Σε τι ποσοστό αντιστοιχεί το ελληνικό χρέος ως προς το συνολικό ευρωπαικό...
Μόλις στο 2%. Και σε τι ποσοστό αντιστοιχεί το αντίστοιχο ιταλικό; Στο ...25%. Το ισπανικό; Στο 12%. Το συμπέρασμα; Αν η Ευρωζώνη δεν λύσει τον μικρό ελληνικό γρίφο στη Σύνοδο της Πέμπτης, τότε θα κληθεί να κόψει τον γόρδιο δεσμό που θα της προκαλέσει το πρόβλημα της Ρώμης που θεωρείται δεδομένο πλέον ότι θα "σκάσει" από την επομένη. Κι αυτό ενδεχομένως να είναι και το μυστικό "όπλο"που θα σώσει την Αθήνα από την καταστροφή.
Τόσο το Βερολίνο όσο και η Φραφφκούρτη γνωρίζουν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν την πολυτέλεια να διαπραγματεύονται σκληρά έως και την τελευταία στιγμή, γιατί το πρόβλημα, όσο μεγάλο κι αν είναι, παραμένει εύκολα διαχειρήσιμο. Στην περίπτωση, όμως, που κληθούν να αντιμετωπίσουν το ιταλικό ζήτημα χρέους ή ακόμα και το ισπανικό, τότε ενδεχομένως "θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά".
Γι αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, το "δικό μας" θέμα θα διευθετηθεί, αργά ή γρήγορα. Η λογική της αντιμετώπισης του προβλήματος, κατ αυτόν τον τρόπο, μπορεί να ακούγεται απλοική, σε κάθε περίπτωση, όμως, έχει μια σοβαρή βάση. Γιατί αν για την Ελλάδα θα πρέπει να διατεθούν περί τα 200 δισ ευρώ, για να κλείσει το θέμα άπαξ δια παντός, όταν τεθεί ζήτημα διάσωσης της Ιταλίας δεν θα φτάνουν ούτε 1,5 τρις ευρώ!
Η σύγκριση δεν είναι φανταστική, αλλά προκύπτει από τα ποσοστά που αναφέρθηκαν παραπάνω, και είναι μάλλον συντηρητική. Δεν αποκλείεται δηλαδή να απαιτηθούν ακόμα μεγαλύτερα ποσά, τα οποία η Ευρωζώνη τελικώς δεν θα μπορέσει να σηκώσει, με αποτέλεσμα να διαλυθεί εις τα ων συνετέθη.
Είναι κι αυτό πλέον ένα σεναριο από τα όχι και τόσα πολλά που έχουν απομείνει στο τραπέζι!
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου