Kριτική στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών και ειδικά στην κ. Μέρκελ επειδή περίμεναν δύο ολόκληρα χρόνια...
για να δράσουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Ελλάδας έκανε ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην τελετή της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα.
Ανέφερε μάλιστα πως η Άγκελα Μέρκελ ήταν απασχολημένη με τις εσωτερικές εκλογές στη χώρα της, όταν ξεσπούσαν τα πρώτα σημάδια της κρίσης.
Ο κόκκινος Ντάνυ του Γαλλικού Μάη του 68 και σήμερα συμπρόεδρος των Πρασίνων στην Ευρωβουλή αναφέρθηκε στην κρίση που απειλεί την ενοποίηση της Ευρώπης αλλά και το ρόλο που μπορεί να παίξει ακριβώς αυτή η ενοποίηση στην υπέρβαση της κρίση. Ειδικά μάλιστα για το θέμα της Ελλάδα, ο ευρωβουλευτής παρουσίασε τις απόψεις του περιγράφοντας… τη «μεταφυσική συνάντησή του», όπως είπε, με τον Σωκράτη στην Αθήνα: «Την ώρα που ερχόμουν για το Πανεπιστήμιο είχα μία μεταφυσική συνάντηση με τον Σωκράτη» είπε ξεκινώντας την ομιλία του και σε αυτό το εύρημα στήριξε μεγάλο μέρος της παρέμβασής του.
Στην Ελλάδα, τόνισε, έχουμε την άποψη πως αν δεν υπάρχουν οικολογικά προγράμματα θα γλυτώσουμε έξοδα και θα λύσουμε το πρόβλημα κρίσης, ενώ συγχρόνως αναρωτήθηκε, γιατί σε ελληνικό αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν αναζητήθηκαν ποτέ λύσεις για προβλήματα όπως το Κυπριακό.
Οπως έχει κάνει και στο ευρωκοινοβούλιο και σε συνεντεύξεις του πολλές φορές κατ’ επανάληψη αναφέρθηκε στα υπέρογκα, όπως είπε, ποσά που δαπανώνται για τους αμυντικούς εξοπλισμούς. Μίλησε για υποβρύχια, φρεγάτες, κ.λπ. που τα αγοράζουν οι Έλληνες από εταιρείες, χαρακτηρίζοντας παράλληλα βραδυφλεγείς βόμβες τις περικοπές σε Παιδεία και Υγεία. Πρόσθεσε δε ότι με τη μείωση των παροχών του κοινωνικού κράτους εξαφανίζουμε τις δυνάμεις απορρόφησης των κραδασμών από την κρίση.
Ωστόσο δεν παρέλειψε να σχολιάσει αρνητικά διάφορα κακώς κείμενα στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα τον μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων. Κλείνοντας ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι πληρώνουν τώρα την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ τους και διερωτήθηκε αν ο «κρατικοκυριαρχισμός» είναι η νέα μας θρησκεία. Σημείωσετε πάντως, ότι το πρόβλημα στη σημερινή εποχή είναι η απώλεια πολίτικης αυτονομίας και είπε ότι οι πολίτες πρέπει να κατακτήσουν ξανά τον δημόσιο δημοκρατικό χώρο. «Πρέπει να ξαναμάθουμε να σκεφτόμαστε και να ορίζουμε το κοινό καλό».
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου