ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΥΜΠΟΥ


Πανεπιστημιακό Κέντρο στον Όλυμπο. Η μικρή ιστορία ενός οράματος

Πολύβιος Κανές
Ο Νίκος Συκλόγλου είναι οδοντίατρος. Ζει στην Ρώμη και στο ιατρείο του σπεύδει για θεραπεία η ελίτ της ιταλικής πρωτεύουσας. Ο έλληνας οδοντίατρος είναι ευκατάστατος αλλά υποφέρει από ένα σημαντικό ελάττωμα. Είναι ονειροπόλος. Για ορισμένους συμπολίτες του έλληνες ενδεχομένως να είναι και αφελής.

Κατάγεται από την Ελασσόνα όπου γεννήθηκε. Είναι πολίτης του κόσμου γιατί το έφεραν έτσι οι περιστάσεις. Σπούδασε στη Ρώμη και μετά στην Αμερική. Φοίτησε σε καλά σχολειά, έμαθε τον κόσμο δουλεύοντας ταξιτζής και παρακολουθώντας με αυστηρή πειθαρχία τα μαθήματα του στο Χάρβαρντ και προηγουμένως στο Κορνέλ.
Για κάποιους περίεργους λόγους αποφάσισε να ασχοληθεί με τον τόπο καταγωγής του. Χωρίς επιτυχία στην αρχή. Έστησε στη Ρώμη ένα πνευματικό κέντρο, ένα ινστιτούτο..το Αριστοτέλειο. Δεν ήταν όμως αρκετό ως φαίνεται. Ο καημός του, το βλέμμα του ήταν καρφωμένο εκεί κάτω στις δυτικές και ανατολικές παρειές του Ολύμπου. Γύρισε για να συζητήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός πανεπιστημιακού κέντρου μεταξύ της Κατερίνης, του Λιτοχώρου, του Δίου και της ορεινής Πιερίας.

Στη βράση κολλάει το σίδερο θα σκέφτηκε και αποφάσισε σε εποχές κρίσης να εμπλέξει στο σχέδιο και τις γύρω τοπικές αυτοδιοικήσεις. Μίλησε με τοπικούς παράγοντες, αντάλλαξε απόψεις με τους τοπικούς βουλευτές ,όχι όλους πάντως, συνεννοήθηκε με την Εκκλησία, τον Μητροπολίτη δηλαδή ,μπας και σκεφθούν εκεί στην Ιερά Σύνοδο πως είναι «Εθνικός» και άρα ότι επιθυμεί να αναβιώσει το Δωδεκάθεο, έστειλε επιστολές στο Αθηναϊκό Κέντρο και βεβαίως συνομίλησε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Έτσι, Γενάρη μήνα με τα κρύα του χειμώνα, κατέβηκε στην Αθήνα για συναντηθεί με τον ΕΟΤ και για να «βρει» με το Υπουργείο Παιδείας αλλά και για να ανιχνεύσει την παρουσία πιθανών συμμάχων στα πολιτικά κόμματα.


Έχουν σταλεί επιστολές του Νίκου Συκλόγλου προς το Υπουργείο Παιδείας, τον Αντώνη Σαμαρά κλπ. Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό. Φαίνεται πώς σημαντικοί άνθρωποι όπως ο καθηγητής κ. Παντερμαλής, γοητεύονται με την ιδέα δημιουργίας ενός πανεπιστημιακού κέντρου εκεί στους τόπους που όπου ρέει ο Ενιπέας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More