ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ;


Ακόμη εάν το PSI+ υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δημόσιο χρέος δεν υποχωρεί καν κάτω από το 100% του ΑΕΠ, δηλαδή, η Ελλάδα παραμένει με υψηλό χρέος, ευάλωτο σε μια σειρά από κινδύνους...


Το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι σε κάθε περίπτωση ένα πρόγραμμα υψηλού ρίσκου.
Ο νούμερο ένα κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι το PSI να μην οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή, στη μείωση του...
δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ και την υποχώρησή του στο 120% του ΑΕΠ σταδιακά έως το 2020, επίπεδα που εκτιμάται πως μπορεί να θεωρηθούν βιώσιμα, υπό προϋποθέσεις όμως.

Ολες οι πλευρές επιδιώκουν να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τους όρους του PSI, το συντομότερο δυνατό, αλλά οι γκρίζες ζώνες παραμένουν πολλές και τα αντικρουόμενα συμφέροντα τραπεζών και ελληνικού δημοσίου δεν καθιστούν εύκολη τη διαπραγμάτευση.

Ακόμη όμως και εάν το PSI + υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δημόσιο χρέος δεν υποχωρεί καν κάτω από το 100% του ΑΕΠ, δηλαδή, η Ελλάδα παραμένει με υψηλό χρέος, ευάλωτο σε μια σειρά από κινδύνους. Ενδεικτικές του προβληματισμού που επικρατεί για τη βιωσιμότητα του νέου σχεδίου μείωσης του ελληνικού χρέους είναι και οι τελευταίες εκτιμήσεις του J. Ackerman σχετικά με το εάν η συμφωνία με τους ιδιώτες είναι επαρκής για να βελτιώσει την κατάσταση στην Ελλάδα: «Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό» είπε.

Κατώτερη των προσδοκιών

Κυρίαρχος κίνδυνος είναι οι ελληνικές αρχές να μην καταφέρουν να τονώσουν την πραγματική οικονομία και να προχωρήσουν σε επανασύσταση του παραγωγικού μοντέλου, με αποτέλεσμα η ανάκαμψη να αργήσει και η όποια ανάπτυξη, εντός της προσεχούς δεκαετίας να είναι κατώτερη των προσδοκιών.

Σοβαρός είναι ο κίνδυνος αδυναμίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά και να μην καταφέρει να σταθεροποιήσει την παραγωγή σταθερών πρωτογενών πλεονασμάτων, παράγοντας που εφόσον διασφαλιστεί μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση αρνητικών σοκ για παράδειγμα στον τομέα της ανάπτυξης, αλλά και την υλοποίηση δραστικών μεταρρυθμίσεων.

Υψηλό είναι το ρίσκο η Ελλάδα να εισέλθει και σε μια περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας και έντονων κοινωνικών αντιδράσεων υπό το βάρος του νέου κύματος λιτότητας, αλλά και απολύσεων που έρχεται. Το πολιτικό σύστημα έχει εισέλθει σε μια φάση εξαιρετικά δύσκολη αφού τόσο αυτή η κυβέρνηση, αλλά κυρίως εκείνη που θα προκύψει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι αντιμέτωπη με ιστορικές ευθύνες: Στο επίκεντρο βρίσκεται το εάν η όχι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και πώς θα καταφέρει να τοποθετηθεί η χώρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Ε.Ε.

Οπως προειδοποιούσε και το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση ένας από τους κινδύνους που διέπουν το ελληνικό πρόγραμμα είναι και η... κούραση των Ευρωπαίων να συνεχίζουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα, ιδίως εάν αυτή συνεχίσει να παρουσιάζει απογοητευτικές επιδόσεις στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων..



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More