ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΜΙΛΗΣΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΑΥΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ;

Σε αντίθεση με την ασάφεια που υπάρχει για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, στο μέτωπο των σχέσεων ΕΕ – Σκοπίων η εικόνα είναι καθαρή. Υπενθυμίζουμε ότι το ζήτημα προέκυψε όταν η Κομισιόν αποφάσισε να εισηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της FYROM. Με την απόφασή της αυτή άνοιξε ένα δεύτερο μέτωπο για την ελληνική διπλωματία ενόψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου.
Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει ούτε την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ ούτε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ εάν προηγουμένως δεν επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας. Ο επίτροπος για την διεύρυνση Όλι Ρεν κατέβασε το θέμα από το ράφι, προφανώς για να πιέσει την Αθήνα στο ζήτημα της τουρκικής υποψηφιότητας, η οποία κρίνεται επίσης το Δεκέμβριο.

Η Κομισιόν πατάει στο ψήφισμα που υιοθέτησε τον περασμένο Μάρτιο το Ευρωκοινοβούλιο. Μ’ αυτό το ψήφισμα δηλώνει ότι η διαφορά για το όνομα είναι διμερής και δεν πρέπει να εμποδίσει την ενταξιακή πορεία της FYROM. Καλεί, μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2009.

Σε μία προσπάθεια να δείξει την εποικοδομητική πρόθεσή του, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για την ενσωμάτωση των χωρών της δυτικής Βαλκανικής στην ΕΕ μέχρι το 2014 και αφού έχουν προηγουμένως επιλυθεί τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την περιοχή, όπως το Κοσοβάρικο, το Βοσνιακό και το Μακεδονικό.

Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιμείνει το Δεκέμβριο να συζητήσει την εισήγηση της Κομισιόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να εμποδίσει με βέτο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της FYROM. Το επιχείρημα της Αθήνας είναι πως η διαφορά για το όνομα παραβιάζει το υφιστάμενο κριτήριο των σχέσεων καλής γειτονίας.

Διασυνδέοντας την ενσωμάτωση της FYROM στους ευρωατλαντικούς θεσμούς με την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, η Αθήνα απέκτησε έναν ισχυρό μοχλό πίεσης. Για πρώτη φορά οι Σλαβομακεδόνες έχουν πραγματικό κίνητρο να συμβιβαστούν. Δεν το έχουν κάνει ακόμα, επειδή ελπίζουν ότι με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα ξεφύγουν από τη μέγκενη.

Υπενθυμίζουμε ότι κατηγορούν την Ελλάδα πως παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, το οποίο απαγορεύει στην Ελλάδα να εμποδίσει την ένταξη της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς. Η Ελλάδα είχε πράγματι δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο στο Βουκουρέστι, αλλά τελικώς δεν χρειάστηκε. Το γειτονικό κράτος έμεινε εκτός ΝΑΤΟ με συλλογική απόφαση της Συμμαχίας κι όχι λόγω ελληνικού βέτο. Αυτά, όμως, ίσχυσαν στο Βουκουρέστι το 2008. Δεν είναι σίγουρο ότι θα ισχύσουν και στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο ή κάποια στιγμή αργότερα.

Η Αθήνα δηλώνει ότι έχει επιχειρήματα και θα δώσει τη δικαστική μάχη. Γιατί, όμως, να διακινδυνεύσει, αποδεχόμενη τη μετατροπή μιας πολιτικής διένεξης σε νομική διαμάχη, όταν μπορεί να το αποφύγει; Η Ενδιάμεση Συμφωνία είναι ουσιαστικά ημιθανής. Τυπικά, όμως, ισχύει, επειδή μετά τη λήξη της το 2002 καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει δηλώσει ότι αποσύρεται.

Η Ελλάδα έπρεπε να έχει αποσυρθεί από τη στιγμή που υιοθέτησε την πολιτική «πρώτα λύση και μετά ένταξη». Τα Σκόπια, άλλωστε, την παραβιάζουν συστηματικά. Η απόσυρση από την Ενδιάμεση Συμφωνία δεν έχει επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για το όνομα. Η διαμεσολάβηση Νίμιτς πραγματοποιείται με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1993 κι όχι λόγω της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

Η Ντόρα Μπακογιάννη υπερηφανεύεται για το Βουκουρέστι, αλλά η αλήθεια είναι ότι ως αρμόδια υπουργός έχει αφήσει ανοιχτή μία «κερκόπορτα». Το γιατί άφησε εκτεθειμένη την Ελλάδα στον κίνδυνο μίας επώδυνης καταδικαστικής απόφασης δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με σιγουριά. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι κάποιοι κύκλοι στην Ελλάδα θα επικαλεστούν μία καταδικαστική απόφαση για να κλείσουν όπως όπως το θέμα. Θα πουν στο «πόπολο»: «Ας πούμε αμέσως “ναι “στην όποια πρόταση Νίμιτς, γιατί μπορεί και να το μετανιώσει»!

Αυτά συνέβαιναν επί ΝΔ. Μένει να δούμε τι θα συμβεί επί ΠΑΣΟΚ. Το ζητούμενο από τον Γιώργο Παπανδρέου δεν είναι μόνο να εμποδίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της FYROM. Είναι, επίσης, να κλείσει την «κερκόπορτα», που άφησε ανοιχτή η προκάτοχός του στο υπουργείο Εξωτερικών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΕΔΩΣΕ ΤΟ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More