Ράπισμα της Ε.Ε. κατά του υπουργείου ΠΡΟΠΟ: Δεν θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο «δεδομένου ότι, κατά τη γνώμη της, η ενέργεια αυτή δεν συνιστά από μόνη της λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή» ξεκαθάρισε η αρμόδια Επίτροπος Σ. Μάλστρομ, σε απάντησή της στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου.
Ωστόσο η Επιτροπή, υπογράμμισε η ίδια, δηλώνει έτοιμη να συγχρηματοδοτήσει άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής που οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να θεσπίσουν με στόχο την εξασφάλιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος συνοριακής διαχείρισης στο σύνολο των μήκους 200 χλμ. χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.
Όπως σημειώνει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων στην γραπτή απάντησή της: «Στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το προταθέν ετήσιο πρόγραμμα του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, η Επιτροπή ενημέρωσε την Ελλάδα ότι δεν θα υποστήριζε την κατασκευή του φράχτη με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεδομένου ότι, κατά τη γνώμη της, η ενέργεια αυτή δεν συνιστά από μόνη της λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή».
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπανικολάου, η Σουηδή Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο έργο, αλλά δήλωσε έτοιμη να συγχρηματοδοτήσει άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής που οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να θεσπίσουν με στόχο την εξασφάλιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος συνοριακής διαχείρισης στο σύνολο των μήκους 200 χλμ. χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος 2011 για το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων (ΤΕΣ), η Ελλάδα είχε ζητήσει συγχρηματοδότηση ύψους 4,9 εκατ. ευρώ για την κατασκευή φράχτη μήκους 10,5 χλμ. στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου