ΕΛΛΑΔΑ

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ


Αναλύσεις και εκτιμήσεις για έναν πόλεμο κατά της Συρίας και του Ιράν βλέπουν κάθε μέρα το φως της δημοσιότητας και προβληματίζουν. Η ισραηλινή ιστοσελίδα Debka υποστηρίζει σε δημοσίευμά της ότι τα όσα λέει και πράττει τις τελευταίες ημέρες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μ.Νετανιάχου, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για έναν περιφερειακό πόλεμο. Προσδιορίζουν χρονικά μάλιστα την έναρξή του μεταξύ του 15 Δεκεμβρίου και 15 Ιανουαρίου.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε μία δήλωση του Νετανιάχου:“Υπάρχουν φορές”, δήλωσε ο Νετανιάχου, “που μια απόφαση μπορεί να έχει ένα βαρύ τίμημα. Αλλά το τίμημα για τη μη λήψη απόφασης μπορεί να είναι βαρύτερο.” «Θέλω να πιστεύω», είπε, «ότι θα έχουμε πάντα το θάρρος και την αποφασιστικότητα για τις σωστές αποφάσεις ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον και την ασφάλειά μας.”
Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη τον “συνωστισμό” ναυτικών δυνάμεων αμερικανικών και ρωσικών στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Το Ιράν, είναι όλο και πιο απομονωμένο και μπορεί να ενεργήσει με απρόβλεπτους τρόπους», λέει ο Jon Alterman, διευθυντής του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Εθνικό Σπουδών στην Ουάσιγκτον.
Θα τολμήσει το Ισραήλ να προχωρήσει σε αεροπορικές τουλάχιστον επιθέσεις εναντίον του Ιράν, χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των αμερικανών ; “Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες », λέει ο Jon Alterman. Μια επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν θα επηρεάσει άμεσα βασικά στρατηγικά αμερικανικά συμφέροντα. Το Ιράν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προβεί σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ αλλά και των ΗΠΑ, μια και τα αεροσκάφη και τα πυρομαχικά του Ισραήλ που θα χρησιμοποιηθούν στην επίθεση, είναι αμερικανικής προέλευσης. Το Ιράν θα εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Τελ Αβίβ, αμερικανικών πλοίων στην περιοχή και σε εγκαταστάσεις στον Περσικό Κόλπο, καθώς και κατά άλλων στόχων.
Όμως και σε υψηλό ηγετικό επίπεδο το Ιράν εξακολουθεί να τηρεί δυναμική στάση. Ο Αρχηγός του ΠΝ της χώρας Υποναύαρχος Habibollah Sayyari, δήλωσε ότι ο Στόλος του Ιράν είναι έτοιμος να προφυλάξει τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, επισημαίνοντας την ανανέωση που έχει γίνει με την προσθήκη αρκετών νέων μονάδων.
Το Σώμα Φρουρών Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) τέθηκε σε κατάσταση αυξημένης πολεμικής ετοιμότητας.
Όπως αναφέρει σήμερα η Guardian, οι αρχές του Ιράν σχεδιάζουν να αναπτύξουν στρατεύματα πεζικού και πυροβολικού στις βασικές αμυντικές κατευθύνσεις. Ο Γενικός Διοικητής του Σώματος Φρουρών Ισλαμικής Επανάστασης, Μοχάμεντ Αλί Τζααφάρι, διέταξε την ανάπτυξη των βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στις μυστικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, όπου θα είναι προστατευμένοι από τα εχθρικά χτυπήματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις απαντητικές επιθέσεις.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More