ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (VARDRASKA)


Οκτώ άτομα, μεταξύ αυτών και δυο αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στα επεισόδια ανάμεσα σε Σλαβομακεδόνες και Αλβανούς στα Σκόπια, με αφορμή την ανέγερση μίας εκκλησίας-μουσείου στο κάστρο της πόλης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα περίπου 100 νεαρών Σλαβομακεδόνων μετέβησαν στο κάστρο των Σκοπίων, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, για να εκφράσουν την υποστήριξη τους για την ανέγερση εκκλησίας-μουσείου στο χώρο του κάστρου, ενώ τοποθέτησαν και μία σημαία με το αστέρι της Βεργίνας.

Αμέσως μετά, στο ίδιο σημείο, μετέβησαν περίπου 300 Αλβανοί, οι οποίοι είχαν ανακοινώσει νωρίτερα τη συγκέντρωση τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανέγερση της εκκλησίας-μουσείου .

Κατά την συνάντηση των δύο αυτών ομάδων ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια τα οποία διήρκησαν περίπου μισή ώρα. Οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν με πέτρες και ξύλα και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να σταματήσουν τα επεισόδια.

Η ανέγερση της εκκλησίας-μουσείου στο χώρο του κάστρου των Σκοπίων έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ και κυρίως από την μεριά των Αλβανών οι οποίοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι μεροληπτεί υπέρ των Σλαβομακεδόνων.

Πριν μερικές ημέρες είχε γνωστοποιηθεί ότι η ανέγερση της εκκλησίας-μουσείου αναστέλλεται προσωρινά, ωστόσο η υπόσχεση αυτή δεν τηρήθηκε και την Πέμπτη το βράδυ, ομάδα 100 Αλβανών, μεταξύ αυτών και ηγετικά στελέχη του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, μετέβησαν στο χώρο του κάστρου και κατεδάφισαν ένα μέρος της κατασκευής.

Τις τελευταίες δύο ημέρες ομάδες Σλαβομακεδόνων και Αλβανών έχουν ανοίξει «πόλεμο» μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, με υβριστικά συνθήματα σε εθνοτική και θρησκευτική βάση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More