποικοδομητική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι «η στρατηγική αποκαλύφθηκε πλήρως στην επιστολή του προέδρου της πΓΔΜ Γκεόργκι Ιβανόφ προς τον έλληνα ομόλογό του Κάρολο Παπούλια: είσοδος της χώρας στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία FYROM, διότι μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης οι Σκοπιανοί θεωρούν ότι διαθέτουν στα χέρια τους ένα ισχυρό όπλο».
Στο παρασκήνιο βέβαια υπάρχει ανησυχία. Σε όλες τις συναντήσεις του κ. Νίμιτς στα Σκόπια, η μόνιμη επωδός του Πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, του Προέδρου Ιβανόφ και του υπουργού Εξωτερικών Πόποσκι ήταν ότι η Χάγη δικαίωσε τη χώρα τους και πλέον το ΝΑΤΟ πρέπει να δεχθεί την πΓΔΜ στους κόλπους του. Παράλληλα πάντως, ένα σημείο προβληματισμού για τη σκοπιανή πλευρά είναι η δημόσια δήλωση του κ. Νίμιτς ότι το θέμα της ταυτότητας δεν αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων.
Προς το παρόν, επιμένουν διπλωματικοί κύκλοι, η στάση του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν αλλά και των Αμερικανών κινείται στη γραμμή της απόφασης του Βουκουρεστίου: χωρίς επίλυση του ονοματολογικού δεν υπάρχει ένταξη. Ορισμένες χώρες όπως η Τουρκία, η Σλοβενία και πιο διακριτικά η Βρετανία θεωρούν ότι κάτι πρέπει να γίνει. Τι θα συμβεί όμως αν συγκεντρωθεί ένας επαρκής αριθμός κρατών που ίσως πιέσουν υπέρ μίας αλλαγής του Βουκουρεστίου;
Επιπλέον, δεν πρέπει να αγνοείται και η εσωτερική πολιτική διάσταση στην Αθήνα. Το κεφάλαιο «εκλογές» θεωρείται κρίσιμο, παρά τη δήλωση του διαμεσολαβητή ότι «στις δημοκρατίες γίνονται εκλογές και αν γίνουν εκλογές τότε θα περιμένω την επόμενη κυβέρνηση». Η ημερομηνία που θα οριστεί για να στηθούν κάλπες στην Ελλάδα θα μπορούσε να επηρεάσει τους σχεδιασμούς - ακόμη και αν κάτι τέτοιο κρίνεται από διάφορες πηγές πρόωρο".
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου