ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ


Η μισή αλήθεια είναι αυτή που παρουσιάζουν οι δανειστές...
μας για να “τρομάξουμε” με το ενδεχόμενο να μην εκταμιευτεί η έκτη δόση. Όλη αυτή η ιστορία με τα 8 δισ. που αναλογούν στην έκτη δόση, κρύβει την άλλη μισή αλήθεια. Τα 6 περίπου δισ. από τα 8 που είναι να λάβουμε, αν και όποτε τα λάβουμε, θα πάνε υπέρ… τοκοχρεολυσίων, και τα υπόλοιπα 2 δισ. στην ουσία προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτό όμως που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι η μεγάλη απάτη των δανειστών με το αγγλικό δίκαιο στο οποίο υπάγονται οι νέες δανειακές συμβάσεις.

Η πρώτη δανειακή που αφορούσε σχεδόν 110 δισ. ευρώ προέβλεπε ότι θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Μετατράπηκε με αυτόν τον τρόπο το 1/3 του ελληνικού χρέους, σε “άλλο” χρέος και υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο, ενώ υπάρχει πάντα και η παράγραφος για την άρση ασυλίας επί της εθνικής κυριαρχίας σε περίπτωση που δεν μπορούμε να το αποπληρώσουμε. Αυτό επιχειρούν τώρα και τη νέα δανειακή σύμβαση, ώστε να υπόκειται πλέον το 100% του χρέους στο αγγλικό δίκαιο. Τώρα μας απειλούν ότι δε θα πάρουμε την έκτη δόση, ενώ μένει ακόμη στον αέρα και η νέα δανειακή σύμβαση που “συνδέεται” με την πορεία της διαπραγμάτευσης για την ανταλλαγή των ομολόγων.
Όσο εκβιάζουν την Ελλάδα με τη μη εκταμίευση της έκτης δόσης, πιέζουν και τα spreads των ισπανικών και των πορτογαλικών ομολόγων, από τη στιγμή που οι δικές τους τράπεζες δεν θα μπορέσουν να “εισπράξουν” τα τοκοχρεολύσια. Το ντόμινο αυτό απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Τόσο για μας, όσο και για τους δανειστές μας!


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More