«Θαμμένη» στη λήθη του χρόνου, μαζί με την αρχαία πόλη της Καδμείας παραμένει για δεκατρία ολόκληρα χρόνια... πρόταση για δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου, από ιδιωτικό ερευνητικό ίδρυμα, για την ανάδειξη, ανασκαφή και απαλλοτρίωση αρχαιολογικών χώρων στην Θήβα.
Από το 1997, με πρωτοβουλία του Dr. David Packard, Διευθυντή του Ιδρύματος Ανθρωπιστικών και Κλασσικών Μελετών Packard, αρχαιολόγου με ειδίκευση στην Ελληνική εποχή του Χαλκού και με μεγάλο ενδιαφέρον για αρχαιολογική ανασκαφή στη Θήβα, προτάθηκε η ευρείας κλίμακας ανασκαφή στην Καδμεία με απώτερο σκοπό τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στη Θήβα. Τα πρώτα ουσιαστικά βήματα έγιναν τον Αύγουστο του 1997 όταν ο διορισμένος εκπρόσωπος του ιδρύματος Packard κύριος John Camp με επιστολή του προς τον
Έφορο Θήβας κύριος Βασίλη Αραβαντινό εκδήλωνε την επιθυμία για δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου, με πλήρες καταρτισμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών και ολοκληρωτική χρηματοδότηση του έργου.
Στην πρόταση προβλεπόταν η ανασκαφή αρχαιολογικών περιοχών στο κέντρο της πόλης της Θήβας, καταγραφής και μεταφορά των ευρημάτων, αγορά και απαλλοτρίωση κτιρίων στην πόλη όπου εντοπίζονται αρχαία υπολείμματα καθώς και δημιουργία Κέντρου ερευνών. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο πέραν των υποχρεώσεων σε τοπικό επίπεδο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και από την ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας προκειμένου να εξυπηρετούνται ανάγκες άλλων αρχαιολογικών τοποθεσιών και ευρημάτων.
Η πρόταση του 1997 έπεσε στο κενό, σύμφωνα με το χρονικό των ιστορικών ενεργειών του κυρίου Camp, αφού παλινδρόμησε στους δαιδάλους της ελληνικής γραφειοκρατίας, αφήνοντας έτσι μια σημαντική ανάσα -τόσο για την τοπική κοινωνία αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό- σε αδράνεια για 13 χρόνια.
Μέχρι και τον Αύγουστο του 2009 ο κύριος Packard εκδήλωνε έντονο ενδιαφέρον για την υπόθεση, δια στόματος του κυρίου Camp. Ωστόσο οι θέσεις και οι προτάσεις του ιδρύματος -αν και θετικές- ήταν πλέον επιφυλακτικές.
Εντύπωση προκαλεί η καθυστέρηση στην εξέλιξη της υπόθεσης από πλευράς δημοσίων φορέων αφού το Ίδρυμα Ανθρωπιστικών και Κλασσικών Μελετών Packard, έχει στο παρελθόν υποστηρίξει εμπράκτως την ανασκαφή στην Αθηναϊκή Αγορά καθώς και την καταχώρηση των αρχαιολογικών δεδομένων της Στοάς του Αττάλου. Να σημειωθεί ότι το ίδρυμα έχει αναλάβει έργα ανάδειξης αρχαιολογικού περιεχομένου, μακροχρόνιας και μεγάλης κλίμακας, στην Αλβανία, την Ιταλία και την Τουρκία.
Όπως δήλωνε ο κύριος Camp στην ενημέρωση που έκανε προς τους διαχειριστές της υπόθεσης από πλευράς της δημοτικής αρχής, «η πρόσβαση στον πολιτισμό από το 2004 και μετά ήταν εξαιρετικά περίπλοκη αφού το χαρτοφυλάκιο του ΥΠ.ΠΟ είχε αναλάβει ο πρώην πρωθυπουργός κύριος Κ. Καραμανλής. Η κατάσταση δυσχεράνθηκε περισσότερο μετά την απομάκρυνση του κυρίου Τατούλη από την θέση του Υπουργού πολιτισμού και την αντικατάστασή του από τον κύριο Λιάπη. Στην αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης συνετέλεσε και το περιστατικό με τον Γ.Γ του ΥΠΠΟ κύριο Ζαχόπουλο.» Μάλιστα ο κύριος Camp στο υπόμνημα του κατέληγε με την χαρακτηριστική φράση πως «το Υπουργείο είναι εξαιρετικά ασταθές για την ώρα (2008)»
Σήμερα πλέον με την οικονομική κρίση να βρίσκεται σε έξαρση, η δημοτική αρχή της Θήβας επιχειρεί να αναθερμάνει το ζήτημα. Ο δήμαρχος Θηβαίων, κύριος Νίκος Σβίγγος δήλωσε πως η τοπική αυτοδιοίκηση προχωράει σε επαναδιαπραγμάτευση της πρότασης με νέο σχήμα.
«Εξετάζουμε σοβαρά το θέμα και ζητάμε την υποστήριξη της πολιτείας για ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και του ανακτόρου του Κάδμου. Η πρόταση αυτή θα τονώσει την τοπική οικονομία, ενώ το κέντρο σπουδών θα αναβαθμίσει το πνευματικό και πολιτισμικό κύρος της πόλης των Θηβών. Στόχος είναι η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και η δημιουργία θέσεων εργασίας και τουριστικής προσέλκυσης επισκεπτών» συμπλήρωσε ο κύριος Σβίγγος.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου