ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

΄΄ΛΟΓΟΣ΄΄ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


O πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας Μάικ Ραν ο οποίος ανακοίνωσε χορηγία $600.000 από την κυβέρνησή του για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου με την επωνυμία «ΛΟΓΟΣ».

Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Flinders Νότιας Αυστραλίας ενισχύεται με τη δημιουργία Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Τη δημιουργία του Κέντρου επιβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός της Πολιτείας Μάϊκ Ραν και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλίας κ. Αλέξης Χριστόπουλος, στις ομιλίες τους κατά την έναρξη των εργασιών του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Έρευνας, την Πέμπτη το βράδυ, που οργανώνει το Τμήμα Ελληνικών του Πανεπιστημίου.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, ο οποίος ανακοίνωσε χορηγία $600.000 από την κυβέρνησή του για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου με την επωνυμία «ΛΟΓΟΣ».
Ο κ. Ραν αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία του Συνεδρίου, από το «ταπεινό» ξεκίνημά του, το 1997, με είκοσι συνέδρους, «για να εξελιχθεί σε σημαντικό επιστημονικό γεγονός, που φέτος έχει προσελκύσει 130 ακαδημαϊκούς».
Προσδιορίζοντας τους στόχους του Κέντρου ο φιλέλληνας πρωθυπουργός τόνισε, ότι «το Κέντρο δεν θα προάγει μόνο την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, αλλά θα ενισχύσει και την υπόληψη της Νότιας Αυστραλίας ως κέντρου άριστων επιστημονικών επιδόσεων».
«Η κυβέρνησή μου», είπε ο κ. Ραν, «θα διαθέσει $600.000 τα επόμενα τέσσερα χρόνια για την ίδρυση του Κέντρου, για τη χρηματοδότηση 35 υποτροφιών για την επιμόρφωση ισάριθμων ντόπιων δασκάλων της ελληνικής γλώσσας καθώς και για την ανάπτυξη διαδικτυακού προγράμματος διδασκαλίας ελληνικών, που θα ενισχύσει την εμβέλεια του Κέντρου».
«Η χορηγία της κυβέρνησης της Νότιας Αυστραλίας στοχεύει τη διατήρηση, καλλιέργεια και μεταβίβαση στις νέες γενιές των βασικών στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού, ενός μοναδικού και αξιόλογου πολιτισμού που αποτελεί βασικό στοιχείο της ζωής πολλών ανθρώπων σε πολλές χώρες και γι’ αυτό δεν επιτρέπεται να τον σφετερίζονται άλλοι.
Γι’ αυτό ανησύχησα, όταν πληροφορήθηκα ότι τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Έλληνα στρατηλάτη, στο κέντρο των Σκοπίων.
Είναι το τελευταίο δείγμα προκλητικού σφετερισμού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να κλέβει την ιστορία άλλου» σχολίασε.
Ο κ. Ραντ τόνισε, ότι η δέσμευση της κυβέρνησής του αν στηρίζει την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό είναι διαρκής. «Γι’ αυτό, όταν αναλάβαμε της διακυβέρνηση της Πολιτείας, ξανανοίξαμε, με τη βοήθεια των ελληνικών κοινοτήτων, το Sturt Street School (σχολείο στο οποίο διδάσκεται η ελληνική) και συμπεριλάβαμε την ελληνική γλώσσα στο πρόγραμμα διδασκαλίας των σχολείων της Πολιτείας» είπε.
Ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη στην Αδελαΐδα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, για να τονίσει ότι «η εκστρατεία για ένωση της Κύπρου είναι άλλο θέμα που ενδιαφέρει άμεσα τον ελληνισμό της διασποράς» και να διαβεβαιώσει, ότι θα συνεχίζει «να στηρίζει με πάθος τις ελληνικές θέσεις».
Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα κάλεσε όλους «να προσφέρουν στήριξη και αλληλεγγύη στη χώρα».
Η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε είδος. Ο πρέσβης της Ελλάδας, που εκπροσώπησε την υφυπουργό Παιδείας και δια Βίου Μάθησης της γενέτειρας κ. Φώφη Γεννηματά, που λόγω των γεγονότων ακύρωσε την επίσκεψή της, ανακοίνωσε την τοποθέτηση στο Κέντρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης με πενταετή απόσπαση και μετεκπαίδευση, την προσεχή διετία, 30 αποφοίτων του Τμήματος Ελληνικών του Flinders στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ο πρέσβης της Ελλάδας εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στην κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας και προσωπικά στον πρωθυπουργό Ραν «για την πολυετή, έμπρακτη στήριξη της ελληνομάθειας στην πολιτεία».
Ο κ. Χριστόπουλος υπογράμμισε στην ομιλία του «τις πανανθρώπινες, διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού, που προσλαμβάνουν μεγαλύτερη αξία στο σημερινό κλίμα παγκοσμιοποίησης».
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην Αυστραλία, υπενθύμισε στο ακροατήριό του, ότι «η γλώσσα είναι αδιαίρετο στοιχείο του πολιτισμού», συνεχάρη τους πρωτεργάτες στη δημιουργία του Κέντρου και ευχήθηκε «απόλυτη επιτυχία στο έργου του».
Μιλώντας στο «Νέο Κόσμο», ο κ Χριστόπουλος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τη δημιουργία του Κέντρου και δήλωσε βέβαιος, ότι η πρωτοβουλία θα αποδώσει καρπούς.
«Είμαστε ευγνώμονες στην κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας και ονομαστικά στον πρωθυπουργό Μάϊκ Ραν για τη σταθερή στήριξη που προσφέρει στην ελληνομάθεια τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια.
Η δημιουργού του Κέντρου «Λόγος» είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία, που θα ενισχύσει την ελληνομάθεια και θα βοηθήσει στην παραγωγή ντόπιων δασκάλων της γλώσσας και του πολιτισμού μας.
Η Ελλάδα δεσμεύτηκε να διαθέσει στο Κέντρο καθηγητή Ελληνικών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που θα απασχολείται αποκλειστικά στο Κέντρο. Επίσης, η Ελλάδα αναλαμβάνει το κόστος διετούς προγράμματος φιλοξενίας και μετεκπαίδευσης αποφοίτων του Τμήματος Ελληνικών του Πανεπιστημίου Flinders στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως μέρος της ειδίκευσής τους στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.
Οφείλουμε να τονίσουμε, ότι η δημιουργία του Κέντρου κατέστη δυνατή από το προσωπικό ενδιαφέρον της υφυπουργού Παιδείας της πατρίδας μας, της κ. Φώφης Γεννηματά, η οποία υιοθέτησε αμέσως την ιδέα και τη στήριξε με ζέση. Ελπίζω και εύχομαι να της παρασχεθεί η δυνατότητα να παρευρεθεί στα εγκαίνια του Κέντρου» πρόσθεσε ο κ. Χριστόπουλος.
Στην ερώτησή μας, πότε θα αρχίσει να λειτουργεί το Κέντρο ο κ. Χριστόπουλοος απάντησε, ότι «έχει αρχίσει η προκαταρκτική εργασία για έναρξη των εργασιών του Κέντρου την 1η Ιανουαρίου 2011».
Η πατρότητα της ιδέας δημιουργίας του Κέντρου «Λόγος» ανήκει στο διευθυντή του Τμήματος Ελληνικών του Flinders δρ Μιχάλη Τσιανίκα και η συνεργασία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Νότιας Αυστραλίας οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλιών του στην Αθήνα με την κ. Φώφη Γεννηματά.
«Η ίδρυση του Κέντρου ανοίγει νέες προοπτικές για τη διδασκαλία της γλώσσας και του πολιτισμού μας» δήλωσε περιχαρής ο ακούραστος δρ Τσιανίκας.
«Ένα όνειρό μας γίνεται πραγματικότητα με τις καλύτερες προδιαγραφές, γιί αυτό το εγχείρημά μας αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Είμαστε ευγνώμονες στις κυβερνήσεις της Αθήνας και της Νότιας Αυστραλίας και τους διαβεβαιώνουμε, ότι το έργο που θα παράγεται θα δικαιώσει τις προσδοκίες όλων μας» πρόσθεσε.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More