Ελληνική καινοτομία στην αγκαλιά της Google
Ο Πάνος δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έλεγε αυτή τη φράση, αλλά προς μεγάλη μου απογοήτευση την εκστόμισε στην τελευταία μας τηλεφωνική επικοινωνία: «Δεν επιτρέπεται να μιλήσω γι’ αυτό». Μπορούσες σχεδόν να «ακούσεις» την ικανοποίηση πίσω από αυτές τις λέξεις, γεγονός που τελικά είχε το ίδιο, εάν όχι μεγαλύτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον από την ίδια την πληροφορία που θα έμενε κρυφή. Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν προγραμματιστή από το να δεσμεύεται από τα ισχυρά συμβόλαια της Google.
Την προηγούμενη Παρασκευή, στις 2.30 μ.μ. τοπική ώρα, ανακοινώθηκε στο Σαν Φρανσίσκο η εξαγορά της BlindType από την Google. Η μικρή start up εταιρεία που είχαν στήσει τα δύο ξαδέρφια ο 38χρονος Πάνος Πετρόπουλος και ο 26χρονος Κώστας Ελευθερίου έγινε η 83η εταιρεία και η πρώτη ελληνική που εξαγοράζεται από τον τεχνολογικό κολοσσό και μάλιστα στη φάση ανάπτυξης του επίμαχου προϊόντος. Εν προκειμένω, της πρωτοποριακής μεθόδου διόρθωσης κειμένων σε οθόνες αφής, όπως αυτές που διαθέτουν οι συσκευές iPhone και Android, το iPad κ.ο.κ. Είστε τσαπατσούλης, έχετε χοντρά δαχτυλάκια ή απλά βιάζεστε με αποτέλεσμα να πληκτρολογείτε άλλα αντί άλλων σε κάθε μήνυμα; Κανένα πρόβλημα, απαντούν οι δύο Ελληνες προγραμματιστές.
«Κρυφό» πληκτρολόγιο
Το «κρυφό» πληκτρολόγιο της BlindType -δηλαδή της Google πια- μπορεί μαγικά να «διαβάσει» πίσω από τα λάθη του χρήστη, καταρρίπτοντας και το τελευταίο μας επιχείρημα απέναντι σε όσους «ορκίζονται» στα υπερσύγχρονα touch screen κινητά τους. Τώρα η δακτυλογράφηση γίνεται παιχνιδάκι και σε αυτά.
Ξεκαθαρίζοντας από την αρχή πως ό,τι πει απηχεί προσωπικές του απόψεις και σε καμία περίπτωση απόψεις της Google, ο Πάνος Πετρόπουλος μιλώντας στην «Κ» διακινδυνεύει την πρόβλεψη ότι η Big G θα ενσωματώσει το λογισμικό τους στο Android, μολονότι σε ένα open source λειτουργικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως application. Αλλά φαίνεται ότι είναι πολύ καλή τεχνολογία για να διακινδυνεύσει η Google να την προλάβει η Apple και να διαθέσει μια τέτοια εφαρμογή στα προϊόντα της... «Οχι δεν το περίμενα», λέει ο κ. Πετρόπουλος από την Αθήνα όπου βρίσκεται αυτές τις ημέρες (σ.σ. για τις ανάγκες της εταιρείας τα τελευταία χρόνια η έδρα τους από πέρυσι ήταν στις ΗΠΑ). «Γνωρίζαμε ότι είχαμε στα χέρια μας ένα εξαιρετικά πρωτοποριακό λογισμικό, αλλά όχι ότι θα είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Η εξαγορά από την Google μάς έχει κάνει και εμένα και τον Κώστα εξαιρετικά χαρούμενους». Φυσικά, λεπτομέρειες της εξαγοράς, όπως και το εάν οι ίδιοι θα συνεχίσουν να εργάζονται στην BlindType δεν καταφέραμε να μάθουμε (τα συμβόλαια...).
Η είδηση κυκλοφόρησε ευρέως μιας και η τεχνολογία των δύο Ελλήνων ήταν ήδη «καυτό» θέμα στους παροικούντες τη Σίλικον Βάλεϊ, αλλά και συνολικά στη hi tech κοινότητα. Δεν είναι ένα απλό «έξυπνο» λογισμικό. Το BlindType «καταλαβαίνει» τι γράφεις ακόμα και αν γράφεις χωρίς να κοιτάς την οθόνη ή αν δεν πατάς καν στο πληκτρολόγιο. Για την ακρίβεια, ακόμα και αν πληκτρολογείς οπουδήποτε πάνω στην οθόνη, η τεχνολογία αυτή αναλύει την τοποθέτηση των δαχτύλων και τη σχέση μεταξύ τους και μπορεί να προσδιορίσει ποιο χαρακτήρα πληκτρολογείς με ακρίβεια που προσεγγίζει το 100%.
Δεν μας ανήκει πια
Το ΒlindType επεξεργάζεται μια λέξη σε 150 μιλισεκόντ, τη στιγμή που το στάνταρντ της βιομηχανίας είναι 200 μιλισεκόντ. «Γνωρίζουμε ότι η πληκτρολόγηση στις κινητές σας συσκευές μπορεί να είναι μια μπερδεμένη εμπειρία, και αυτός είναι ο λόγος που εργαστήκαμε σκληρά για να κάνουμε την πληκτρολόγηση ευκολότερη και ταχύτερη από ποτέ, όπως θα έπρεπε να είναι», έγραφαν στο μπλογκ της εταιρείας, ανακοινώνοντας την εξαγορά από την Google. «Με ενθουσιασμό θα συμμετέχουμε στο Google, και περιμένουμε τις μεγάλες ευκαιρίες για τις καινοτομίες στις φορητές συσκευές που περιμένουν μπροστά».
Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν τους πήρε παραπάνω από λίγους μήνες για να κατασκευάσουν το λογισμικό. Ασχετα εάν επεξεργάζονταν την ιδέα στο μυαλό τους για περίπου ένα χρόνο. Αραγε το έχουν ενσωματώσει στα κινητά τους; Οχι, απαντά ο κ. Πετρόπουλος. «Είναι θέμα πνευματικών δικαιωμάτων. Το λογισμικό δεν μας ανήκει πια, το έχουμε διαγράψει». Γράφοντας έτσι ιστορία
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου