Ο διορισμός της Μπακογιάννη στο ΥΠΕΞ ήταν «χαστούκι» στον Τάσσο Παπαδόπουλο, φέρεται να είχε πει ο Αβέρωφ Νεοφύτου σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός WIKILEAKS και τα οποία η «Κ» εξασφάλισε. Σύμφωνα με απόρρητο τηλεγράφημα που στάληκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία στις 17 Φεβρουαρίου το 2006, «ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε στο «Ράδιο Πρώτο» πως ο διορισμός της Μπακογιάννη ενείχε τον κίνδυνο να καταστρέψει τις «ακούραστες αλλά επιτυχείς» προσπάθειες μεταξύ του Τάσσου Παπαδόπουλου και του πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδος, Πέτρου Μολυβιάτη, να ανατρέψουν την αρνητική -σε βάρος των Ελληνοκυπρίων- άποψη του διεθνούς παράγοντα μετά το δημοψήφισμα του 2004, καθώς και τις προσπάθειες των δύο ανδρών να επιδιώξουν μια «ευρωπαϊκή λύση» στο κυπριακό πρόβλημα.»
Στο τηλεγράφημα αναφέρεται πως: «Σε κάθετη αντίθεση, το υπέρ-της-λύσης αντιπολιτευόμενο κόμμα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, δυσκολεύτηκε να μεταμφιέσει τη χαιρεκακία του σχετικά με τον διορισμό της Μπακογιάννη. Ο συναγερμικός ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης, ήταν ένας από τους πρώτους που τηλεφώνησε στη Μπακογιάννη για να τη συγχαρεί. Όπως μας είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο διορισμός της Μπακογιάννη στο ΥΠΕΞ ήταν «χαστούκι» στον Τάσσο Παπαδόπουλο καθώς και μια καλή ευκαιρία για τον ΔΗΣΥ να βεβαιώσει εκ νέου το ρόλο του ως φυσικός σύμμαχος της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης. Σε παρόμοιο μοτίβο, η φιλοσυναγερμική εφημερίδα «ΑΛΗΘΕΙΑ» έγραψε πως η Ελλάδα αντικαθιστούσε τη συντηρητική γραμμή της εξωτερικής πολιτικής του Μολυβιάτη με μια πιο δραστήρια πολιτική, που προσπαθεί να εμπλέξει στη διαδικασία την Τουρκία αλλά και την ΕΕ. Απόδειξη αυτής της προσπάθειας, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αποστασιοποιηθεί από την οργιλή αντίδραση του Παπαδόπουλου αναφορικά με την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, στο γραφείο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο αρθρογράφος της «Αλήθειας» κάλεσε την Ελλάδα να κοιτάξει πέραν από την «απορριπτική πολιτική του Παπαδόπουλου» και να βοηθήσει την Κύπρο να εκμεταλλευτεί προς όφελος της τα διεθνή συμφέροντα προκειμένου η διαδικασία να βγει από αδιέξοδο.»
Στα πλαίσια του ίδιου τηλεγραφήματος, με ημερομηνία 17/02/2006, ο τότε Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο Ροναλντ Σλίκερ σχολιάζει:
«Αν και η πολιτική ηγεσία των Ελληνοκυπρίων διόλου δεν ξαφνιάστηκε με το διορισμό της Μπακογιάννη, ωστόσο εδώ υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες πως οι θέσεις της στο Κυπριακό θα λαμβάνουν υπόψη πολύ λιγότερο τις ευαισθησίες των Ε/κ, απ’ όσο οι θέσεις του προκατόχου της. Στα μάτια των Ελληνοκυπρίων, η αμέριστη υποστήριξη της Αθήνας θεωρείται πράγμα δεδομένο, και εκτιμούμε πως η Ελληνική Κυβέρνηση θα φροντίσει να παραμερίσει τις όποιες διαφορές, για να μη ξυπνήσει ο φόβος πως η Ελλάδα αρχίζει να αποστασιοποιείται από την Κύπρο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην προεκλογική περίοδο. Ο Ιακώβου μάλλον θα κάνει σύντομα επίσκεψη στην Ελλάδα και θα κάνει το παν να την παρουσιάσει ως μια επισφράγιση της συνέχειας της πολιτικής: “Η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα στηρίζει.”»
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου