ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΦ ΑΠΑΞ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Η κρίση έχει και παράπλευρες επιπτώσεις. Στον γερμανικό τύπο διαχέονται πληροφορίες που θέλουν τις τιμές στις παραθεριστικές κατοικίες να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Αυτό θα μπορούσε να παρακινήσει ενδεχομένως Γερμανούς, που έχουν πάρει τη σύνταξή τους, να επενδύσουν το "εφ άπαξ" σε αγορά θερινής κατοικίας στην Ελλάδα.

Ως συνέπεια της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, οι τιμές των παραθεριστικών ακινήτων στα νησιά έφτασαν σε χαμηλές τιμές- ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία μεσιτών στη Ρόδο που συνεργάζονται με την μεσιτική εταιρική αλυσίδα Engel & Völkers. Ανάλογα μάλιστα με την περιοχή, μειώθηκαν από πέρσι τον Απρίλιο από 5% μέχρι και 30%, όπως τηλεγραφεί το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa. Οι τιμές έπεσαν στα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από έξι με επτά χρόνια. Πολλοί ξένοι αγοραστές θέλουν τώρα να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για αγορά ακινήτων σε πιο συμφέρουσα τιμή, αναφέρεται.

Τηρούν στάση αναμονής οι γερμανοί αγοραστές

Κατά τον Γερμανικό Σύνδεσμο Ακινήτων (IVD) πάντως, οι περισσότεροι γερμανοί ενδιαφερόμενοι τηρούν στάση αναμονής. «Οι επενδυτές δεν θέλουν να προβούν σε βεβιασμένες κινήσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου Γιούργκεν Μίχαελ Σικ στο ίδιο πρακτορείο. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ιδιώτες, οι οποίοι θα αγοράζουν παραθεριστικές κατοικίες και διαμερίσματα και οι οποίοι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μερικοί ‘σπεκουλάρουν’ ότι οι τιμές θα πέσουν ακόμη χαμηλότερα. «Κανείς δεν έχει ψευδαισθήσεις για την ανάπτυξη στη ελληνική αγορά», λένε.

Στην κλίμακα των προτιμήσεων των γερμανών αγοραστών παραθεριστικών ακινήτων το Αιγαίο δεν καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις, αλλά πιο μεγάλη είναι η ζήτηση ακινήτων στη Γερμανία, την Ισπανία, την Αυστρία και την Ιταλία. «Σε όλη τη Μεσόγειο όμως η αγορά ακινήτων είναι αποδυναμωμένη», δήλωσε ο κ. Σικ. Στην Ισπανία οι μειωμένες τιμές των κατοικιών ευθύνονται για τη δημοσιονομική κρίση, στην Ελλάδα ισχύει το αντίθετο. Οι βίαιες διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης στην Αθήνα όμως δεν επηρεάζουν τις τιμές.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More