Η Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, στρατηγείο επιχείρησης αφελληνισμού της Κύπρου
Του Παναγιώτη Κλεοβούλου Δικηγόρου
Στέλεχος Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης
Όταν οι Βρετανοί, το 1878, πατούσαν το πόδι τους στην Κύπρο δεν είχαν σκοπό να φύγουν. Μεθόδευσαν τη μόνιμη παραμονή τους στο Νησί. Εξακολούθησαν να κυβερνούν και μετά την επίπλαστη ανεξαρτησία και να ασκούν πολιτική μέσω των προγεφυρωμάτων τους, δηλαδή του ΑΚΕΛ και της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας. Με τις κατάλληλες μεθοδεύσεις επανέφεραν τους Τούρκους στην Κύπρο, με την εισβολή το 1974, και με μεθοδεύσεις προσπαθούν να τους νομιμοποιήσουν, χρησιμοποιώντας πάλι τα προγεφυρώματά τους, το ΑΚΕΛ και τους πλουτοκράτες.
Οι πονηροί Εγγλέζοι, με την εγκατάστασή τους στην Κύπρο, αντελήφθησαν ότι η καταχωνιασμένη στις ψυχές των Κυπρίων Ελληνικότητα (.την Ελλάδα θέλωμεν κι’ ας τρώγωμεν πέτρες.) αποτελούσε εμπόδιο στα σχέδιά τους. Η Ελληνική συνείδηση και το Ελληνικό ήθος και έθος θα έπρεπε να εξαλειφθούν. Σαν υποκατάστατο της Ελληνικής συνείδησης επεδίωξαν τη δημιουργία κυπριακής, τάχα, συνείδησης. Φρόντισαν παράλληλα να ιδρύσουν, το 1889, την αγγλική μασονική στοά Saint Paul’s, η οποία πολύ σύντομα ρίζωσε και απέδωσε καρπούς. Ταυτόχρονα στόχευσαν στον εξαγγλισμό της παιδείας.Οι Έλληνες Κύπριοι, προς εξουδετέρωση των προσπαθειών των Άγγλων, ίδρυσαν το 1893 στη Λευκωσία το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το οποίο έμελλε να αναδειχθεί ως ο θεματοφύλακας της εθνικής ιδέας. Φωτεινή προσωπικότητα της εποχής αναδεικνύεται μεταξύ άλλων και ο Μανιάτης καθηγητής Νικόλαος Καταλάνος. Ένας φλογερός απόστολος της ενωτικής ιδέας, ο οποίος όμως θα απελαθεί από την Κύπρο, όταν οι μαθητές του στις 25 Μαρτίου 1921, αγνόησαν την απαγόρευση του αποικιοκρατικού καθεστώτος να παρελάσουν, με συνέπεια να απειληθούν σοβαρές ταραχές.
Σε αντιστάθμισμα της ίδρυσης του Παγκυπρίου Γυμνασίου, οι Άγγλοι ιδρύουν την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Έκτοτε το εν λόγω Ίδρυμα ανέλαβε στρατηγικό ρόλο εθνικής αλλοτρίωσης του Ελληνισμού της Κύπρου. Η Κυπριακή πολιτεία καμώνεται ότι δεν βλέπει. Η Αγγλική Σχολή διοικείται από Εγγλέζο διευθυντή, ενώ χρηματοδοτείται από τον Κύπριο φορολογούμενο. Το Υπουργείο Παιδείας δεν ασκεί ουσιαστικό έλεγχο.
Μετά το άνοιγμα των κατοχικών οδοφραγμάτων, αρκετοί τ/κ μαθητές φοιτούν στην Αγγλική Σχολή, και εκπαιδεύονται πώς θα τουρκοποιήσουν την Κύπρο, δαπάναι του Έλληνα Κύπριου φορολογούμενου. Και είναι και προκλητικοί και αγνώμονες! Προ διετίας ένας εξ’ αυτών έφτυσε ελληνόπουλο, συμμαθητή του, διότι τόλμησε να μην αφαιρέσει το σταυρό που είχε κρεμάσει στο στήθος. Το επεισόδιο έγινε αφορμή να πληροφορηθούμε ότι εκεί γίνονται τα αίσχη. Απαγορεύεται η χρήση Ελληνικών και Χριστιανικών συμβόλων. Οι Έλληνες μαθητές εκπαιδεύονται για να μισήσουν την Ιστορία τους και σ’ αυτή την προσπάθεια πρωτοστατούν καθηγητές, κατά φαινότυπο Ελληνοκύπριοι. Προεξάρχουσα φυσιογνωμία, μάλιστα, σύζυγος Ακελικού παράγοντα, η οποία προέβαινε σε ωμή τουρκική προπαγάνδα.
Πρόσφατα η διεύθυνση της Σχολής, ακολουθώντας τις ασυναρτησίες του Χριστόφια, περί διδύμων αδελφών Λαμπρής και μπαϋραμιού, καθιέρωσε την τουρκική αυτή γιορτή ως αργία. Αφού η αντίδραση μας υπήρξε υποτονική εώς ανύπαρκτη, τώρα προχωρούν στο επόμενο βήμα. Καθιερώνουν ως αργία και την 15η Νοεμβρίου, την ημέρα ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ένεκα της οικονομικής στενότητας, πάγωσε το κονδύλι, το οποίο δίδεται ετησίως στην Αγγλική Σχολή. Βέβαια το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ενέκρινε το κονδύλι.Το Συμβούλιο της Σχολής έπιασε αμέσως δουλειά. Ζήτησε εξηγήσεις από την Βουλή για την περικοπή του κονδυλίου. Είχαν επαφή ήδη με τον μονίμως γελαστό, ΓΓ του ΑΚΕΛ, από τον οποίο ζήτησαν όπως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ συμβάλει προς την αποδέσμευση των κονδυλίων. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι θα στηρίξει την αποδέσμευση των σχετικών κονδυλίων, γιατί θεωρεί ότι η Αγγλική Σχολή πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει.
Ταυτόχρονα έπιασαν δουλεία και οι «Ορτινάτσες» των Τούρκων και Εγγλέζων. Ορίστε τι γράφουν: «.είναι ξεκάθαρο, πιστεύουμε, πως μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών επιχειρούν να εκβιάσουν και να τρομοκρατήσουν τη διεύθυνση της Αγγλικής Σχολής ώστε να μην προχωρήσει σε οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις. Είναι επίσης ξεκάθαρο πως η προσπάθεια των εν λόγω μελών αποτελεί ξεκάθαρη και προκλητική πολιτική παρέμβαση σε εσωτερικά ζητήματα της Σχολής. Χρησιμοποιούν, όπως κάποιοι άλλοι βουλευτές πέρσι, την Αγγλική Σχολή για να επιβάλλουν τη διχοτομική πολιτική που προωθείται στο Κυπριακό από κόμματα ή πολιτικούς παράγοντες, παραγκωνίζοντας βέβαια το γεγονός ότι πρόκειται για εκπαιδευτικό ίδρυμα».
Βέβαια αυτοί καλά κάνουν τη δουλειά τους! Οι Έλληνες της Κύπρου τι κάνουν; Θα καταντήσουν σαν τον κακομοίρη του Γαλλικού ανεκδότου «.και κερατωμένοι και δαρμένοι»;
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου