ΔΩΣΕ ΘΑΡΡΟΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΙΑΤΗ ΘΑ ΣΟΥ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΟ ΚΡΕΒΒΑΤΙ
ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΕΝΑ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Άργησε αλλά αντέδρασε το υπουργείο Εξωτερικών στην πρωτοφανή πρόκληση του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ο οποίος απείλησε με πάγωμα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας σε περίπτωση ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Λευκωσία το 2012 χωρίς να έχει λυθεί προηγουμένως το Κυπριακό.
Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού έγιναν στον απόηχο της επισκέψεως τόσο της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών κ. Χίλαρυ Κλίντον στην Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά και κατόπιν των μυστικών επαφών που είχε ο επικεφαλής της CIA κ. Ντέιβιντ Πετρέους με στελέχη του πολιτικο-στρατιωτικού κατεστημένου της Άγκυρας.
Με ιδιαίτερη χαλαρότητα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Λαμπρινίδης υποστηρίζει ότι «λίγο πριν από την παράνομη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, ανήμερα της μαύρης επετείου της εισβολής, ο Τούρκος πρωθυπουργός "απειλεί" με πάγωμα τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, με σχέδια "Β" επίλυσης του Κυπριακού και, εν είδει ιδιοκτήτη κυπριακού εδάφους, με μη επιστροφή της Μόρφου και του Ριζοκάρπασου».
Κατά τον κ. Λαμπρινίδη, οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή. «Αντί να επιδεικνύει την αναγκαία πολιτική βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού, η Τουρκία προσπαθεί μάταια να υπαγορεύσει στην ΕΕ τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας της», σχολιάζει ο πολιτικός προϊστάμενος της ελληνικής διπλωματίας.
Κορυφαία προτεραιότητα
Ο κ. Λαμπρινίδης επισήμανε πάντως, το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών, αξιών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου