Όλοι θυμόμαστε το τραγελαφικό «χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι, προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα», του βιβλίου της Ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού της κ. Ρεπούση, που περιέγραφε, με το «μοναδικό» αυτό τρόπο, τη μεγάλη σφαγή των αμάχων στη Σμύρνη, τον Αύγουστο του 1922.
Η συγγραφή του νέου βιβλίου της Ιστορίας για τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού ανατέθηκε σε νέα ομάδα ιστορικών, υπό τον καθηγητή Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Κολιόπουλο. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο το ενέκρινε, αλλά η κ. Διαμαντοπούλου το απέρριψε και το απέσυρε με συνοπτικές διαδικασίες!
Ο λόγος; To νέο βιβλίο τολμούσε να περιγράφει ως διωγμό τη Μικρασιατική Καταστροφή, αντί για συνωστισμό! Και δεν φτάνει αυτό, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας την Επανάσταση του 1821 ως «Μεγάλη Επανάσταση», σε αντίθεση με το προηγούμενο «σύγγραμα» της κ. Ρεπούση, που μας εξιστορούσε πόσο καλά τα πέρναγαν οι Έλληνες επί τουρκοκρατίας.
Αυτό θα πει δημοκρατία… ‘Η περιγράφεις το διωγμό στη Σμύρνη ως συνωστισμό ή το βιβλίο σου πάει στα σκουπίδια!
Ντροπή σας, κ. Διαμαντοπούλου! Τόσο φιλοτουρκική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ούτε οι κατακτήτες επί τουρκοκρατίας δεν επιβάλανε…
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου