Του Γιώργου Γ. Λιάρου
Μια ανάσα από τις υπογραφές βρίσκεται το μεγαλύτερο μέχρις στιγμής ελληνοκινεζικό deal που προβλέπει εξαγορά μεριδίου ελληνικής τράπεζας από κινεζικό όμιλο. Το deal περιλαμβάνει αμερικανικό private equity, Έλληνες εφοπλιστές και Κινέζους και Έλληνες τραπεζίτες.
Συγκεκριμένα η China Development Bank πρόκειται να αποκτήσει στρατηγικό μερίδιο στην τράπεζα ελληνικών συμφερόντων Aegean Baltic Bank, ξεκλειδώνοντας έτσι χρηματοδοτήσεις προς την ελληνική ναυτιλία που εκτιμάται ότι θα φτάσουν γρήγορα τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η συμφωνία των δύο πλευρών δεν έχει ακόμα επίσημα ανακοινωθεί καθώς απομένουν οι τελικές υπογραφές αλλά καλά πληροφορημένες πηγές διαβεβαιώνουν πως το θέμα αυτό είναι απλά διαδικαστικό. Το κινεζικό ενδιαφέρον εντάσσεται βέβαια στο πλαίσιο των μεγάλων επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα της χώρα και συγκεκριμένα στις μεταφορές καθώς το Πεκίνο αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί εκτενώς με την ελληνική ποντοπόρο βιομηχανία και τους συνεργάτες της και να της εκχωρήσει ρόλους που θα μπορούσε να αναλάβει το ίδιο.
Η Aegean Baltic Bank ανήκει σε ποσοστό 48% στην General Electric Capital – private equity που ανήκει στον αμερικανικό βιομηχανικό κολοσσό- και κατά 52% αφενός στο ελληνικό management του οποίου ηγείται ο πολύπειρος τραπεζίτης στο ship finance, Θεόδωρος Αφθονίδης και αφετέρου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στους Έλληνες εφοπλιστές Νίκο Τσάκο και Γιάννη Κούστα . Ο Θεόδωρος Αφθονίδης μάλιστα πριν έναν χρόνο εξαγόρασε και επιπλέον πσοοστό της τάξης του 9,10% από την μέχρι τότε επίσης μεγαλομέτοχο γερμανική τράπεζα HSH Nordbank.
H China Development Bank Corporation, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε χορηγήσεις μεγαλύτερες των 500 εκατ. δολ. σε μεγάλους Έλληνες εφοπλιστές για την ναυπήγηση πλοίων τους στην Κίνα είναι κρατικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός που ελέγχεται από το Πεκίνο και στοχεύει μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη των εξωτερικών σχέσεων της Κίνας με τις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες μέσα από την παροχή οικονομικής στήριξης των συναλλαγών. Στο τέλος του 2009, το σύνολο ενεργητικού της China Development Bank Corporation ανερχόταν σε €522 δις. και τα δάνεια σε πελάτες σε €427 δις.
Η Aegean Baltic Bank που ιδρύθηκε το 2002 και έχει τα κεντρικά γραφεία της στο Μαρούσι και επιτελείο στην Ακτή Μιαούλη ειδικεύεται στα κοινοπρακτικά δάνεια – δάνεια στα οποία συμμετέχουν από κοινού περισσότερε από μια τράπεζες- και στα newbuildings δηλαδή σε χορηγήσεις για την ναυπήγηση νέων πλοίων, τομέας που ενδιαφέρει τους Κινέζους.
Στα τέλη του 2010 η Aegean Baltic Bank ήταν μία από τις βασικές χρηματοδότριες τράπεζες της ελληνικής ναυτιλίας με συνολικές χορηγήσεις ύψους 327 εκατ. δολ. Η Aegean Baltic έχει πάρει και 40 εκατομμύρια ευρώ από τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου εκδίδοντας ομόλογα ισόποσης αξίας που ωριμάζουν τον Απρίλιο του 2013. Με βάση την έκθεση πεπραγμένων της για το 2010 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ήταν στα επίπεδα των 10 δις. ευρώ και έχουν όλα αναδιαρθρωθεί ή αποπληρωθεί έκτοτε με εξαίρεση 1,3 εκατ. που έχουν διαγραφεί
Η Aegean Baltic Bank έχει στο διοικητικό της συμβούλιο πρόεδρο τον Hubert Esperon, επικεφαλή της GE Equity Europe, και υπεύθυνο για την ανάπτυξη του private equity fund στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ψυχή της όμως είναι ο Θεόδωρος Αφθονίδης που κρατά την θέση του αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ενώ αντιπρόεδρος στο τμήμα τςη ναυτιλίας είναι ο Φίλιππος Τσαμανής.
Η συνολική έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία ανερχόταν στα τέλη του 2010 οπότε και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στα 15,554 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι χορηγήσεις από ελληνικές και ξένες τράπεζες διαμορφώθηκαν στα $66,235 δισ. από $67,020 δισ. το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Petrofin.
Οι Έλληνες τραπεζίτες αδυνατούν όμως πλέον να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους και έτσι Κινέζοι αλλά και Γάλλοι αυξάνουν τα μερίδια τους. Συνολικά 39 τράπεζες εμπλέκονται στην χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας σύμφωνα με την ενδελεχή έρευνα της Petrofin Bank Research. Την πρώτη θέση κατέχει η Royal Bank of Scotland και ακολουθούν οι Deutsche Schiffsbank , Credit Suisse, HSH Nordbank και στην 5η θέση η Εθνική.
Οι 10 πρώτες τράπεζες ελέγχουν το 63,1% του συνόλου και ανάμεσα τους από την Ελλάδα είναι εκτός από την Εθνική Τράπεζα, η Emporiki Bank, η Μarfin και η Alpha Bank. Οι δύο πρώτες ελληνικές , Εθνική και Emporiki έχουν χαρτοφυλάκια της τάξης των $3 δισ. και $2,7 δισ. αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Emporiki πραγματοποίησε σημαντική άνοδο στην κατάταξη καθώς η μητρική Credit Agricole στηρίζει επιθετική πολιτική της ελληνικής μονάδας της. Οι άλλες ελληνικές τράπεζες με δάνεια στην ναυτιλία είναι οι Πειραιώς, Eurobank, First Business Bank, Κύπρου, Aegean Baltic, Proton, T Bank ( πρώην Ασπίς) και Αγροτική.
Την ίδια ώρα οι ξένες τράπεζες εμφανίζονται διατιθέμενες να αυξήσουν τα μερίδια τους και κολοσσοί όπως οι HSH και RBS έχουν ήδη προικοδοτήσει τα αντίστοιχα τμήματα τους με κεφάλαια για το σκοπό αυτό.
Την μεγαλύτερη όμως δυναμική στο νέο περιβάλλον διαθέτουν οι Ασιάτες και ειδικότερα τα δάνεια από κολοσσούς της Κίνας που αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο στην χρηματοδοτική στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας από εδώ και στο εξής. Τα δάνεια που έχουν εξασφαλίσει ηχηρά ονόματα όπως των Αγγελικούση, Κούστα, Οικονόμου και Κωνσταντακόπουλου που είχαν αντλήσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια αποτελούν την αρχή μόνον .
Η επίσκεψη πριν λίγους μήνες του αρμόδιου τότε υπουργού κ. Διαμαντίδη στο Πεκίνο έφερε την είδηση ότι επεκτείνονται οι σχετικές πιστώσεις από τα 5 δισ. που είχε συμφωνηθεί στα τέλη του 2010 στην Αθήνα στα 10 δισ.
Η China Development Bank έχει ακόμα συνάψει συμφωνία συνεργασίας και με το συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου και την XRTC Business Consultants ελληνική εταιρεία συμβούλων συμφερόντων του Γ. Ξηραδάκη. Σκοπός της συμφωνίας με την Κύπρου είναι η από κοινού χρηματοδότηση επενδύσεων ιδιαίτερα στους τομείς της ναυτιλίας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των αναπτυξιακών έργων.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου