Η διορατικότητα, μαχητικότητα και εξυπνάδα μιας γυναίκας
, της Grace Murray Hopper, έμμελαν να ξεκινήσουν μια νέα εποχή στη βιομηχανία των υπολογιστών.
Υπήρξε μία από τις πρώτες προγραμματίστριες του πρώτου μεγάλης κλίμακας, αυτόματου ψηφιακού υπολογιστή, του Harvard Mark I, και δημιουργός του πρώτου μεταγλωττιστή υπολογιστών.
Από πατέρα ασφαλιστή και μητέρα λάτρη των μαθηματικών, από μικρή ηλικία της άρεσε να συναρμολογεί αντικείμενα, όταν τα κορίτσια της ηλικίας της έπαιζαν με κούκλες. Από τα πρώτα της κιόλας βήματα, έδειχνε πως δεν της ταίριαζαν οι παραδοσιακοί ρόλοι των γυναικών.
Και το απέδειξε ακράδαντα, παίρνοντας πτυχίο στα μαθηματικά και τη φυσική και κάνοντας με επιτυχία μεταπτυχιακό και διδακτορικό στα μαθηματικά από το Yale το 1930 και το 1934.
Δούλεψε στο Vassar, ως επίκουρη καθηγήτρια από το 1933 ως το 1943, διδάσκοντας, τι άλλο, τη μεγάλη της αγάπη, τα μαθηματικά.
Με το ξεκίνημα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, και ενώ οι περισσότερες γυναίκες περίμεναν να επιστρέψουν από τη φρίκη του, οι σύζυγοι, τα αδέρφια και οι πατεράδες τους, εκείνη κατατάχθηκε στο ναυτικό.
Με την τόλμη και το θάρρος κανονικού άνδρα, κατάφερε να γίνει υπολοχαγός καθώς και η πρώτη προγραμματίστρια γυναίκα στο ναυτικό.
Εργάσθηκε πάνων στον υπολογιστή-μηχανολογικό θαύμα της εποχής, τον MarkI. Το θαύμα αυτό της σύγχρονης επιστήμης μπορούσε να αποθηκεύσει 72 λέξεις και να εκτελέσει τρεις εντολές κάθε δευτερόλεπτο .
Είναι η δημιουργός του όρου “bug” που χρησιμοποιούμε όταν οι υπολογιστές αντιμετωπίζουν κάποιο τεχνικό πρόβλημα.
Όλα έγιναν όταν ένας μικρός σκώρος κόλλησε μέσα στον υπολογιστή στον οποίο δούλευε και έβγαλε νεκρό από μέσα του.
Εργάσθηκε παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα και σε μία δύσκολη για τους υπολογιστές περίοδο, μιας και δεν υπήρχαν ακόμη γλώσσες προγραμματισμού. Η Hopper είχε το μυαλό να δημιουργήσει καινούργιες γλώσσες , με πρώτη αυτή της COBOL.
Ίσως η πιο γνωστή συμβολή της στην τεχνολογία των υπολογιστών ήταν η εφεύρεση του “μεταγλωττιστή , του ενδιάμεσου δηλαδή προγράμματος που μεταφράζει τις οδηγίες από αγγλική γλώσσα σε μια γλώσσα που κατανοεί ο υπολογιστής .
Και σαν να μην της έφθαναν οι επιτυχίες στον εμπορικό τομέα, το 1983 προάχθηκε σε αρχιπλοίαρχο και της δόθηκε και ο βαθμός του υποναυάρχου, σε ηλικία 80 ετών.
Οι τιμητικές διακρίσεις που πήρε πολλές, μεταξύ των οποίων και αυτό του «άντρα της χρονιάς» , που έδωσε για πρώτη φορά τότε το Data Processing Management Association.
Ανήσυχο πνεύμα που δεν το έβαζε κάτω ποτέ, και με εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ, ένιωθε μέσα της νέα και προέτρεπε τους μικρότερους να παλεύουν για καινοτόμες ιδέες και να μην φοβούνται την αλλαγή ρισκάροντας τα πάντα.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου