ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΔΥΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Δύο νομίσματα θα υπάρχουν στην Κύπρο και μετά τη λύση, υποστηρίζει η τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το κεφάλαιο της Οικονομίας, η τουρκοκυπριακή πλευρά, υποστήριξε πως στο δικό της συνιστών κρατίδιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η τουρκική λίρα ως το επίσημο νόμισμα, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι στην ευρωζώνη.

Η τουρκική θέση ευθέως παραπέμπει σε δύο οικονομίες και εν πολλοίς σε δύο κράτη στο νησί. Όπως ανέφερε στον «Φ» ξένος διπλωμάτης, η χώρα του οποίου παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες στο Κυπριακό, η τουρκική πλευρά κλοτσά την ευκαιρία διά της λύσης να εισέλθει στη ζώνη του ευρώ. Τη στιγμή που η Άγκυρα στρατηγικά είναι προσανατολισμένη προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιλέγει, ουσιαστικά, ένα μοντέλο δύο κρατών, ενδεχομένως υπό συνομοσπονδιακή ομπρέλα.

Το κεφάλαιο της Οικονομίας, το οποίο θεωρείται από τα πιο… εύκολα, αναμένεται να συζητηθεί και αύριο στο επίπεδο των Ιακώβου και Οζερσάι και την Τετάρτη στη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου θα κλείσει. Θα κλείσει υπό την έννοια ότι θα έχουν μέχρι τότε προχωρήσει με την καταγραφή των συγκλίσεων και των αποκλίσεων, όπως έχουν δεσμευθεί οι διαπραγματευτές στον Γενικό Γραμματέα. Είναι, όμως, σαφές από τις θέσεις που καταθέτει η τουρκική πλευρά πως όχι μόνο διευρύνονται οι διαφορές αλλά ταυτόχρονα καθίσταται ξεκάθαρο πως διεξάγονται συζητήσεις σε διαφορετική βάση. Μπορεί αυτό να ίσχυε εξ αρχής, από το 2008 με τις διαφορετικές ερμηνείες σε σχέση με τη βάση των συνομιλιών, είναι ωστόσο σαφές πως όσο πλησιάζει η συνάντηση της Γενεύης τούτο καθίσταται και πιο έντονο.

Τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν, καταγράφουν τις εκατέρωθεν απόψεις και δεν παρεμβαίνουν. Αυτός είναι και ο μέχρι σήμερα ρόλος του Διεθνούς Οργανισμού. Στόχος ωστόσο των Ηνωμένων Εθνών, είναι όπως αυτός ο ρόλος αναβαθμισθεί μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα, Μπαν κι Μουν με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Έρογλου, στο τέλος Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Εγγυήσεις μέχρι την ένταξη Τουρκίας στην Ε.Ε.
Ο ΠΑΛΑΙποτέ ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος, Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε πως τα δικαιώματα της Τουρκίας σαν εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο είναι πολύ σημαντικά για το ψευδοκράτος και μέχρις ότου η Τουρκία εισέλθει στην Ε.Ε. η εγγύηση της θα πρέπει να συνεχιστεί. Ο Ραούφ Ντενκτάς αξιολόγησε τη διαδικασία των συνομιλιών ενώ βρισκόταν στην Τουρκία στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου.

Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία του Κυπριακού προβλήματος δήλωσε ότι δόθηκε «ένα τέλος στις… βαρβαρότητες των Ελληνοκυπρίων το 1974».

Εάν η πρόταση της ε/κ πλευράς, είπε, για δύο ομοσπονδίες γίνει αποδεκτή κατά τη διάσκεψη της Γενεύης, τότε οι Τούρκοι της Κύπρου θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη νήσο. Ο Ραούφ Ντενκτάς υπέδειξε τη στρατηγική σημασία της Κύπρου για την Τουρκία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More